Νέα πρόκληση της Τουρκίας: Βίντεο-προπαγάνδα για την κυπριακή ΑΟΖ

Κόσμος Κυρίως θέματα

Τουρκική ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Το βίντεο προβλήθηκε και στην ελληνική έκδοση του τουρκικού ΤRT

Το βίντεο έχει τίτλο «Η ενεργειακή σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου» και σε αυτό προβάλλονται οι τουρκικές αξιώσεις.
Σε ένα προπαγανδιστικό βίντεο που προβλήθηκε στο κρατικό κανάλι TRT και έχει αναρτηθεί και στην ελληνική έκδοση του καναλιού στο Διαδίκτυο, ξετυλίγεται όλη η προκλητικότητα της Τουρκίας στην Κύπρο και την κυπριακή ΑΟΖ.

Το βίντεο έχει τίτλο «Η ενεργειακή σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου» και είναι υποτιτλισμένο στα ελληνικά. Σε αυτό προβάλλονται οι τουρκικές αξιώσεις και διεκδικήσεις για την Κύπρο.

Στο βίντεο αναφέρεται πως η «Ρωμαίικη διοίκηση» – όπως αποκαλούν οι Τούρκοι την Κυπριακή Δημοκρατία – προέβη σε «μονομερείς ενέργειες» και «χορήγησε άδειες σε διεθνείς ενεργειακές εταιρείες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη που κήρυξε και ξεκίνησε πρωτοβουλία για να παραμερίσει την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους στη μεταφορά του φυσικού αερίου». Σε άλλο σημείο του βίντεο, σημειώνεται πως η «ρωμιοκυπριακή διοίκηση» καταπάτησε τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων.

Το βίντεο συνεχίζει λέγοντας πως «ως απάντηση στη μονομερή στάση των Ρωμιών η Τουρκία και η ΤΔΒΚ υπέγραψαν συμφωνία οριοθέτησης της Υφαλοκρηπίσας στις 21 Σεπτεμβρίου 2011». Όπως σημειώνει έστειλε στην περιοχή για έρευνες και το σκάφος «Μπαρμπαρός».

Σε άλλο σημείο του βίντεο αναφέρεται πως «οι Ρωμιοί δεν μπόρεσαν να χωνέψουν τη δραστηριοποίηση του πλοίου – γεωτρύπανου Φατίχ στην περιοχή» και σημειώνεται ότι «απείλησαν ότι θα συλλάβουν το πλήρωμα του πλοίου».

Στο βίντεο χρησιμοποιούνται ως «όπλο» της τουρκικής προπαγάνδας οι δηλώσεις που είχαν κάνει στο παρελθόν ο Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Νίκος Κοτζιάς. «Ονόματα που βρίσκονται ή βρέθηκαν στο παρελθόν στην κορυφή της ελληνικής διπλωματίας έχουν επίγνωση των δικαιωμάτων της Τουρκίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά και προβάλλεται η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου: «Ασφαλώς βλέπουμε θετικά τη συμμετοχή της Τουρκίας. Πως μπορεί κάποιος να αποκλείσει από αυτή την περιοχή την Τουρκία η οποία έχει τόσα χιλιόμετρα ακτή στη Μεσόγειο;.

Αλλά και δήλωση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά: «Στην ενέργεια πρέπει να πάρει μέρος και η Τουρκία και δεν πρέπει να είμαστε μοναχοφάηδες».

Δείτε το βίντεο εδώ

ΠΗΓΗ athens voice