Υπόθεση Υποκλοπών και πολιτική τοξικότητα – Του Θανάση Μανουσάκη

Στην επικαιρότητα βρίσκεται και πάλι, τις τελευταίες ημέρες το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών μετά τις αποκαλύψεις της προσκείμενης στον ΣΥΡΙΖΑ εφημερίδας ”Docoumento”, του εκδότη -δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη με αποκαλύψεις για παρακολούθηση υπουργών της κυβέρνησης της Ν.Δ. καθώς και συγγενών, από την ΕΥΠ ( Εθνική Υπηρεσία Πληροφορίων).
Το θέμα αυτό που δεν έχει φύγει από τα πρώτα θέματα της επικαιρότητας, έχει προκαλέσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση ειδικότερα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης και προκαλεί προβληματισμό, σχετικά με ποια πολιτική ατμόσφαιρα θα βαδίσει η χώρα στις επερχόμενες εθνικές εκλογές που αναμένεται με τις έως τώρα ενδείξεις να πραγματοποιηθούν στα τέλη άνοιξης ή αρχές καλοκαιριού του 2023.
Ο προβληματισμός αυτός εντείνεται ακόμα περισσότερο, από τους υψηλούς τόνους αντιπαράθεσης ανάμεσα στα δυο μεγάλα κόμματα, τις τελευταίες ημέρες με εκατέρωθεν κατηγορίες για τους χειρισμούς της κυβέρνησης, πέρα από τους βουλευτές και τα στελέχη, ειδικά ανάμεσα στους δυο αρχηγούς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα.
Ο πρωθυπουργός μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ. την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου, αφού για μια ακόμη φορά διέψευσε την οποιαδήποτε ηθελημένη κυβερνητική εμπλοκή σε υποκλοπές, τόνισε ότι η κυβέρνηση θέλει να πέσει άπλετο φως στο θέμα και να τιμωρηθούν αυστηρά οι οποιοδήποτε ένοχοι, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου, ενώ νωρίτερα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης αναδεικνύοντας τις ευθύνες της, ανακοινώνοντας νομοθετική πρωτοβουλία τις προσεχείς ημέρες για ένα πιο αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο.
Από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόσο κατά την συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ” STAR” την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, αλλά και με ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προσέλθει στην Βουλή για να απαντήσει στις ερωτήσεις που έχει καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας αντί να επιδίδεται σε ύβρεις, δείχνοντας τον πρωθυπουργό ως τον μεγάλο ένοχο και υπεύθυνο για τις καταγγελίες σχετικά με τις υποκλοπές, που σύμφωνα με την Κουμουνδούρου έχουν πάρει ”μορφή χιονοστιβάδας”.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι κατηγορίες των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης ( ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, ΜΕ.ΡΑ 25) για τις θεσμικές ευθύνες του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης στις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, ζητώντας να διαλευκανθούν όλες οι καταγγελίες που έχουν έρθει έως τώρα στην δημοσιότητα.

Με βάση όλα τα παραπάνω, θα πρέπει και αυτό είναι το αυτονόητο, η Ελλάδα να μην πάει σε εκλογές με σκιές για τις υποκλοπές και εκατέρωθεν αλληλοκατηγορίες, κυρίως ανάμεσα στα δυο μεγάλα κόμματα με την διαμόρφωση ενός τοξικού πολιτικού κλίματος, όπου όλα όσα καταγγέλλονται πέρα από την διερεύνηση της Δικαιοσύνης, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν και σε πολιτικό επίπεδο, για να μην υπάρχει η τοξικότητα και η υποψία, όπως έχει γίνει στο παρελθόν για ανάλογες καταγγελίες, στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση του 2023.
Αυτό γιατί πέρα από τις υποκλοπές, όπου είναι ένα σημαντικό ζήτημα, υπάρχουν και άλλα ζητήματα, όπως η ακρίβεια, η ενεργειακή κρίση, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η παράνομη μετανάστευση, τα βασικά και άλλα προβλήματα της χώρας, όπου η αντιπαράθεση θα πρέπει να γίνει με επιχειρήματα, αντιπαράθεση απόψεων και χωρίς τοξικότητα με ύβρεις.
Αναμένοντας τις επερχόμενες εξελίξεις και ελπίζοντας πως πολιτικά κόμματα, αλλά και τα Μέσα Ενημέρωσης, με την στάση τους να οδηγήσουν την πατρίδα μας στις εκλογές με αντιπαράθεση απόψεων και προγραμματικών θέσεων και όχι αχρείαστης και ανούσιας τοξικότητας.

Διαβάστε επίσης:
Τα μαζεύει ο Ζελένσκι για τον πύραυλο στην Πολωνία

Δείτε επίσης :
Κωνσταντινόπουλος Βασίλειος: Τι σημαίνει πραγματικά η λέξη ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