”O Αλιέντε Ζει…”- του Λάμπρου Παπαδή

”O Αλιέντε Ζει…”

ΧΙΛΗ 1973 – 2021:
Στις 11 Σεπτεμβρίου του 1973, όταν ξέσπασε στην Χιλή το ενορχηστρωμένο από την CIA πραξικόπημα με επικεφαλής τον επίορκο Στρατηγό Πινοσέτ, οι πραξικοπηματίες κατέθεσαν στον δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο της Χιλής Σαλβαδόρ Αλιέντε τελεσίγραφο, απαιτώντας να παραιτηθεί και να διαφύγει στο εξωτερικό. Λίγα λεπτά πριν πέσει νεκρός, υπερασπιζόμενος την ελευθερία και τη δημοκρατία της πατρίδας του, εκείνος απάντησε με αυτά τα λόγια στο τελευταίο ραδιοφωνικό διάγγελμά του: «Δεν θα παραιτηθώ. Εκλεγμένος σε μια ιστορική στιγμή, θα πληρώσω με τη ζωή μου την αφοσίωση του λαού. Είμαι σίγουρος ότι ο σπόρος που σπείραμε στη συνείδηση χιλιάδων και χιλιάδων Χιλιανών δεν μπορεί να μείνει άκαρπος για πάντα. Αυτοί έχουν τη δύναμη. Μπορεί να μας υποτάξουν, όμως οι κοινωνικές εξελίξεις δεν σταματούν με το έγκλημα, ούτε με τη βία. Η Ιστορία είναι δική μας και την κάνουν οι λαοί… Εργάτες της πατρίδας μου: Πιστεύω στη Χιλή και στο μέλλον της. Κάποιοι άλλοι θα ξεπεράσουν αυτή τη σκοτεινή και πικρή στιγμή της προδοσίας που προσπαθεί να επιβληθεί. Να είστε σίγουροι ότι, πολύ πιο γρήγορα απ΄ ό,τι νομίζετε, θα ανοίξουν και πάλι διάπλατα οι δρόμοι απ΄ όπου θα περάσει ο ελεύθερος άνθρωπος για να δημιουργήσει μια καλύτερη κοινωνία. Ζήτω η Χιλή, ζήτω ο λαός, ζήτω η εργατική τάξη! Αυτά είναι τα τελευταία μου λόγια. Είμαι βέβαιος πως η θυσία μου δεν θα είναι μάταιη».
Μπορεί να χρειάστηκαν 48 χρόνια, αλλά ο «σπόρος» εκείνος άνθισε, κάρπισε και έγινε πολιτικό όραμα και έργο! Χτες, ο λαός της Χιλής εξέλεξε στην Προεδρία του τον 35χρονο υποψήφιο της Αριστεράς και μέλος της Προοδευτικής Διεθνούς Γκάμπριελ Μπόριτς, ο οποίος είχε απέναντί του τον ακροδεξιό, νοσταλγό του Πινοσέτ, Χοσέ Αντόνιο Καστ, νικώντας μάλιστα με διαφορά που ξεπέρασε τις 10 μονάδες! Έτσι, ο 35χρονος πρώην ηγέτης του φοιτητικού κινήματος γίνεται ο νεότερος πρόεδρος στην ιστορία της Χιλής, επιβεβαιώνοντας την αριστερή στροφή που παίρνει η χώρα μετά από δεκαετίες νεοφιλελεύθερης κυριαρχίας…Στο πρόσωπό του ενσαρκώθηκαν οι ελπίδες του χιλιάνικου λαού, που θέλει να αφήσει πίσω τους αναχρονισμούς του πινοσετικού καθεστώτος, το οποίο είχε προχωρήσει σε ευρείες ιδιωτικοποιήσεις, από το συνταξιοδοτικό σύστημα μέχρι το σύστημα Υγείας και η υδροδότηση. Η κατάσταση αυτή αφήνει σχεδόν το 30% των 19 εκατομμυρίων κατοίκων στο κατώφλι της φτώχειας. Όπως τόνισε, «μόνο με την κοινωνική συνοχή, το να ξαναβρούμε τους εαυτούς μας και να μοιραστούμε το κοινό έδαφος θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε προς μια πραγματικά βιώσιμη ανάπτυξη – η οποία φτάνει σε κάθε Χιλιανό».
