“Κεκλεισμένων των θυρών” – Του Τάσου Συμιγδαλά

Κυρίως θέματα Πολιτική

         του Τάσου Συμιγδαλά

Λένε πως τα δίσεκτα χρόνια είναι δύσκολα χρόνια και το 2020 δεν ξέφυγε από αυτό τον κανόνα. Από την αρχή του σχεδόν έδειξε, ότι κάτι καινούργιο είχε ετοιμάσει για την κοινωνία των ανθρώπων. Κάτι πέρα από την ομαλή εναλλαγή των εποχών του, όχι κλιματικά, αλλά κάτι πρωτόγνωρο για το σημερινό άνθρωπο. Κάτι σαν οργή Θεού, σαν τους κατακλυσμούς, σαν τους λοιμούς, που κατά καιρούς, πολύ αραιούς χρονικά είναι γεγονός, εμφανίζονται στον πλανήτη, ίσως για να θυμίζουν στους ανθρώπους τη μηδαμινότητά τους.
Μας προέκυψε “κορωνοϊός”, έτσι από το πουθενά, χωρίς ακόμη να προσδιοριστεί η προέλευσή του και η λειτουργία του.
Εισέβαλε στη ζωή μας απρόσκλητα και την αναστάτωσε. Ένας εχθρός τόσο μικρός ώστε να είναι αόρατος, αλλά και τόσο ισχυρός ώστε προς το παρόν να είναι αναντιμετώπιστος.
Οι κοινωνίες των ανθρώπων και όλα τα κράτη βρέθηκαν απροετοίμαστα να αντιμετωπίσουν αυτή την πανδημία. Κράτη προηγμένα στην πρόοδο και την ευημερία τους, βρέθηκαν ξαφνικά γυμνά και ανήμπορα να αντιμετωπίσουν αυτό τον αόρατο εχθρό που αναστάτωσε τη ζωή τους. Και το μόνο πρόσφορο μέσο που σκέφτηκαν στην απελπισία τους, ήταν να κλειστούν στα φρούριά τους, μέχρι να γνωρίσουν τον άγνωστο εχθρό, που τους επιτέθηκε σαν καταιγίδα, σαν παγκόσμιος τυφώνας. Και τα φρούρια δεν ήσαν άλλα από τις κατοικίες των ανθρώπων. Έτσι έκλεισαν οι πόρτες και “κεκλεισμένων των θυρών”, άρχισε ο αγώνας επιβιώσεως των ανθρώπων κάθε κοινωνίας.
Πολλά ισχυρά κράτη, όχι μόνον οικονομικά, αλλά κυρίως σε ισχύ όπλων και δυνάμεων, θεώρησαν αυτό το μικρούλη εχθρό, αμελητέο για την ισχύ τους, “κώνωπα επί κέρατος βοός” και αδιαφόρησαν παντελώς γι’ αυτόν τον κίνδυνο που λεγόταν πανδημία του κορωνοϊού (covid-19), όπως ονόμασαν επιστημονικά αυτόν τον εχθρό.
Και αυτός ο μικρός και αόρατος εχθρός βρήκε ανοικτές τις θύρες και εισέβαλε ανενόχλητος. Και η αλαζονεία της ισχύος αυτών των κρατών πληρώθηκε πολύ ακριβά από τις κοινωνίες τους σε απώλεια ζωών, που ούτε σε πολέμους, που είχαν λάβει μέρος, είχαν.
Οι πολεμικές απώλειες των κρατών που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, έχουν κάποια δικαιολογία, γιατί οι ίδιοι οι πόλεμοι δικαιολογούν τις απώλειές τους για την εξυπηρέτηση του σκοπού για τον οποίο γίνονται. Οι απώλειες ζωών όμως από αυτόν τον άγνωστο και απρόσμενο εχθρό, τον κορωνοϊό, δεν μπορούν να δικαιολογηθούν, γιατί προκύπτουν κυρίως από την ανικανότητα των ηγεσιών τους να αντιληφθούν τον κίνδυνο, που απειλούσε τις κοινωνίες τους, αλλά και από την αλαζονεία της ισχύος τους, που τους δημιουργούσε την πεποίθηση πως ήσαν άτρωτοι.
