Η ιστορία του Πούλιτζερ

Απόψεις Η δική σου ιστορία Κοινωνία Κυρίως θέματα

Η ιστορία του Πούλιτζερ

Επειδή πολλοί είναι άνεργοι ή έχουν προβλήματα με τη δουλειά και αγχώνονται υπερβολικά για το μέλλον, λέω σήμερα να σας πω την ιστορία του Πούλιτζερ. Όλοι τον έχουμε ακουστά λόγω της φιλανθρωπικής δράσης που ανέπτυξε στο τέλος της καριέρας του, μιας και ήταν ένας εξαιρετικά επιτυχημένος επιχειρηματίας. Ήταν ιδιοκτήτης μιας από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Αμερικής και βοήθησε να συγκεντρωθούν χρήματα για την κατασκευή του βάθρου πάνω στο οποίο βρίσκεται το Άγαλμα της Ελευθερίας. Θέσπισε το παγκοσμίου φήμης βραβείο Πούλιτζερ το οποίο θεωρείται ως η ύψιστη τιμή στην έντυπη δημοσιογραφία. Το βραβείο τιμά επίσης λογοτεχνικά επιτεύγματα και μουσικές συνθέσεις. Ποιο είναι όμως το παρελθόν του Τζόζεφ Πούλιτζερ και πώς ήρθε όλη αυτή η επιτυχία;
Ο Πούλιτζερ γεννήθηκε στην Ουγγαρία, ήταν φιλάσθενος και δεν έβλεπε καλά. Στα δεκαεφτά του μετανάστευσε στην Αμερική, το 1864, με ελάχιστα χρήματα και έψαχνε για δουλειά κυνηγώντας κι αυτός το όνειρο, όπως όλοι εκείνοι την εποχή. Διαπίστωσε όμως ότι ήταν πολύ δύσκολο να βρει εργασία και περνούσε τον περισσότερο χρόνο του παίζοντας σκάκι στην τοπική βιβλιοθήκη. Εκεί γνώρισε τον αρχισυντάκτη μιας τοπικής εφημερίδας. Εκείνος τον προσέλαβε ως ρεπόρτερ και τέσσερα χρόνια μετά είχε την ευκαιρία να αγοράσει μερικές μετοχές της εφημερίδας. Η εφημερίδα πήγε πάρα πολύ καλά και ο Πούλιτζερ κέρδισε ένα αρκετά μεγάλο ποσό. Στη συνέχεια έγινε αρχισυντάκτης και τελικά ιδιοκτήτης δύο πολύ γνωστών εφημερίδων της εποχής του. Μάλιστα αγόρασε με λίγα χρήματα μια εφημερίδα που ήταν έτοιμη να κλείσει και κατάφερε να πουλάει πολύ μεγάλο αριθμό φύλλων, όταν εστίασε σε ιστορίες που ενδιέφεραν περισσότερο τον κόσμο και σε αποκάλυψη σκανδάλων.
Δε δίστασε να δημοσιοποιήσει μέσα από την εφημερίδα του μια οικονομική απάτη στην οποία ήταν αναμεμειγμένη η Αμερικανική κυβέρνηση. Ο Πούλιτζερ κατηγορήθηκε για δυσφήμιση εναντίον του Ρούζβελτ και του Μόργκαν. Το δικαστήριο όμως απέρριψε τις κατηγορίες, γεγονός που καταγράφηκε ως νίκη για την ελευθερία του τύπου.
Ο φτωχός μετανάστης που ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία χωρίς καθόλου χρήματα, κατάφερε να γίνει ο άνθρωπος με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Αμερική. Μια τυχαία συνάντηση στην τοπική βιβλιοθήκη ήταν καθοριστική για όλη του τη ζωή.

Χαρά Ζήκα
(Μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Χαρά Ζήκα και να στέλνετε τη δική σας ιστορία που θα γίνει άρθρο στο e-mail: xarazika@gmail.com)

Δείτε επίσης:
Η ιστορία της Δούκισσας Αικατερίνης Η Μεγάλη Δούκισσα Αικατερίνη, που αργότερα έγινε αυτοκράτειρα της Ρωσίας,
Η ιστορία του Φίλιππου Μερικοί άνθρωποι είναι σαν να κουβαλάνε μια αρνητική ενέργεια και το
Η ιστορία του Μάκη Ο Μάκης είναι πολύ χαλαρός τύπος, όσα πάνε και όσα έρθουν.
Η ιστορία της Μαίρης Η Μαίρη είναι μια όμορφη γυναίκα, επιτυχημένη στη δουλειά της αλλά
Η ιστορία του Μιχάλη Έχω ακούσει διάφορες ιστορίες ζευγαριών που ο ένας απατάει τον άλλον.
Η ιστορία της Ρουθ Στη γη του Ισραήλ πολύ συχνά έπεφτε λοιμός, όπως αναφέρουν οι
Κοινοποιήστε το άρθρο:
error
Ρούχα και φορέματα