Απευθυνόμενος σε πλήθος δεκάδων χιλιάδων υποστηρικτών του, που πήγαν να ακούσουν την επινίκια ομιλία του δεσμεύτηκε για περισσότερα κοινωνικά δικαιώματα «παραμένοντας δημοσιονομικά υπεύθυνοι» και εναντίωση στο άνοιγμα μεταλλείων που «καταστρέφουν» το περιβάλλον, ανάμεσά τους το έργο Dominga, αξίας 2,5 δισεκ. δολαρίων, για την εξόρυξη ατσαλιού, χαλκού και χρυσού.
«Καταστρέφοντας τη φύση καταστρέφουμε τους εαυτούς μας. Δεν θέλουμε άλλες “ζώνες θυσίας”, δεν θέλουμε έργα που καταστρέφουν τη χώρα μας, που καταστρέφουν κοινότητες, και παράδειγμα θα αποτελέσει μια περίπτωση που έχει γίνει συμβολική: Όχι στο Ντομίνγκα», είπε.Ο ίδιος σκοπεύει να προωθήσει μείζονα φορολογική μεταρρύθμιση, ώστε όπως υπόσχεται να συνεισφέρουν αυτό που τους αναλογεί οι πλουσιότεροι Χιλιανοί –το 1% του πληθυσμού έχει στην κατοχή του το 26,5% του πλούτου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μιας υπηρεσίας του ΟΗΕ–. Έχει εξαγγείλει επίσης καλύτερη πρόσβαση στην υγεία, στην παιδεία, καθώς και τη δημιουργία νέου συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων, πεδίου που σήμερα βρίσκεται σχεδόν κατά το 100% υπό τον έλεγχο του ιδιωτικού τομέα.
Η Λουκρέσια Κορνέχο, 72 ετών, εργαζόμενη σε ραφείο, είπε πως θέλει ο Μπόριτς να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις του να μειώσει τις ανισότητες στην εκπαίδευση, στην υγεία, στις συντάξεις. «Αυτό που θέλω να δω είναι ισότητα (…) δικαιοσύνη στην παιδεία, στην υγεία, στους μισθούς, στις συντάξεις. Θέλω αληθινή αλλαγή». «Μπορούμε τώρα να γυρίσουμε τη σελίδα του σκοτεινού, επιζήμιου, καταχρηστικού μοντέλου που ωφελούσε μόνο μια μικρή μειοψηφία», είπε ο 54χρονος επιχειρηματίας Χόρχε Βαλδίβια.
Η νίκη του Γκαμπριέλ Μπόριτς έγινε δεκτή με ικανοποίηση σε αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής, από την Κούβα ως την Αργεντινή, περνώντας από το Μεξικό, τη Νικαράγουα, τη Βενεζουέλα και το Περού.
Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, που σύμφωνα με δημοσκοπήσεις οδεύει σε ευρεία νίκη το 2022 στην πιθανή αναμέτρηση του με τον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐρ Μπολσονάρο, δήλωσε «ευτυχής» για τη «νέα νίκη ενός δημοκρατικού και προοδευτικού υποψήφιου στη Λατινική Αμερική μας, για την οικοδόμηση ενός μέλλοντος καλύτερου για όλους μας».
Hasta la victoria siempre!

Διαβάστε επίσης:

Γιατί πρέπει να τελειώσει το Ράδιο Αρβύλα – Του Κρικόρ Τσακιτζιάν

Τουρκία: Δημοσιογράφος του HABERTURK χαστούκισε τεχνικό ήχου στον αέρα (ΒΙΝΤΕΟ)

22χρονη από Χίο: Γνωστός δικηγόρος με αποπλάνησε στα 14 μου και ανέβασε γυμνές φωτογραφίες (ΒΙΝΤΕΟ)

Σοκαριστικά ΒΙΝΤΕΟ όπου ερπετά θανατώνονται με βάναυσο τρόπο για να φτιαχτούν τσάντες, ζώνες και πορτοφόλια

Δείτε επίσης :