Τυφώνας Χαγκίμπις – Η ισχυρότερη καταιγίδα από το 1958 χτυπά την Ιαπωνία!

Κοινωνία Κόσμος Κυρίως θέματα

Τυφώνας Χαγκίμπις – Η ισχυρότερη καταιγίδα από το 1958 χτυπά την Ιαπωνία!

Περίπου έξι εκατομμύρια άνθρωποι ενημερώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους προτού φτάσει ο τυφώνας.
Η ιαπωνική κυβέρνηση δήλωσε ότι η καταιγίδα θα μπορούσε να είναι η ισχυρότερη από το 1958 που χτύπησε το Τόκιο.
Περισσότεροι από 270.000 νοικοκυριά έχασαν την οικία τους, δήλωσε ο δημόσιος ραδιοφωνικός σταθμός NHK.
Περισσότεροι από 1.600 πτήσεις ακυρώθηκαν.
Οι δρόμοι του Τόκιο έμειναν έρημοι!
Οι βροχοπτώσεις, ισχυροί άνεμοι και σοβαρές πλημμύρες έπληξαν το κεντρικό τμήμα της Βόρειας Ιαπωνίας το Σάββατο, καθώς ο τυφώνας Hagibis έφτασε στην ξηρά στη χερσόνησο Izu της Shizuoka στο Νησί Shizuoka και έπληξε άμεσα το Τόκιο και τις γύρω περιοχές. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν, 9 αγνοούνταν και 86 τραυματίστηκαν σε 27 νομούς.
Από νωρίς το πρωί της Κυριακής, ο τυφώνας ταξιδεύει προς την περιοχή Tohoku και 340.000 κάτοικοι στο Iwaki της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Fukushima έχουν ιδιοποιηθεί να εκκενώσουν. Σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία, ο Hagibis είχε προβλεφθεί να μετακινηθεί στον Ειρηνικό Ωκεανό από το Tohoku περίπου στις 9 π.μ. την Κυριακή.
Ανέστειλαν υπηρεσίες κυκλοφορίας και έκλεισαν και τα αεροδρόμια.
Τεράστιες ποσότητες νερού από τις βροχοπτώσεις γέμισαν τα επίπεδα των υδάτων πολλών ποταμών σε περιοχές που περιλάμβαναν τους νομούς Τόκιο, Σαϊτάμα και Τσίμπα, ενώ μερικοί ξεχείλισαν.
Περισσότεροι από 100 ποταμοί κινδυνεύουν να ξεχειλίσουν, συμπεριλαμβανομένου του ποταμού Arakawa στην περιοχή Edogawa Ward του Τόκιο, του ποταμού Karasawa στο νομό Saitama και του ποταμού Koito στο νομό Chiba.
Ο ποταμός Τάμα που διασχίζει το Τόκιο και το νομό Kanagawa άρχισε να ξεχειλίζει στην περιοχή Tamagawa του Setagaya Ward του Τόκιο στις 10:30 μ.μ. Η περιοχή είναι γνωστή ως Futako-Tamagawa.
Ο ποταμός Chikuma πλημμύρισε στην πόλη Ueda και την πόλη Nagano, τόσο στο Nagano Prefecture, όσο και ο ποταμός Minami-Asakawa στο Hachioji και ο ποταμός Nariki στο Ome, και στο Τόκιο.
Ο κυβερνήτης Kanagawa Yuji Kuroiwa δημοσίευσε ένα βίντεο στην ιστοσελίδα του νομού αναγγέλλοντας ότι το φράγμα Shiroyama στο Sagamihara είχε οριστεί να απελευθερώσει το νερό στις 10 μ.μ. Είπε ότι ήταν ένα επείγον μέτρο για την αποφυγή της κατάρρευσης του φράγματος.

Εάν αφήσουμε αυτή την κατάσταση χωρίς επιτήρηση, το φράγμα θα καταρρεύσει και πάνω από 60 εκατομμύρια τόνους νερού θα εξαπολύσουν αμέσως”, δήλωσε ο Kuroiwa.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Kanagawa δήλωσε ότι η απελευθέρωση θα μπορούσε να αυξήσει τους κινδύνους πλημμύρας σε περιοχές , συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων των Sagamihara, Chigasaki, Atsugi, Ebina και Zama.
Λίγο πριν την άφιξη στην ξηρά, ο Hagibis υποβαθμίστηκε σε “ισχυρό”, το χαμηλότερο επίπεδο των Μετεωρολογικών Οργανισμών για τυφώνας λίγο πάνω από τη “σοβαρή τροπική καταιγίδα”.
Από τις 8 μ.μ., εξακολουθούσε με ανέμους 144 kph και ριπές 198 km / h.
Η καταιγίδα προβλέπεται να ταξιδέψει πάνω από την περιοχή Καντό και στη συνέχεια βόρεια στην περιοχή Tohoku πριν μεταφερθεί στον Ειρηνικό.

Ευάγγελος Ξανθάκης