Βγάζουμε τα μάτια, μόνοι μας – Του Παν. Αναστόπουλου

Βγάζουμε τα μάτια, μόνοι μας – Του Παν. Αναστόπουλου

Δε μας έφτανε ο Σουλτάνος, είδε και ο Χαφτάρ, το χορό δισεκατομμυρίων με κεντρικούς ήρωες τους μετανάστες και με δικά του κυκλώματα, διακινεί στη Μεσόγειο ταλαίπωρους ανθρώπους που είναι έρμαια των διακινητών και των ΜΚΟ, απαιτώντας ένα δισεκατομμύριο ευρώ από την Ιταλίδα Πρωθυπουργό για να σταματήσει τις ροές.

Όσο και να προσπαθούν κάποιοι στο εσωτερικό να εκμεταλλευτούν το γεγονός της Πύλου, τα γεγονότα δείχνουν ότι δεν είμαστε εμείς οι κακοί και το Λιμενικό ανάξιοι διαχείρισης τέτοιων περιστατικών.

Το σαπιοκάραβο με τους υπεράριθμους επιβάτες, έπλεε στα διεθνή ύδατα. Εκεί εφαρμόζονται διεθνείς κανόνες, που έχουν αποδεχτεί 168 χώρες τον Ιούνιο του 2016, στις οποίες δε συμπεριλαμβάνονται η Τουρκία, η Συρία, οι ΗΠΑ και κάποιες άλλες χώρες.

Το διεθνές νομικό πλαίσιο, ορίζει ότι όσο ένα πλοίο επιπλέει σε διεθνή ύδατα, δεν υπάρχει καμία αρμοδιότητα για να επιχειρήσει σε αυτό, άλλη χώρα. Στην ανοιχτή θάλασσα, δε μπορεί κανένα κράτος να ασκήσει εξουσία πάνω σε ένα πλοίο τρίτου κράτους, δηλαδή σημαίας τρίτου κράτους, εκτός αν υπάρχουν καταγγελίες ή υπόνοιες για τρομοκρατία ή πειρατεία που και εκεί ισχύουν βασικοί κανόνες ασφαλούς διέλευσης. Οι κανόνες και η πρακτική μέχρι σήμερα λέει ότι στην ανοικτή θάλασσα αυτό το οποίο μπορεί να γίνει είναι ή το πλοίο να εκπέμψει SOS κάποια στιγμή, οπότε εκεί θα προστρέξει σε βοήθεια το κράτος εκείνο στην θαλάσσια περιοχή, όπου αυτό ασκεί αρμοδιότητα έρευνας και διάσωσης.

Ο χαρακτηρισμός του τραγικού ναυαγίου ως ελληνικό ναυάγιο, δεν υφίσταται και μπορούμε να σκεφτούμε για ποιο λόγο διατρανώνεται στα κανάλια της τηλεόρασης. Μιλάμε για παιχνίδι των εντυπώσεων και της πολιτικής επικοινωνίας, χωρίς να σκεφτόμαστε ότι πιθανώς να παραχωρούμε δικαιώματα σε κάποια θέματα, που από τους κακούς χειρισμούς πολιτικάντηδων να μας κοστίσουν πολύ ακριβά σε βάθος χρόνου.

Όλοι στεναχωριόμαστε για τις ανθρώπινες ζωές, όμως αν αναλογιστούμε ότι το κέρδος από τα τόσα άτομα που επέβαιναν στο φονικό πλοίο ξεπερνά τα 3 εκατομύρια ευρώ εκτός των κερδών των ΜΚΟ που εμπλέκονται στο μεταναστευτικό.

Μη συγχέουμε την αλληλεγγύη, την ανθρωπιά, τον εθελοντισμό και τα υπαρκτά κοινωνικά δράματα, με τα εθνικά και τα διεθνή θέματα.

