Εικόνες από τον κόσμο με την Μαρεύη – Στην σκιά του Βεζούβιου

Μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες καταστροφές της ανθρωπότητας είναι της πόλης της Πομπηίας από την έκρηξη του ηφαιστείου Βεζούβιου, όπου δεν εξαφανίστηκε, αλλά καλύφθηκε από στρώματα ηφαιστειακής ύλης.
Μία πόλη-θέρετρο της Αρχαίας Ρώμης, όπου ιδρύθηκε τον 5ο αι. από τους Έλληνες.
Στις 24 Αυγούστου του 79 μ.Χ μια μέρα που τίποτα δεν προμήνυε το καταστροφικό ξέσπασμα του Βεζούβιου που δέσποζε πάνω από την πόλη, συνέβη το αναπάντεχο.
Σύμφωνα με τον Στράβωνα, το βουνό Ουεσούϊον (έτσι αποκαλεί τον Βεζούβιο) ήταν σκεπασμένο με ωραίους αγρούς, εκτός από την κορυφή του, που ήταν επίπεδη, μαύρη και σκεπασμένη εδώ και εκεί, και συμπεραίνει ότι το βουνό είχε πάρει φωτιά και είχε καεί, αλλά η φωτιά έσβησε, επειδή έλειπε το καύσιμο υλικό.
Η έκρηξη του Βεζούβιου κατέκλυσε τις αρχαίες ρωμαϊκές πόλεις Πομπηία, Ηράκλειο ή Ηράκλεια Καμπανίας (σημερινό Ερκολάνο).
Η Πομπηία θάφτηκε κάτω από αλλεπάλληλα στρώματα ηφαιστειακής ύλης σε βάθος επτά περίπου μέτρων. Σύμφωνα με μελέτη χρειάστηκαν μόλις 15 λεπτά για να εξοντωθεί ο πληθυσμός της Πομπηίας. Οι κάτοικοι της πόλης δεν έχασαν την ζωή τους από τα ποτάμια λάβας που ξεχύθηκαν από το ηφαίστειο αλλά πέθαναν από ασφυξία.
Την έκρηξη περιέγραψε ο Πλίνιος ο Νεότερος, που ήταν αυτόπτης μάρτυρας της καταστροφής. Ο Σενέκας είχε γράψει : «Μία μόνο νύχτα χωρίζει τη μεγαλύτερη πολιτεία από το τίποτα» .
Η Πομπηία ανακαλύφθηκε τον 18ο αι. και μέχρι σήμερα γίνονται ανασκαφές.
Σήμερα, οι περιοχές γύρω από τον Βεζούβιο είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένες, παρά τον κίνδυνο που γνωρίζουν οι κάτοικοι ότι διατρέχουν, καθώς το ηφαιστειογενές έδαφος του βουνού είναι ιδιαίτερα εύφορο και τα κρασιά του Βεζούβιου τα εκτιμούσαν ιδιαίτερα από τη Ρωμαϊκή εποχή και είναι περιζήτητο το θαυμάσιο κρασί «Λάκριμα Κρίστι» (Δάκρυα του Χριστού). Ο Βεζούβιος αναφέρεται σε πολλές ταινίες, περιοδικά, κόμικς και βιβλία.
Όλα αυτά κάνουν την περιοχή σπουδαίο αξιοθέατο όχι μόνο για τους Ιταλούς αλλά και για ξένους επισκέπτες.
Η πρόσβαση στην πόλη γίνεται με τραίνο αλλά και οδικώς. Το εισητήριο στον αρχαιολογικό χώρο είναι υψηλό (16 ευρώ/άτομο) και θα χρειαστείς και Ιταλό ξεναγό με έξτρα χρέωση (12 ευρώ) , διαφορετικά απαγορεύεται ακόμη και εάν είσαι με γκρουπ η ξενάγηση και οποιαδήποτε πληροφορία να δοθεί καθ΄
οδόν.

Φωτογραφίες: Μαρεύη Δεναξά