Πόπη Γιαννάκου: Η συγγραφέας, που έκανε μόδα της την παράδοση.

Η Πόπη Γιαννάκου είναι συγγραφέας. Έχει γράψει μυθιστορήματα και πολλά παραμύθια. Τα τελευταία χρόνια γράφει μόνο παιδικά βιβλία. Απευθύνεται κυρίως σε παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού. Όλα της τα βιβλία είναι διδακτικά και έχουν επίκαιρο περιεχόμενο, παρά το γεγονός ότι γράφει αντισυμβατικά, χωρίς να ακολουθεί τη μόδα της εποχής, αφού το μοντέλο που χρησιμοποιεί, είναι της παλαιάς παραδοσιακής ελληνικής οικογένειας. Θελήσαμε να μάθουμε πώς συμπεριφέρεται ένας συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Τι είναι αυτό που τον εμπνέει και τι επιδιώκει με τα παραμύθια του.   

Ερ: Πότε γράφετε παραμύθια; 

Απ: Όταν έχω ανάγκη να επικοινωνήσω με τα παιδιά. 

Ερ: Υπάρχουν διδακτικά και μη διδακτικά παραμύθια;

Απ: Όλα τα παραμύθια έχουν διδακτικά μηνύματα. Άλλα περισσότερα και άλλα λιγότερα. 

Ερ: Ο γονιός πρέπει να διαβάζει στο παιδί του παραμύθια;

Απ: Όσο περισσότερα μπορεί. Κάθε βράδυ αν είναι δυνατόν. Ο Αϊνστάιν υποστήριζε: «Αν θέλετε τα παιδιά σας, να γίνουν έξυπνα, να τους διαβάζετε παραμύθια». 

Τα παιδιά μαθαίνουν από πολύ μικρά. Οφείλουμε λοιπόν, εμείς οι γονείς να δώσουμε στα παιδιά πολλές γνώσεις μέσα από διδακτικά παραμύθια, ώστε να είναι προετοιμασμένα και όταν θα πάνε στο νηπιαγωγείο να έχουν τις πρώτες γνώσεις από εμάς. 

Όσο μεγαλύτερη βιβλιοθήκη με παραμύθια, αφήσουμε προίκα στο παιδί μας, τόσο πιο έξυπνο, δημιουργικό και ευρηματικό μυαλό θα έχει. 

Ερ: Τα σύγχρονα παραμύθια δεν είναι ίδια με αυτά του περασμένου αιώνα. 

Απ: Ναι, δεν είναι. Εκείνα ήταν λογοτεχνικά αριστουργήματα. Εγώ μεγάλωσα με αυτά τα παραμύθια. Νιώθω τυχερή κι ευλογημένη, γιατί η βιβλιοθήκη μου είναι γεμάτη παραμύθια του περασμένου αιώνα, τα οποία θέλω να αφήσω προίκα στη μοναχοκόρη μου. Θεωρώ ότι είναι η σημαντικότερη κληρονομιά για εκείνη. 

Τη μεγάλωσα με παραμύθια. Είχα χρόνο και διάθεση να της διαβάζω συνέχεια. Είπαμε αποκτάς ευρηματικό μυαλό και βάζεις φαντασία. Αλλιώς, λες στο παιδί το αληθινό παραμύθι της δικής σου ζωής, όπως αυτά που μας έλεγαν οι δικές μας γιαγιάδες. 

Ερ: Εσείς όταν γεράσετε θα λέτε στα παιδιά αληθινά παραμύθια;

Απ: Όλα τα παραμύθια είναι αληθινά. Απλά λένε την αλήθεια με ευφάνταστο λόγο. 

Ερ: Ποιά είναι τα μηνύματα που γράφετε στα παραμύθια σας;

Απ: Αγάπη, ειρήνη, πίστη ελπίδα, αλληλεγγύη, αποδοχή της διαφορετικότητας, ελληνικός πολιτισμός και παραδόσεις. Εικόνες και αξίες της παραδοσιακής ελληνικής οικογένειας, της δικής μου γενιάς. Έτσι για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι. Γιατί τα παραμύθια τα διαβάζουν οι μεγάλοι στα μικρά παιδιά. Και αν το παραμύθι δεν αγγίξει πρώτα την ψυχή του γονιού, δεν θα μπορέσει να το αγαπήσει και να το μεταδώσει σωστά στο παιδί. 

 

Συνέντευξη στο Politispress.gr