Ρομπότ βοηθοί ετοιμάζονται για μαζική παραγωγή

Η εταιρεία Hanson Robotics με έδρα το Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε τη μαζική παραγωγή τεσσάρων ρομποτικών μοντέλων στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Τα κοινωνικά ρομπότ μπορούν να φροντίσουν τους αρρώστους και τους ηλικιωμένους, να βοηθήσουν στην επικοινωνία, να χορηγήσουν θεραπεία και να αλληλοεπιδράσουν με τους ανθρώπους, ακόμη και σε δύσκολες καταστάσεις.

Η εταιρεία πρωτοπαρουσίασε το ανθρωποειδές κοινωνικό ρομπότ Sophia το 2016 και σήμερα επιδιώκει την μαζική παραγωγή του μέχρι το τέλος του 2021 αφού οι ερευνητές προβλέπουν ότι η πανδημία θα φέρει νέες ευκαιρίες για τη βιομηχανία της ρομποτικής. Η Σαουδική Αραβία χορήγησε υπηκοότητα σε ρομπότ και ισχυρίζεται πως είναι η πρώτη χώρα που κάνει αυτή την κίνηση, την οποία όμως χλεύασαν αρκετοί στα social media. Το πρόσωπό του ρομπότ είναι από σιλικόνη και μπορεί να μιμηθεί 62 ανθρώπινες εκφράσεις. Σύμφωνα με τον εφευρέτη που το δημιούργησε, τον Ντέιβιντ Χάνσον, μπορεί να αναγνωρίσει πρόσωπα. Μάλιστα, στόχος του ήταν να μοιάζει με την Οντρεϊ Χέπμπορν.

Ήδη από το 2017, το ρομπότ είχε «δώσει συνέντευξη» σε συνέδριο στο Ριάντ. «Είμαι το τελευταίο και σπουδαιότερο ρομπότ της Hanson Robotics. Αισθάνομαι ότι στον κόσμο αρέσει να συνδιαλέγεται μαζί μου, συχνά περισσότερο και από ό,τι με άλλους ανθρώπους», είπε. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ανακοινώθηκε ότι η Σαουδική Αραβία χορήγησε υπηκοότητα στη «Σοφία» και το ρομπότ απάντησε: «Ευχαριστώ το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. Είναι τιμή και υπερηφάνεια αυτή η μοναδική διάκριση».

Ο Ντέιβιντ Χάνσον, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δηλώνει περιχαρής ότι ο κόσμος της COVID-19 θα απαιτεί όλο και περισσότερη αυτοματοποίηση για να κρατήσει τους ανθρώπους ασφαλείς. Ο Χάνσον πιστεύει ότι οι ρομποτικές λύσεις στην πανδημία δεν περιορίζονται στην υγειονομική περίθαλψη, αλλά θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε βιομηχανίες όπως η λιανική και οι αεροπορικές εταιρείες.

«Τα ρομπότ της Hanson είναι μοναδικά επειδή είναι τόσο ανθρώπινα», πρόσθεσε. «Αυτό μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο σε αυτές τις περιόδους όπου οι άνθρωποι νιώθουν πολύ μοναξιά καθώς είναι κοινωνικά απομονωμένοι» Ο Χάνσον είπε ότι στοχεύει να πουλήσει «χιλιάδες» ρομπότ το 2021, μικρά και μεγάλα, χωρίς να προσδιορίσει τον αριθμό, σύμφωνα με το Reuters.

Φέτος, η Hanson Robotics θα λανσάρει ένα ρομπότ που ονομάζεται Grace και το οποίο αναπτύχθηκε για τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Εκτός από τα ρομπότ της Hanson και άλλα μεγάλα ονόματα του κλάδου συμβάλλουν στην καταπολέμηση της πανδημίας. Το ρομπότ Pepper της SoftBank Robotics εντοπίζει τα άτομα που δεν φορούν μάσκες. Στην Κίνα, η εταιρεία ρομποτικής CloudMinds βοήθησε στο στήσιμο ενός νοσοκομείου που λειτουργεί με ρομπότ, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού στην Γουχάν.

Τελικά οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας με τη συνύπαρξη ρομπότ και ανθρώπων δεν είναι και τόσο φαντασίας.

Διαβάστε επίσης:

Θάνατος Βαλυράκη: Θρίλερ – Δυστύχημα ή δολοφονία;

Πάτρα: Πυροβολισμοί με έναν νεκρό

ΑΕΙ: Φοιτητές όμηροι των πανεπιστημιακών καθηγητών -Του Παναγιώτη Αναστόπουλου