Ευτυχώς, η πατρίδα μας μέχρι τώρα, είναι πρωτοπόρος στη λήψη των αναγκαίων μέτρων και βλέπουμε ότι με επιτυχία αμύνεται σ’ αυτή την επίθεση του άγνωστου και αόρατου εχθρού. Και τα κάστρα των κατοίκων της, “κεκλεισμένων των θυρών”, ανταποκρίνονται, συγκριτικά πάντα με άλλες μεγαλύτερες και ισχυρότερες γειτονικές μας χώρες, πολύ πιο αποτελεσματικά. Και οι απώλειες μέχρι και τις αρχές Απριλίου, που γράφονται αυτές οι γραμμές, περιορίζονται στα πλαίσια μιας εποχιακής επιδημίας.
Αυτός ο εχθρός, ο κορωνοϊός, βλέπουμε ότι έχει στόχο μόνο τον άνθρωπο και αδιαφορεί πλήρως για τα άλλα είδη ζώντων οργανισμών. Βλέπουμε ότι ζει, δρα και τρέφεται μόνον μέσα στον ανθρώπινο. οργανισμό, όχι απλά ως παρασιτικός οργανισμός, αλλά με μια “αυτοκτονική” διάθεση, αφού σκοτώνοντας τον άνθρωπο, τον οποίο προσβάλλει, πεθαίνει και ο ίδιος.
Αυτό σημαίνει ότι αυτός ο ύπουλος εχθρός δεν είναι δημιούργημα της φύσης ή του δημιουργού της ζωής, γιατί αυτοί δεν κάνουν τέτοια λάθη, αλλά είναι προϊόν κάποιου εργαστηρίου, που στοχεύει στον έλεγχο των οικονομικών συνεπειών, που θα προκύψουν από αυτή την πανδημία. Γιατί πέρα από τις απώλειες ζωής, που προκαλεί αυτή η πανδημία του κορωνοϊού, η βλάβη που προκαλεί στην παγκόσμια οικονομία και στο κάθε κράτος του κόσμου χωριστά, είναι τεράστια. Και θα φθάσουμε στην επαλήθευση του εκκλησιαστικού ύμνου “πλούσιοι επτώχευσαν και επείνασαν…”. Και αιτία θα είναι ο κορονωϊός, τον οποίο τόσο απαξιωτικά αντιμετώπισαν τα ισχυρά κράτη του κόσμου και ειδικά ορισμένα της Ευρώπης.
Ως αποτέλεσμα αυτής της απαξιωτικής συμπεριφοράς αυτών των κρατών, με τις αλαζονικές επιλογές των ηγητόρων τους, είναι ότι ούτε τις αδικαιολόγητες απώλειες ζωής θα μπορέσουν να δικαιολογήσουν στους υπηκόους τους, ούτε την οικονομική βλάβη να μετριάσουν.
Στη χώρα μας, θα μας αναγκάσει η σημερινή πολιτική μας ηγεσία, να επικροτήσουμε τις επιλογές της, που έγκαιρα διέγνωσε τον επιθετικό άγνωστο εχθρό και έλαβε όσα περιοριστικά μέτρα τη συμβούλευσαν οι ειδικοί, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης και ο αγώνας συνεχίζεται, “κεκλεισμένων των θυρών”, επιτυχής μέχρι τώρα, όπως επιβεβαιώνεται από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα.
Έτσι αποδεικνύεται για άλλη μια φορά στην ιστορία, ότι οι Έλληνες μπορούμε να πρωτοπορούμε, όταν οι ηγέτες μας αίρονται στο ύψος των περιστάσεων και μπορούν και να προβλέπουν και να προνοούν, αλλά και να προλαμβάνουν τις βλαπτικές ενέργειες των επερχόμενων γεγονότων.
Και η τελευταία δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας, επιβράβευσε με ένα ηχηρό 82% των ερωτηθέντων, ότι η πολιτική ηγεσία της χώρας, ορθώς και εγκαίρως έλαβε τα μέτρα που έπρεπε, για την αντιμετώπιση αυτού του αόρατου εχθρού.