Η Τουρκία ζητά από την Ελλάδα να παραδώσει 12.000 «γκιουλενιστές» – Εκβιάζει με το μεταναστευτικό

Κυρίως θέματα Πολιτική

Η Άγκυρα συνεχίζει το ανατολίτικο παζάρι με τις μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο, καθώς φέρεται να έστειλε μήνυμα στην Αθήνα «να σταματήσει να αγκαλιάζει τους γκιουλενιστές».

Σύμφωνα με το κυπριακό «Σίγμα», το μήνυμα είχε ως αγγελιοφόρους τους Ευρωπαίους αξιωματούχους που επισκέφτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα την Τουρκία, με αφορμή το ζήτημα του προσφυγικού/μεταναστευτικού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Μιλιέτ» και την ανταποκρίτρια του Sigma στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, όσο περνούν οι ημέρες αποκαλύπτονται οι λεπτομέρειες της συνάντησης Τουρκίας-Ε.Ε. για το προσφυγικό στην Άγκυρα την περασμένη Πέμπτη, καθώς και το τι συμφωνήθηκε ανάμεσα στις πλευρές.

Πρώτα από όλα, η Τουρκία ζήτησε από τον αρμόδιο Επίτροπο για τη Μετανάστευση, Δημήτρη Αβραμόπουλο, και τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ, η ροή των κεφαλαίων για τους πρόσφυγες προς την Τουρκία να είναι πιο τακτική και πιο γρήγορη.

Το δεύτερο που μετέφερε η Τουρκία στους Ευρωπαίους αξιωματούχους, ήταν ένα μήνυμα προς την Αθήνα.

«Αν η Ελλάδα σταματήσει να αγκαλιάζει τους γκιουλενιστές και τους στέλνει πίσω στην Τουρκία, τότε η μεταναστευτική ροή προς τα νησιά του Αιγαίου θα μειωθεί», φέρεται να είπε η Άγκυρα στην Ε.Ε., ρίχνοντας την ευθύνη για την αύξηση του κύματος των μεταναστών (και) στην Ελλάδα λόγω της πολιτική της «ανοιχτής αγκάλης» που εφαρμόζει απέναντι στους Τούρκους και δη στους διωκόμενους γκιουλενιστές, παρέχοντας καταφύγιο ακόμη και άσυλο.

Ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ζήτησε επίσης, σύμφωνα πάντα με «Μιλιέτ», προκειμένου να ενισχυθεί η ευρω-τουρκική συνεργασία στο καυτό αυτό θέμα της μετανάστευσης, μεγαλύτερη επικοινωνία με τα ελληνικά νησιά, καθώς επίσης και περισσότερα σκάφη και υλική βοήθεια.

12.000 Τούρκοι πολιτικοί πρόσφυγες
Στις 22 Σεπτεμβρίου η κυριακάτικη εφημερίδα «Νέα Σελίδα» έγραφε για «συναγερμό» στον οποίο βρίσκονται οι ελληνικές Αρχές λόγω του σημαντικού αριθμού Τούρκων φυγάδες που καταφθάνουν στα νησιά μας και ζητούν πολιτικό άσυλο ισχυριζόμενοι ότι είναι αντικαθεστωτικοί «γκιουλενιστές».

Το τελευταίο διάστημα οι αφίξεις Τούρκων στα ελληνικά νησιά είναι μεγάλος, έγραφε η «Νέα Σελίδα», και στα Γενικά Επιτελεία υπάρχει μεγάλος προβληματισμός.

«Όπως μας είπαν», συνέχιζε η εφημερίδα, «στη χώρα μας έχουν καταφύγει περίπου 12.000 Τούρκοι για να γλιτώσουν, όπως ισχυρίζονται, από τον Ερντογάν.

»Πολλοί από αυτούς είναι αξιωματούχοι, στρατιωτικοί, δικαστές, δημόσιοι υπάλληλοι. Επειδή καλύπτονται από τις συνθήκες, «δεν είναι κάτι απλό», όπως μας επεσήμαναν, «δεν είναι οικονομικοί μετανάστες».

»Οι ελληνικές Αρχές διασταυρώνουν τα στοιχεία τους και ερευνούν τι ρόλο μπορεί να παίζουν.

»Σε αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονται εκείνοι που αγοράζουν ακίνητα και λαμβάνουν τη «Χρυσή Βίζα».

»«Όλη η αστική τάξη της Κωνσταντινούπολης», μας είπαν χαρακτηριστικά, «επιδιώκει να αποκτήσει τη Χρυσή Βίζα εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας στην Τουρκία», κατέληγε το δημοσίευμα της εφημερίδας.

ΠΗΓΗ tribune