Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα η επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ – Σκέψεις και προβληματισμοί

Ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ελλάδα, μια επίσκεψη ουσιαστικά εθιμοτυπική, σε συνέχεια της αντίστοιχης του Έλληνα ομόλογού του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα, τον περασμένο Απρίλιο, όπου και προέκυψαν σημαντικά συμπεράσματα για την μέχρι τώρα πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Χαρακτηριστικό με τα όσα ανακοινώθηκαν μετά την συνάντηση των δυο υπουργών στην Αθήνα, σύμφωνα με τα οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ – Ταγίπ – Ερντογάν στη συνάντηση που θα έχουν στις 14 Ιουνίου στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, θα συζητήσουν μεταξύ των άλλων και για πιθανή συμφωνία για την διευκόλυνση του τουρισμού και των δύο χωρών με αναγνώριση όλων των εμβολίων.

Αξιοσημείωτο, από την συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου, είναι σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, πως οι δηλώσεις των δυο υπουργών εξωτερικών ήταν σύντομες, προκειμένου να αποφευχθεί νέα ένταση στο ελληνικό ΥΠΕΞ όπως στις 16 Απριλίου στην Άγκυρα, όταν ο Νίκος Δένδιας είχε απαντήσει σε αυστηρό τόνο στις προκλητικές τοποθετήσεις του Τούρκου υπουργού εξωτερικών, με αποτέλεσμα να υπάρξει ένταση στην συνέντευξη τύπου.

Ωστόσο μια μέρα πριν από την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού εξωτερικών στην Αθήνα, κατά την άφιξη του στην Κομοτηνή, την Κυριακή 30 Μαΐου, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προέβη σε προκλητικές ενέργειες.
Συγκεκριμένα, αφού συναντήθηκε με μη αναγνωρισμένους μουφτήδες στην Θράκη, πριν και μετά την συνάντηση αυτή, σε tweet, αναφέρθηκε σε συναντήσεις με εκπροσώπους της ”τουρκικής μειονότητας”, κατά παράβαση ουσιαστικά της συνθήκης της Λωζάνης, που σύμφωνα με όσα έχουν υπογράψει οι τότε κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας, τον Αύγουστο του 1922, η μειονότητα στην Θράκη είναι θρησκευτική και όχι εθνική .
Παράλληλα αλγεινή εντύπωση προκάλεσε κατά την παρουσία του Τούρκου ΥΠΕΞ στην Κομοτηνή, η αποφυγή οποιαδήποτε δήλωσης στους ΄Έλληνες δημοσιογράφους, ενώ από τα χαρακτηριστικά γεγονότα κατά την ιδιωτική επίσκεψη Τσαβούσογλου είναι και η ματαίωση της συνάντησης με τον σύλλογο Πομάκων, ως αντίδραση στις προκλητικές του δηλώσεις, περί ” Τουρκογενών ”, αφού οι ίδιοι όπως προκύπτει και από ιστορικά δεδομένα είναι Ελληνικής καταγωγής, μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα.

Με βάση όλα τα παραπάνω, η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών κρίνεται χωρίς ουσιαστικά σημαντικά αποτελέσματα, όσον αφορά την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, λόγω της προκλητικής εμμονής στην γνωστή τουρκική άποψη, αντίθετα προς την συνθήκη της Λωζάνης περί ΄΄τουρκικής μειονότητας ” στην Θράκη, παρά την προσπάθεια του Νίκου Δένδια για ύπαρξη διαφορετικού κλίματος, με τον σφιχτό εναγκαλισμό του με τον Μεβλέτ Τσαβούσογλου, λίγο πριν το δείπνο των δυο υπουργών, την πρώτη ημέρα της επίσκεψης.

Έτσι και έν όψει της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στις 14 Ιουνίου στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ. θα πρέπει σθεναρά και αποφασιστικά να απαντά στις τουρκικές προκλήσεις, χωρίς καμία διάθεση συμβιβασμού, υποχωρήσεων, αλλά με σταθερή υπεράσπιση των διαχρονικών ελληνικών θέσεων.