Πανεπιστημιακό άσυλο και βία – Σκέψεις για τα τελευταία γεγονότα στα Ελληνικά πανεπιστήμια

Στην επικαιρότητα βρίσκεται και πάλι στα ελληνικά πανεπιστήμια το ζήτημα των φαινόμενων βίας, μετά τα τελευταία γεγονότα που σημειωθήκαν εδώ και δεκαπέντε ημέρες και βρίσκονται πάλι στο επίκεντρο του δημοσίου διαλόγου, αλλά και της πολιτικής αντιπαράθεσης σε ένα ζήτημα που πολλές φορές έχει βρεθεί στην επικαιρότητα κυρίως στο θέμα της εφαρμογής του λεγόμενου πανεπιστημιακού ασύλου, μετά την μεταπολίτευση του 1974.
Η εκκένωση της κατάληψης τμήματος από την ΕΛ.ΑΣ της βιολογικής σχολής του ΑΠΘ, στις 31 Δεκεμβρίου 2021, από αναρχοαριστερές συλλογικότητες, οι απειλές για την ζωή του Πρύτανη Νίκου Παπαϊωάννου από τους ίδιους αναρχοαριστερούς κύκλους(αντιεξουσιαστές), όπως αυτοαποκαλούνται, η εκκένωση της κατάληψης της Φαρμακευτικής σχόλης του ΑΠΘ από αστυνομικές δυνάμεις, όπως και προσπάθειες κατασκευής χώρου κατάληψης στην ΑΣΟΕΕ που απετράπη, μετά από επέμβαση της Αστυνομίας, και ο ξυλοδαρμός καθηγητή της ΑΣΟΕΕ που σύμφωνα με την κατάθεση του ίδιου στην Ασφάλεια Αττικής οφειλόταν σε προσωπικές διαφορές με συνάδελφους του, είναι τα γεγονότα των τελευταίων ημερών που θέτουν και πάλι ανοιχτά το ζήτημα της έννομης λειτουργίας των ελληνικών πανεπιστημίων.
Η κυβέρνηση για τις εξελίξεις αυτές, δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει την προσπάθεια πάταξης των φαινομένων βίας στα ελληνικά πανεπιστήμια, με επίσημες τοποθετήσεις Υπουργών της, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, να δηλώνει την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ότι δεν υπάρξει καμία ανοχή σε φαινόμενα βίας ή ανομίας στα πανεπιστήμια, ανακοινώνοντας πως από την ερχόμενη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου στην Κομοτηνή θα αρχίσει η τετράμηνη εκπαίδευση του προσωπικού που έχει επιλεγεί να στελεχώσει την πανεπιστημιακή αστυνομία, ενώ ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, την ίδια ημέρα σε συνεντεύξεις του σε Μέσα Ενημέρωσης, τόνισε στο ίδιο μήκος κύματος πως «ενθαρρύνουμε με πράξεις τους πρυτάνεις, τους καθηγητές και τους φοιτητές, να βάλουν ένα τέλος στον φόβο».
Από τα πλευρά τους τα κοινοβουλευτικά κόμματα της αντιπολίτευσης, εξέφρασαν διαφορετικές απόψεις για τα φαινόμενα βίας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταδικάζει την επίθεση κατά του καθηγητή της ΑΣΟΕΕ, αλλά να δηλώνει και πάλι την αντίθεση του στον ισχύον νόμο για το πανεπιστημιακό άσυλο, με ανακοίνωση της νεολαίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Θεσσαλονίκη να καταδικάζει την επέμβαση της Αστυνομίας για την εκκένωση της κατάληψης του Βιολογικού στο ΑΠΘ. Το Κίνημα Αλλαγής με δήλωση της Τομεάρχη Παιδείας Χαράς Κεφαλίδου, τονίζει πως «η σταθερή κοινή θέση του πολιτικού κόσμου μπορεί να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του δημοσίου πανεπιστημίου». Το ΚΚΕ, μέσω της φοιτητικής παράταξης ”Πανσπουδαστική” υποστηρίζει ότι «υπήρξαν εικόνες ντροπής από την είσοδο της Αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ, αποκαλύπτοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι η ένταση της καταστολής και όχι η αποκάλυψη της αλήθειας». Η Ελληνική Λύση καταδικάζει την επίθεση κατά καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου, επικρίνοντας τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην λειτουργία των πανεπιστημίων, καταδικάζει επίσης τις απειλές κατά του πρύτανη του ΑΠΘ και ζητά την σύλληψη των δραστών. Το ΜΕ.ΡΑ 25 με ανακοίνωση της νεολαίας του, τονίζει ότι τα γεγονότα της ΑΣΟΕΕ αποκαλύπτουν «συγκάλυψη παιδεραστών και τοκογλύφων από πρυτανεία και κυβέρνηση».
Με βάση τα παραπάνω είναι αυτονόητο ότι τα γεγονότα βίας και ανομίας επιβάλλουν μια σταθερή πολιτική αποτελεσματικής αντιμετώπισης, πολύ περισσότερο πάταξης αυτών των γνωστών χρόνιων προβλημάτων βίας και ανομίας, μια κατάσταση που η Ν.Δ. και προεκλογικά είχε στο πρόγραμμα της, ως βασικό σημείο της κυβερνητικής της πολιτικής, όταν κέρδισε στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019.
Όμως ακριβώς επειδή είναι σαφές ότι το πανεπιστημιακό άσυλο. που σημαίνει ελευθερία έκφρασης ιδεών και απόψεων στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, δεν ταυτίζεται με την πολιτική βίας όπως εφαρμόζεται από τα εξτρεμιστικά στοιχεία της Αριστεράς μεταπολιτευτικά, δεν θα πρέπει σύμφωνα με τις κυβερνητικές διακηρύξεις να υπάρξει καμία απολύτως υποχώρηση, έτσι ώστε τα ελληνικά πανεπιστήμια να είναι πραγματικά χώροι ελεύθερης έκφρασης ιδεών και όχι εκτροφεία βίας.

Διαβάστε επίσης :

Η Αζερική προπαγάνδα και ο βρώμικος ρόλος Ελληνικών ΜΜΕ, σε βάρος των Αρμενίων – Του Κρικόρ Τσακιτζιάν

Ιστορίες για Εκπτώσεις! 5 tips για σωστές αγορές! – Mary’s Notes – Άρθρο της Μαίρης Λεριά