Το Τελευταίο Αντίο στον πρώτο εκλεγμένο πρόεδρο της Τυνησίας Beji Caid Essebsi

Κόσμος Κυρίως θέματα Πολιτική

Το Τελευταίο Αντίο στον πρώτο εκλεγμένο πρόεδρο της Τυνησίας Beji Caid Essebsi

Η κηδεία του Beji Caid Essebsi ξεκίνησε σήμερα Σάββατο στις 11 το πρωί (10:00 GMT)με διεθνείς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων της Αλγερίας «προσωρινό Πρόεδρο Abdelkader Bensalah, του Κατάρ » Εμίρης Σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουήλ Macron και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, και άλλοι πολλοί αρχηγοί κρατών

Με βαθιά θλίψη και με καρδιές γεμάτες πίστη και ευλάβεια, η προεδρία της δημοκρατίας θρηνεί σήμερα έναν από τους μεγαλύτερους δημοκράτες ηγέτες της ιστορίας της Τυνησίας, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Μοχάμεντ baji, τον αρχηγό της Δημοκρατίας, ο οποίος υπηρέτησε τη χώρα του με το νόημα μιας ζωής, να είναι ελεύθερος και ανίκητος.
Ένας σύγχρονος εγγενής πολίτης για πάντα.

Επιμνημόσυνη δέηση προς τιμή του αείμνηστου προέδρου της Δημοκρατίας, Μοχάμεντ Βaji, στο καρχηδόνα palace υπό την επίβλεψη του προέδρου της Δημοκρατίας Μοχάμεντ Νάσερ, παρουσία πολλών ηγετών.
Πρόεδροι κρατών, φίλοι και εκπρόσωποι διεθνών και περιφερειακών οργανώσεων, μαζί με την οικογένεια του, συνοδεία εθνικών προσωπικοτήτων και εκπροσώπων των κομμάτων και των οργανώσεων.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας της Τυνησίας , Τύνιδα, για να αποχαιρετήσουν τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρό τους, Beji Caid Essebsi .
Μετά την πτώση του Μπεν Αλί, ο Beji Caid Essebsi το 2012 ίδρυσε το κοσμικό κόμμα Nidaa Tounes, που τώρα είναι μέρος του κυβερνώντος συνασπισμού. Δύο χρόνια αργότερα, ο Essebsi έγινε ο πρώτος δημοκράτης εκλεγμένος αρχηγός κράτους της Τυνησίας.

Ο Beji Caid Essebsi ήταν επικεφαλής του κόμματος Nidaa Tounes (Τυνησία) που διεξήγαγε το κοσμικό κίνημα. Κατά την εκλογή του ο Essebsi παρουσίασε Το κοσμικό κίνημα του ως προπύργιο ενάντια στον αυξανόμενο ισλαμικό φονταμενταλισμό και το πολιτικό χάος που έπληξε την Τυνησία μετά την εξέγερση του λαού και ανέστειλε έναν μακροχρόνιο δικτάτορα και να εξαπολύσει παρόμοια κινήματα σε όλη την περιοχή.
Ως πρωθυπουργός, βοήθησε στην εκπόνηση ενός νέου δημοκρατικού συντάγματος που να εγγυάται θεμελιώδη δικαιώματα όπως η ελευθερία του λόγου και η προετοιμασία της Τυνησίας για ελεύθερες εκλογές.
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Mohamed Ennaceur ορκίστηκε ως προσωρινός πρόεδρος σύμφωνα με το σύνταγμα, ενώ η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε προεδρικές εκλογές για τις 15 Σεπτεμβρίου, δύο μήνες νωρίτερα από ό, τι είχαν προγραμματιστεί.

Ευάγγελος Ξανθάκης