Mary’s Notes – Επιτέλους! Μάρτιος! Εσύ έβαλες Μάρτη ;

Mary's Notes Απόψεις
Γράφει η Μαίρη Λεριά

Επιτέλους! Μάρτιος! Δεν ξέρω για σένα και πως το βίωσες όλο αυτό με τις κακοκαιρίες, τις χαμηλές θερμοκρασίες, το χιόνι και τις βροχές ,το χιονόνερο και τους αέρηδες αλλά…..εμένα αυτός ο χειμώνας μου φάνηκε ατελείωτος. Όχι ότι τώρα πείστηκα δηλαδή ότι τελείωσε. Διότι επίσημα η άνοιξη ξεκινάει 21 Μαρτίου.
Αλλά όσο να πεις ήρθε ο Μάρτιος βρε παιδί μου! Δεν μπορεί λες!
Θα στρώσει. Και αυτό το <θα στρώσει> δεν αφορά μόνο τα της εποχής και της θερμοκρασίας. Όοοοχι!
Είναι ένα <θα στρώσει > γενικά αλλά και συγκεκριμένα. Στο γενικά λοιπόν μπορείς να βάλεις τα της εποχής και του καιρού. Στο συγκεκριμένα βάλε τα προσωπικά,τα ερωτικά,τα οικονομικά,τα της εξωτερικής εμφάνισης,τα της επανεκκίνησης (κοινώς restart) τα οικογενειακά, τα φιλικά, τα φιλικοερωτικά (άλλη κατηγορία ξεχωριστή από τα σκέτα ερωτικά) άντε και τα επαγγελματικά!
Ο Μάρτιος λοιπόν στο υποσυνείδητο της συναισθηματικής μας νοημοσύνης και αντίληψης έχει οριστεί ως μήνας ανανέωσης. Και όλα ξεκινούν από τον Μάρτη που θα φορέσεις! Παλιά η ιστορία. Από τότε που μικρό παιδάκι φορούσες το Μάρτη και καλά για να μην σε κάψει ο ήλιος. Και μόλις τελείωνε ο μήνας κρεμούσες το μαρτάκι σου σε κάποιο δέντρο. Βέβαια πριν συμβεί αυτό με το που ξεκινούσε ο Μάρτιος,την πρώτη του μήνα, σε περίμενε ο Μάρτης σου! Δυο κλωστές, άσπρο και κόκκινο να τυλίγονται μεταξύ τους με τέχνη για να αγκαλιάσουν ένα μικρό παιδικό χεράκι,πασπαλισμένες με άπειρη ανιδιοτελή αγάπη και πολλές ηλιόλουστες ευχές. Ο δικός μου λοιπόν ο Μάρτης, με περίμενε μαζί με ένα κέρμα κάτω από μια πέτρα (που φάνταζε τεράστια στα τότε παιδικά μου μάτια).
Πέντε δραχμές και ένας δικός μου Μάρτης! Άντε! Τα άφησε η Χελιδόνα….
Έτσι μου έλεγε η γιαγιά μου. Και εγώ δεν είχα λόγο να μην την πιστέψω. Άσε που ήταν τόσο μαγικό όλο αυτό. Και αυτή η χελιδόνα δεν πήγαινε σε όλα τα παιδάκια. Αχ, ρε γιαγιά…..
Και έρχεται η εφηβεία . Και μαζί με όλα τα υπόλοιπα αμφισβητείς και Μάρτη και χελιδόνες και ήθη και έθιμα.
Σιγά μη βάλεις Μάρτη! Ούτε για πλάκα.
Μέχρι που περνάς τα πρώτα άντα και ξαφνικά περιμένεις πως και πως πότε θα έρθει η πρώτη Μαρτίου να φορέσεις το μαρτάκι σου. Έτσι για το καλό.! Και αν είσαι μαμά θα πάει εις διπλούν το όλο θέμα .

Παλιμπαιδισμο δεν το λες όλο αυτό.
Οκ.! Απλά ας πούμε ότι μεγαλώνοντας αναγνωρίζεις περισσότερο την αξία των εθίμων και των παραδόσεων . Τώρα βέβαια το να είσαι 50 χρόνων και να μου φοράς το μαρτάκι με το μάτι, τη χάντρα, τύπου svarofski, την φούντα και το πομ πομ που βγάζει μάτι…..χμμμμ νορμάλ δεν το λες! Αλλά αν εσένα δεν σε ενοχλεί ως προς την αισθητική σου… Ποια είναι εγώ που θα σε κρίνω; Ε;
Εξάλλου το θέμα δεν είναι τι Μάρτη υπερπαραγωγή επιλέγεις να φορέσεις, αλλά το ότι μπαίνεις στη όλη διαδικασία να φορέσεις! Το θέλεις! Δεν σε νοιάζει αν θα σε κριτικάρουν ή θα χαμογελάσουν ειρωνικά. Και όχι δεν είναι το μικρό αυτό ασπροκόκκινο βραχιόλι καθεαυτό ! Αλλά όλα αυτά που πρεσβεύει! Είναι η ανάγκη που έχεις να νιώσεις μια ανεμελιά , να πας πίσω το χρόνο, να πεις καλό μήνα, να κάνεις επανεκκίνηση, να ανανεωθείς, να σκεφτείς αισιόδοξα, να χαμογελάσεις και να κλείσεις το μάτι στην Άνοιξη που έρχεται. Και όλο αυτό κυριολεκτικά αλλά και μεταφορικά. Διότι Άνοιξη μπορεί να είναι μια καινούργια αρχή, μια νέα δουλειά, ένας δυνατός έρωτας , μια αλλαγή σκηνικού της καθημερινότητας σου. Η όλα αυτά μαζί!
Άνοιξη σημαίνει το <θα στρώσει> που μεταφράζεται σε καινούργια ή παλιά ξεκινήματα(εδώ θέλει υπομονή)έναρξη γυμναστηρίου η δίαιτας (η και τα δύο μαζί),αποφάσεις, αυτοκριτική,θετικές σκέψεις και διάθεση να ερωτευτείς τα πάντα! Ναι.τα πάντα!
Και σε αυτό ,το <να ερωτευτεις>,θα μείνω λίγο παραπάνω! Τι ρωτάς γιατί; Δικό μου είναι το άρθρο αξιοκρατικά θα κινηθούμε! Διότι Άνοιξη σημαίνει έρωτας. Έρωτας καινούργιος. Έρωτας παλιός που ξαναγεννιέται .Έρωτας με τον σύντροφό σου. Έρωτας με κάτι που ξεκινάς. Έρωτας με σένα.! Α!! Να μια καλή αρχή. Αυτό τον Μάρτιο λοιπόν κάνε ένα νωχελικό
rewind . Πάνε λίγο πίσω το χρόνο και σκέψου ότι κάθε φορά που θα κοιτάς αυτό το σαν ζαχαρωτό ασπροκόκκινο βραχιόλι στο χέρι σου μόνο χαμογέλα και ευχές για λιακάδες (κυριολεκτικά και μεταφορικά)θα σου έρχονται στο νου!
Όπως έκανες παιδί…..Λοιπόν ;
Εσύ έβαλες Μάρτη ; ή ακόμη να σε πείσω;
Καλό μήνα !