Η παρέλαση των Φαραώ στο νέο μουσείο στο Κάιρο (Βίντεο)

Μάρτυρες μιας μυθικής πομπής, έγιναν οι κάτοικοι του Καΐρου, σε ένα κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός για την Αίγυπτο, στη διάρκεια του οποίου έγινε η μεταφορά των 22 βασιλικών μουμιών Φαραώ και των 17 σαρκοφάγων από το σημερινό Αρχαιολογικό Μουσείο στην πλατεία Ταχρίρ στο νέο μουσείο συνολικής έκτασης 135.000 τ.μ, στην περιοχή Φουστάτ, του παλαιού Καΐρου, σχετικά κοντά στο ελληνορθόδοξο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου.

Τα πρώτα μαύρα άρματα, που έφεραν χρυσά μοτίβα και ήταν κατασκευασμένα ώστε να θυμίζουν τις ταφικές λέμβους της αρχαιότητας, αναχώρησαν από την πλατεία Ταχρίρ και το Μουσείο του Καΐρου και έφτασαν στο ολοκαίνουριο μουσείο μισή ώρα αργότερα, όπου τα υποδέχτηκε ο πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Οι μούμιες περιλαμβάνουν αυτές των βασιλέων Ραμσίς Β΄, Σέτι Α΄, Σέγκεν Ρα, Τούθμωσις και Τούθμωσις Γ΄ καθώς και τις βασίλισσες Χατσεπτσούτ, Μεριταμέν σύζυγο του βασιλιά Αμεντχοτέπ και την ‘Αχμος Νεφερτάρη, σύζυγο του βασιλιά ‘Αχμος. Με χρονολογική σειρά, ο φαραώ Σεκενενρέ Τάο (16ος αιώνας π.Χ.) ο επονομαζόμενος «ο Γενναίος», άνοιξε την παρέλαση, που έκλεισε με τον Ραμσή Θ’ (12ος π.Χ. αι.). Από τις διασημότερες μούμιες που διέσχισαν απόψε το Κάιρο ήταν εκείνες της Χατσεψούτ και του Ραμσή Β’.

Η μεταφορά για τις μούμιες των βασιλέων και των βασιλισσών της Αρχαίας Αιγύπτου έγινε με κάθε μεγαλοπρέπεια. Λουσμένη σε ένα γαλάζιο φως, η πομπή συνοδευόταν από ένα εντυπωσιακό θέαμα: προπορεύονταν άρματα που τα έσερναν άλογα και γυναίκες, ντυμένες με κοστούμια της αρχαίας Αιγύπτου ενώ δεξιά και αριστερά στον δρόμο άνδρες χτυπούσαν τύμπανα. Όλη η πορεία τους ήταν φωτισμένη, ειδικά σε όλα τα κτίρια της διαδρομής, αποδίδοντας φόρο τιμής στα πανάρχαια αυτά εκθέματα και οδηγώντας τους θεατές πίσω στην αρχαία αιγυπτιακή περίοδο, όταν οι βασιλιάδες και οι βασίλισσες μεταφέρονταν και τότε στους τάφους τους προς την αιωνιότητα.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με ένα τραγούδι, ειδικά γραμμένο για την περίσταση αυτή, του δημοφιλούς Αιγύπτιου τραγουδιστή Μοχάμεντ Μουνίρ. Οι 22 μούμιες ανακαλύφθηκαν κοντά στο Λούξορ μετά το 1881 και οι περισσότερες από αυτές δεν είχαν φύγει από την πλατεία Ταχρίρ από τις αρχές του 20ού αιώνα. Από τη δεκαετία του 1950 ήταν εκτεθειμένες σε μια μικρή αίθουσα, όμως στο νέο μουσείο θα διατηρούνται σε σύγχρονες προθήκες ώστε να ελέγχεται καλύτερα η θερμοκρασία και η υγρασία του χώρου, εξήγησε η καθηγήτρια Αιγυπτιολογίας Σαλίμα Ικράμ. Ο διάκοσμος θα παραπέμπει στους υπόγειους τάφους των φαραώ, με τις σαρκοφάγους και τα προσωπικά αντικείμενά τους.

Την εκδήλωση μετέδωσαν πάνω από 400 τηλεοπτικά δίκτυα σε όλο τον κόσμο. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.