Βελουτέ πατάτας Κάτω Νευροκοπίου με πουρέ ρόκας και λαχανικά

ΥΛΙΚΑ για 1 άτομο
Για την βελουτέ
250 γρ. πατάτες Κάτω Νευροκοπίου,
80 γρ. σέλερι,
50 γρ. πράσο ψιλοκομμένο,
250 γρ. ζωμό κότας,
200 γρ. κρέμα γάλακτος,
2 φέτες μπέικον,
1 φύλλο δάφνης,
Λίγο θυμάρι,
Λίγο δεντρολίβανο.

Για τον πουρέ ρόκας
300 γρ. ρόκα
70 γρ. ψιλοκομμένα εσαλότ
1 φύλλο δάφνης
Λίγο θυμάρι
100 γρ. ζωμό λαχανικών
Λίγο αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Κόβουμε τις πατάτες σε όσο το δυνατό μικρότερα κομμάτια μπορούμε και τα υπόλοιπα λαχανικά.
2. Σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο τις φέτες μπέικον, μαζί με το πράσο. Συμπληρώνουμε τις πατάτες και τα μυρωδικά.
3. Προσθέτουμε τον ζωμό και αφήνουμε να βράσει για περίπου 25 λεπτά.
4. Περνάμε από το μπλέντερ αφού αφαιρέσουμε τα μυρωδικά, μέχρι η σούπα ν’ αποκτήσει βελούδινη υφή.
5. Συμπληρώνουμε την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά περίπου. Διορθώνουμε την γεύση με αλάτι και πιπέρι.
6. Για τον πουρέ της ρόκας, θα ζεματίσουμε την ρόκα και θα την παγώσουμε σε κρύο νερό για να διατηρήσει το χρώμα της. Θα την αφήσουμε να στραγγίξει σε μία πετσέτα.
7. Σοτάρουμε τα εσαλότ σε λίγο ελαιόλαδο μαζί με τα μυρωδικά. Συμπληρώνουμε τον ζωμό λαχανικών και αφήνουμε να βράσει για περίπου 10 λεπτά.
8. Προσθέτουμε την ρόκα και τα περνάμε από το μπλέντερ ωσότου ομογενοποιηθούν.
9. Σερβίρουμε με μικρά κομμάτια από λαχανικά εποχής.

Εξαιτίας του παρατεταμένου χειμώνα στο Νευροκόπι Δράμας, υπάρχει μόνο μία καλλιεργητική περίοδος, με αποτέλεσμα η ωρίμανση της πατάτας Νευροκοπίου να είναι πλήρης, ενώ την ίδια στιγμή οι χαμηλές θερμοκρασίες βοηθούν την πατάτα να συγκεντρώσει υψηλά ποσοστά αμύλου, που συνεπάγονται μοναδική γεύση.

Επιμέλεια Ευάγγελος Κυριακίδης
Φωτογραφία Φώτης Καρακάσης