Προσπαθούσε να επικοινωνήσει το Λιμενικό και έπαιρνε απάντηση από κάποιους στο πλοίο, ότι δεν χρειάζονται βοήθεια, ενώ η γνωστή ακτιβίστρια, γνώριζε άριστα τη συμπεριφορά του πλοίου, δίνοντας τηλεφωνικά οδηγίες στους επιβαίνοντες, για το πώς και πόσοι θα πρέπει να μετακινηθούν για να παραλάβουν τα τρόφιμα από το πλοίο προσέγγισης, ώστε να μην τουμπάρει και βουλιάξει το αλιευτικό, με κάποιους άγνωστους μετανάστες να έχουν την δυνατότητα να επικοινωνούν μαζί της τηλεφωνικά.

Έδειχνε ότι δεν είχε καταλάβει ότι το σάπιο αλιευτικό ήταν δουλεμπορικό και οι συνομιλητές της θύματα δουλεμπόρων, με αποτέλεσμα να μην κάνει πουθενά καμιά καταγγελία για τη μετέπειτα προδιαγεγραμμένη δολοφονία τόσων αθώων ψυχών, έχοντας το ακαταδίωκτο ως ακτιβίστρια, έννοια που πολλοί δεν γνωρίζουν την ακριβή ερμηνεία της λέξης.

Ήδη πριν από λίγο (Παρασκευή 16/6 απόγευμα), ένα άλλο σκάφος, αυτή τη φορά ιστιοφόρο, επιβαίνει άγνωστος αριθμός μεταναστών, πλέει σε θαλάσσια περιοχή 100 ναυτικά μίλια από την Πύλο κοντά στα όρια των ζωνών Ελλάδας Ιταλίας.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Λιμενικού Σώματος για την ύπαρξη του σκάφους ενημέρωσε ο ιταλικός θάλαμος επιχειρήσεων το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας.

Το σκάφος σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να πλέει στα διεθνή ύδατα, χωρίς να υπάρχει κάποιο πρόβλημα, προς Ιταλία, ενώ δεν έχει ζητήσει προς το παρόν τη συνδρομή βοήθειας.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι, δήλωσε:
«Στην Πελοπόννησο έλαβε χώρα μια μεγάλη τραγωδία που μας προκαλεί πόνο, όπως συνέβη και με ανάλογες στο παρελθόν. Ελπίζω να μην συμβούν ποτέ πια, αλλά δεν νομίζω ότι θα είναι έτσι.
Αυτό όμως μας κάνει να είμαστε ακόμη πιο αποφασιστικοί στον δρόμο που ακολουθούμε: να μπλοκάρουμε τους διακινητές ανθρώπων, να εργαστούμε για να τους νικήσουμε. Μπορούμε να το κάνουμε μαζί με την Ευρώπη. Οι κανόνες που εγκρίθηκαν τις περασμένες ημέρες ακολουθούν τη σωστή κατεύθυνση».
Ο Ιταλός υπουργός πρόσθεσε ότι το ναυάγιο έλαβε χώρα στην ελληνική περιοχή έρευνας και διάσωσης, υπογραμμίζοντας όμως πως «αυτό δεν σημαίνει ότι ευθύνεται η Ελλάδα, απλώς περιγράφονται συγκεκριμένες περιοχές ευθύνης».
Επίσης, αναφερόμενος στις σχέσεις με την Λιβύη, ο ίδιος πρόσθεσε ότι η συνεργασία με την Ευρώπη πρέπει να είναι ευρύτατη, όχι μόνο για το θέμα της ασφάλειας.
“Όλες οι προσπάθειες θα ακολουθήσουν την κατεύθυνση που οδηγεί τον περιορισμό των αναχωρήσεων από τις χώρες της βόρειας Αφρικής, των αναχωρήσεων που οργανώνουν οι διακινητές”, κατέληξε ο Πιαντεντόζι.

Κι εμείς, αντί να αναδείξουμε το οξύ αυτό πρόβλημα που δημιουργείται και να το ονομάσουμε ευρωπαικό πρόβλημα, συνεχίζουμε το δημοφιλές μας παιχνίδι: Βγάζουμε τα μάτια, μόνοι μας

Παν. Αναστόπουλος