Χτυπήθηκε το πρώτο άτρωτο άρμα μάχης του Ισραήλ τύπου Merkava V.

Τα περίφημα άρματα μάχης Merkava 5ης γενιάς του Ισραήλ, που θεωρούνταν άτρωτα και ήταν το καμάρι τους, χτυπήθηκαν από τη Χαμάς. 

Με ένα βλήμα διπλής έκρηξης, τα μέλη της Χαμάς, κατάφεραν να πληγώσουν το κύρος του Ισραηλινού στρατού και να καταστρέψουν την Τετάρτη που μας πέρασε, το πρώτο άρμα μάχης τύπου Merkava V.  

Το βλήμα αυτό που χρησιμοποιεί η Χαμάς, αφού χτυπήσει το άρμα και προκαλέσει ρήγμα, σε ελάχιστο χρόνο εκεί που έχει διεισδύσει, με άλλη γόμωση, προκαλεί νέα ισχυρή έκρηξη και ανατινάζει το εσωτερικό του περίβλημα. 

Τα άρματα αυτά είναι και μεταφοράς ημιομάδας πεζικού. Έτσι από το χτύπημα που δέχθηκε ένα από τα συγκεκριμένα άρματα που επιχειρούσαν να μπουν στη Γάζα, κατά την έκρηξη από βλήμα της Χαμάς, σκοτώθηκαν 19 Ισραηλινοί στρατιώτες. 

Η εξέλιξη αυτή, προβληματίζει την ηγεσία του στρατού του Ισραήλ, γιατί αυτό που θεωρούσαν μέχρι τώρα άτρωτο άρμα, τελικά έχει αχίλλειο πτέρνα.  

Όσο για τις απώλειες, είναι αρκετά μεγαλύτερες από αυτές που ανακοινώνει επισήμως η Ισραηλινή ηγεσία. 

Από την πλευρά των Παλαιστινίων οι απώλειες φυσικά δεν είναι συγκρίσιμες. Οι αριθμοί έχουν ξεφύγει από κάθε λογική. Πάνω από 450 ήταν οι νεκροί Παλαιστίνιοι την ίδια ημέρα που το Ισραήλ κατέγραφε τους 19 νεκρούς στρατιώτες. 

Εν τω μεταξύ η Χεζμπολάχ από το Λίβανο εξαπέλυσε επιθέσεις με drones σε πόλεις του Ισραήλ που βρίσκονται κοντά στα σύνορα. Μπορεί το Ισραήλ να απέτρεψε κάποιες επιθέσεις αναχαιτίζοντας ορισμένα από αυτά, αλλά όχι όλες, έτσι κάποια drones βρήκαν το στόχο τους και χτύπησαν κατοικημένες περιοχές που κατέγραψαν ανθρώπινες απώλειες. 

Η ανθρωπιστική κρίση μεγαλώνει μέρα με τη μέρα στην περιοχή της Γάζας. Μέχρι στιγμής περίπου το 60% των κατοικιών της έχει καταστραφεί ολοσχερώς, χωρίς κανείς να γνωρίζει που θα σταματήσει η καταστροφή που συντελείται καθημερινά με τους συνεχείς βομβαρδισμούς. 

Το ερώτημα είναι, που θα στεγαστούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι μετά το τέλος του πολέμου; 

Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θέλουν να εγκαταλείψουν την περιοχή τους κι από την άλλη και να ήθελαν, δεν μπορούν να φύγουν από εκεί, αφού η Αίγυπτος απ’ όπου βρίσκεται και η μοναδική δίοδος διαφυγής, αρνείται να ανοίξει τα σύνορά της και να δεχθεί να περάσουν ή να εγκατασταθούν σε αυτή πρόσφυγες του πολέμου από τη Γάζα. 

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, εξετάζει περιπτώσεις εγκλημάτων πολέμου τόσο από την πλευρά της Χαμάς, όσο και από την πλευρά του Ισραήλ, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, κατά την ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, μίλησε για «ξεκάθαρη παραβίαση του ανθρωπιστικού δικαίου στη Γάζα».

Στον Αραβικό κόσμο, μέρα με τη μέρα, αυξάνονται συνεχώς οι χώρες εκείνες που στρέφονται κατά του Ισραήλ, ενώ στη Δύση, μπορεί οι περισσότερες ηγεσίες των χωρών να στέκονται στο πλευρό των Ισραηλινών, οι πολίτες τους όμως ξεσηκώνονται και διαδηλώνουν κατά της πολιτικής Νετανιάχου, ζητώντας κατάπαυση του πυρός και άμεση λύση του Παλαιστινιακού. 

Η Υεμένη κήρυξε επισήμως τον πόλεμο στο Ισραήλ, ενώ όπως λένε ξένοι αναλυτές που παρακολουθούν στενά τα γεγονότα, αναμένεται σύντομα να ακολουθήσει και δεύτερη αφρικανική χώρα, που βρίσκεται δυτικά του Ισραήλ. 

Εν τω μεταξύ ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, με διάγγελμά του θα ανακοινώσει σήμερα, πιθανότατα τη γενίκευση της σύγκρουσης με το Ισραήλ. 

Μέρα με τη μέρα παρακολουθώντας ο κόσμος τις αποτρόπαιες εικόνες από τους ανελέητους βομβαρδισμούς κατά νοσοκομείων, σχολείων και άμαχου πληθυσμού στη Γάζα, δημιουργείται ένα λαϊκό κίνημα κατά του Ισραήλ το οποίο θα πρέπει να ανησυχεί όλους μας.