Κορωνοϊός : Ουδέν κακό αμιγές καλού. – Άρθρο του Νικόλαου Νικολαΐδη.

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ

O ιός ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2019 στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας και έκτοτε έχει διασπαρεί σε όλο το κόσμο λαμβάνοντας διαστάσεις πανδημίας. Ένα περιστατικό θεωρείται περισσότερο μεταδοτικό όταν εμφανίζει συμπτώματα, αλλά θα μπορούσε να είναι μεταδοτικό και στην ασυμπτωματική του φάση.

Τα κύρια συμπτώματα του κορωνοϊού είναι τα ακόλουθα 7 :
Πυρετός, βήχας, φαρυγγαλγία, αρθραλγία, μυαλγία, καταβολή, δυσκολία στην αναπνοή.
Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, ενώ σε περίπτωση βαρύτερων συμπτωμάτων, ο ασθενής απαιτείται να νοσηλευθεί άμεσα σε ένα νοσοκομείο
Τα άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου όπως είναι οι ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ηπατοπάθειες ή πνευμονοπάθειες είναι πιθανότερο να εμφανίσουν σοβαρή νόσηση Δεν υπάρχουν επί του παρόντος ειδικά φάρμακα θεραπείας της νόσου.
Η παρεχόμενη σήμερα θεραπεία αποσκοπεί στην αποφυγή του θανάτου και στην καλύτερη περίπτωση στην ανακούφιση του ασθενούς μέχρι την τελική θεραπεία του. Παγκοσμίως μελετώνται καινούργιες θεραπείες και κυρίως σωτήρια εμβόλια από πολλές χώρες.
Κατά την πρώτη φάση της πανδημίας πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν, υπήρξε αύξησης της ενδοοικογενειακής βίας και σημειώθηκαν πολλές αιτήσεις διαζυγίων. Όμως υπήρξε και χρόνος προβληματισμού και αναζήτησης βελτιώσεων της προσωπικής ζωής που η ένταση της καθημερινότητας τις είχε επικαλύψει.

Βρισκόμαστε σήμερα στη δεύτερη φάση της πανδημίας του κορωνοϊού και από τα Μ.Μ.Ε. μας παρουσιάζονται οι επιπτώσεις επί της ανθρώπινης ύπαρξης. Εκείνο όμως που δεν μπορούν να μας παρουσιάσουν είναι τις ψυχολογικές επιπτώσεις στον καθένα μας χωριστά ανάλογα με τον χαρακτήρα του.
Εμείς, εδώ σήμερα θα εξετάσουμε τι καλά μπορούν να προκύψουν από αυτό το κακό που μας βρήκε. Η αντιμετώπιση του κορωνοϊού απαιτεί αφύπνιση συνείδησης έναντι του συνόλου. Είναι μια ευκαιρία να τονίσουμε την ωφελιμότητα της αλληλεγγύης έναντι των συνανθρώπων μας.
Περιορισμένοι στα σπίτια μας, μας δίνεται η ευκαιρία να ψάξουμε τον εσωτερικό μας κόσμο και να βελτιώσουμε τα σφάλματα μας που η ένταση της καθημερινής μας ζωής δεν άφηνε περιθώρια να τα δούμε. Επίσης να μελετήσουμε καλύτερα τον χαρακτήρα των παιδιών μας και να τα βοηθήσουμε στην πορεία της ζωής τους.
Επιβάλλεται να προσέξουμε ιδιαίτερα την καθαριότητα μας και τον τρόπο που επικοινωνούμε με το περιβάλλον μας χρησιμοποιώντας καθημερινά τη μάσκα προστασίας.
Όλα τα ανωτέρω δείχνουν τον καλό αντίποδα του κορωνοϊού, που είναι η βελτίωση των υποχρεώσεων μας απέναντι στον συνάνθρωπο μας και κυρίως στο οικογενειακό μας περιβάλλον.
Δεν πρέπει με κανένα τρόπο να μας πάρει από κάτω αλλά να κάνουμε μια ενδοσκόπηση και να βρούμε νέα κίνητρα επιβίωσης.
Η ένταση της καθημερινότητας την οποία επιβαρύνει τα μέγιστα ο κορωνοϊός οδηγεί πολλούς από εμάς στην αναζήτηση λύσεων μέσω των ψυχοφαρμάκων.

Φυσικά η λύση δεν είναι τα ψυχοφάρμακα, αλλά ένα καλό βιβλίο, ένα τηλεφώνημα σε ένα καλό φίλο ή συγγενή, η περιποίηση των φυτών στον κήπο ή την βεράντα και φυσικά η διάθεση περισσότερου χρόνου στα κατοικίδια μας.
Όσοι διαθέτουμε συνδρομητική τηλεόραση μπορούμε να δούμε καλές ταινίες και να ψάξουμε για καλά ντοκιμαντέρ ανάλογα με τα ενδιαφέροντα μας. Μπορούμε επίσης να ξεκινήσουμε να μαθαίνουμε Αγγλικά ή όποια άλλη ξένη γλώσσα μας αρέσει.
Μπορούμε επίσης να πάμε για περπάτημα ή ατομική άθληση, χάνοντας και κανένα κιλό καθώς με το να μένουμε σπίτι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να πάρουμε αρκετά κιλά.
Αν μας άρεσε παλαιά να ζωγραφίζουμε αλλά λόγο των πολλών ασχολιών μας τα είχαμε παρατήσει δεν θα ήταν καθόλου κακό να πιάσουμε και πάλι το πινέλο μας.
Είναι ευκαιρία για όσους από εμάς άρεσε η ποίηση ή το γράψιμο να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία στον εαυτό μας, μιας και ποτέ δεν είναι αργά για οτιδήποτε.
Ο αγαπημένος καθηγητής στο Λύκειο μας έλεγε πως << δεν υπάρχει δεν μπορώ, αλλά δεν θέλω>> ενώ η αγαπημένη Μικρασιάτισσα γιαγιά πως << μόνο του σπανού τα γένια δεν γίνονται>>