Μυκηναϊκή Ελλάδα. Ιστορικά Προλεγόμενα – Δρ. Ευγένιος Αρ. Γιαρένης

Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν την διάλεξη “ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΕΛΛΑΔΑ – ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ”.

Ομιλητής: ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΑΡ. ΓΙΑΡΕΝΗΣ, Διδάκτωρ Δημόσιας Διοίκησης Παντείου Πανεπιστημίου, Στρατιωτικός Εισαγγελεύς, Συγγραφέας.

Πατήστε εδώ για να δείτε την καταγραφή.

Η ομιλία είναι βασισμένη στο βιβλίο του Δρ. Ε. Αρ. Γιαρένη «Οι Έλληνες και ο Πόλεμος – Από το Ομηρικό σύμπαν στον κλασικό Ελληνικό Κόσμο», εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ, Αθήνα 2012.

Η ομιλία κινηματογραφήθηκε την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019.
—————————————————————————————————-
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΜΙΛΙΑΣ

Γύρω στο 3000 π.Χ. αρχίζει στον Ελλαδικό χώρο η Εποχή του Χαλκού, η οποία θα διαρκέσει μέχρι το 1100 π.Χ. περίπου. Ένας σπουδαίος πολιτισμός αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής στον τόπο μας, στον οποίο περιλαμβάνονται τρεις μεγάλες ενότητες:

Ο Μινωικός Πολιτισμός στην Κρήτη, ο Κυκλαδικός στις Κυκλάδες και ο Ελλαδικός στην ηπειρωτική Ελλάδα. O σπουδαίος αυτός ελληνικός πολιτισμός στον χώρο του Αιγαίου εκφράστηκε με ιδιαίτερο ανά περιοχή τρόπο, όμως συγκεκριμένα κοινά πολιτιστικά στοιχεία υποδηλώνουν την αλληλεπίδραση μεταξύ των ενοτήτων του και, βεβαίως, την κοινή τους προέλευση.

Ο ελληνικός πολιτισμός άκμασε πολλούς αιώνες πριν από το 1100 π.Χ. και την Εποχή του Σιδήρου. Όμως παλαιότερα οι σχετικές γνώσεις μας συγχέονταν κατά βάσιν με τον μύθο, μέσα απ’ την ανάγνωση των Ομηρικών Επών και των έργων των μεγάλων τραγικών ποιητών μας, τα οποία ως δημιουργήματα της τέχνης δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν αυτοτελώς βάσιμες ιστορικές ερμηνείες, παρέχοντας βεβαίως ενδείξεις, αλλά όχι αποδείξεις για τους ειδικούς.

Οι ανασκαφές στα διάφορα ανακτορικά κέντρα, με επίκεντρο την Κνωσσό, την Τίρυνθα, τον Ορχομενό, την Πύλο, τις Μυκήνες, απ’ όπου δόθηκε και η ονοματοδοσία “Μυκηναϊκός Πολιτισμός” αφού τα πρώτα σπουδαία ευρήματα ήρθαν στο φως στις Μυκήνες το 1874 από τον Heinrich Schliemann (1822-1890), άρχισαν να μας προσφέρουν βάσιμες ιστορικές αποδείξεις για την ελληνικότητα του πολιτισμού αυτού, ιδίως μάλιστα μετά την αποκρυπτογράφηση των γραπτών του μνημείων (από τους M. Ventris και J. Chadwick το 1952), που ανευρέθησαν χαραγμένα σε χιλιάδες πήλινες πινακίδες των μυκηναϊκών ανακτορικών αρχείων, κυρίως σε Κνωσσό και Πύλο, φωτίζοντας την θεσμική διάρθρωση, αλλά και την στρατιωτική και πολιτική οργάνωση του μυκηναϊκού κόσμου.

Στην εισαγωγική αυτή ομιλία εξετάζουμε την ιστορική πορεία του Μυκηναϊκού Πολιτισμού μέσα από τις διαδοχικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις που επιβεβαίωσαν την ελληνικότητά του, το ζήτημα της αποκρυπτογράφησης των πήλινων πινακίδων Γραμμικής Β΄ και των σημαντικών στοιχείων που αντλούνται από αυτές, ενώ τέλος τονίζεται πως η παρακμή και το τέλος του πολιτισμού αυτού δεν επήλθε εξαιτίας μίας καταστροφικής εχθρικής εισβολής αλλοφύλων (που κάποιοι ονόμασαν “Κάθοδο των Δωριέων”), καθώς οι ίδιοι οι Έλληνες της κλασικής εποχής είχαν την άποψη ότι οι λεγόμενοι Δωριείς ήταν απλώς δυσαρεστημένοι Αχαιοί που επέλεξαν να διεκδικήσουν μερίδιο εξουσίας και επομένως ότι τελικά επρόκειτο για εσωτερικές διαμάχες και όχι για δήθεν ξένη εχθρική εισβολή.

Ο Πλάτων (Νόμοι Γ΄, 682 d-e) μας πληροφορεί σχετικά:
«Κατά το χρονικό διάστημα των δέκα ετών της πολιορκίας της Τροίας τα πράγματα χειροτέρεψαν στην πατρίδα κάθε επιτιθέμενου. Οι νεότεροι επαναστάτησαν και δεν υποδέχτηκαν καλώς και όπως έπρεπε τους στρατιώτες που επέστρεψαν στον τόπο τους…»

«…Ακολούθησαν αμέτρητοι φόνοι, σφαγές και εξορίες. Όσοι διώχτηκαν, ξαναγύρισαν αργότερα με άλλο όνομα. Λέγονταν τώρα Δωριείς αντί Αχαιοί, γιατί εκείνος που τους συγκέντρωσε στην εξορία καταγόταν από τη Δωρίδα…»
—————————————————————————————————-
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΜΙΛΗΤΟΥ

Βιογραφικό σημείωμα Δρ. Ευγένιου Αρ. Γιαρένη: https://drive.google.com/file/d/1xBkj4UQk0s1Owe79QaGCAarcBX7aXQKa/view?usp=sharing
—————————————————————————————————-
Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ ευχαριστούν θερμά τον Δρ. Ευγένιο Αρ. Γιαρένη για την πρόσκληση καταγραφής της ομιλίας και την άδεια ανάρτησής της στο διαδίκτυο.
—————————————————————————————————-
Μπορείτε να βρείτε συγκεντρωμένες όλες τις ομιλίες του Δρ. Γιαρένη στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/playlist?list=PLJzU6iaWC0AJwygo-cS4FPaQ8sLUZgkEF
—————————————————————————————————-
Για οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία, παρακαλούμε, ενημερώστε μας στην κεντρική ιστοσελίδα: http://www.fryktories.net