Επανεκκίνηση της εστίασης εν μέσω κορωνοϊού – Σκέψεις και προβληματισμοί

Ξεκίνησαν και πάλι να λειτουργούν τα καταστήματα εστίασης στην Ελλάδα, από την Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου, σε κλίμα αισιοδοξίας για ομαλή επαναλειτουργία και αναπλήρωσης των οικονομικών απωλειών από τους 6 μήνες αδράνειας εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και με προβληματισμό αναμένοντας από την πολιτεία έμπρακτη οικονομική και όχι μόνο στήριξη του κλάδου. Συγκεκριμένα οι ιδιοκτήτες, οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων ( cafe bar, καφενεία, εστιατόρια), ζητούν από την κυβέρνηση άμεση ενεργοποίηση του προγράμματος χρηματοδότησης ΕΣΠΑ προϋπολογισμού 330 εκατ. για τα έξοδα επανεκκίνησης του κλάδου, κάτι που αναμένεται να συμβεί σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες από την Δευτέρα 10 Μαΐου.

Ωστόσο θετικό κατά την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας της εστίασης, με σύμμαχο τον καλό καιρό ήταν και τα γεμάτα τραπέζια σε μεγάλα αστικά κέντρα, όπως Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αγρίνιο ακόμα και σε νησιά, φημισμένες τουριστικές περιοχές όπως η Ζάκυνθος, παρά τους περιορισμούς στον αριθμό των καθημένων με 6 άτομα ανά τραπέζι αποκλειστικά και μόνο σε εξωτερικούς χώρους με τήρηση αποστάσεων των τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής.
Παρ΄ όλα αυτά οι επαγγελματίες του κλάδου, θεσμικοί εκπρόσωποι όπως ο σύνδεσμος των αλυσίδων εστίασης ( ΣΕΠΟΑ ), η ομοσπονδία εστιατορίων, συναφών επαγγελμάτων ( ΠΟΕΣΕ) και η Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Εμπόρων ( ΓΣΕΒΒΕ) παρότι μεγάλο μέρος των αιτημάτων τους, έχει ικανοποιηθεί, ζητούν από την κυβέρνηση ακόμα μεγαλύτερη στήριξη του κλάδους τους, με βασικό αίτημα την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας, που όπως ορίζει η κοινή υπουργική απόφαση λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας στις 11 το βράδυ, οι επιχειρήσεις αυτές πρέπει να κλείνουν το αργότερο στις 22:45.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ 1 κατά την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας της εστίασης, τόνισε ότι ο κορωνοϊός παραμένει, αλλά έχουμε κάνει ένα βήμα προς την κανονικότητα, ενώ για τη έλλειψη μουσικής στις επιχειρήσεις εστίασης ανέφερε ότι υπήρξε απαίτηση των επιστημόνων, αφού με την ομιλία εκπέμπονται σταγονίδια από τραπέζια,” αυξάνοντας την πιθανότητα να κολλήσει κάποιος διπλανός που έχει βγάλει την μάσκα για να φάει.”

Στο αίτημα των επαγγελματιών εστίασης για την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι με το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου θα ανακοινωθεί πιο διευρυμένο ωράριο λειτουργίας.
Με βάση όλα τα παραπάνω ας ελπίσουμε και εν όψη του ανοίγματος του τουρισμού στις 15 Μαΐου, πως η επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης θα συνεχιστεί ομαλά, με περαιτέρω οικονομική στήριξη του κλάδου, έτσι ώστε οι 82 χιλ. επιχειρήσεις που απασχολούν περί τους 380 χιλ. εργαζόμενους να επανέλθουν σε ότι το δυνατόν ομαλή κατάσταση, παρά τις δυσμενείς επιπτώσεις όχι μόνο υγειονομικές αλλά ειδικότερα οικονομικές της πανδημίας.