Σε πύρινο κλοιό η Ελλάδα- Σε εξέλιξη τρεις πυρκαγιές

Ελλάδα Κυρίως θέματα

Σε εξέλιξη είναι τρεις πυρκαγιές, σε Εύβοια, Άρτα και Ιωάννινα, όπου καίγονται δασικές εκτάσεις, χωρίς να απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Στις συγκεκριμένες περιοχές πνέουν δυνατοί άνεμοι, που δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης.

Για προληπτικούς λόγους δόθηκε εντολή να εκκενωθεί το μοναστήρι Μακρυμάλλης Παναγία Θεοτόκος, ενώ πριν λίγο η Πυροσβεστική για προληπτικούς λόγους ζήτησε την εκκένωση του χωριού Μακρυμάλλη, καθώς το μέτωπο της φωτιάς κινείται προς την κατεύθυνση του χωριού.

Υπό έλεγχο τέθηκαν στα μεσάνυχτα οι φωτιές σε Σαμοθράκη και Αχαΐα.

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έξι περιφέρειες αντιμετωπίζουν σήμερα αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς.

Από σήμερα εφαρμόζεται, εξάλλου, το μέτρο της προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές, στις περιοχές, που ο δείκτης επικινδυνότητας για εκδήλωση δασικής πυρκαγιάς, είναι κατηγορίας 4 ή 5 , δηλαδή πολύ υψηλός κίνδυνος ή κατάσταση συναγερμού.

Για δύσκολο τριήμερο με 182 πυρκαγιές έκανε λόγο ο Υπουργός προστασίας του πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Από τις 15 Ιουλίου σημειώθηκαν στη χώρα 1.302 μεγάλες και μεσαίες πυρκαγιές, ενώ πέρυσι είχαν ξεσπάσει 735 φωτιές.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης ευχαρίστησε με θαυμασμό και συγκίνηση, όπως είπε χαρακτηριστικά, την πανστρατιά των πυροσβεστών , τονίζοντας ότι δεν έχουν κοιμηθεί αυτό το μήνα. Έκανε λόγο για άξιους λειτουργούς, που ξέρουν να δίνουν μάχες.