Το τεχνητό γλυκαντικό σακχαρίνη υπεύθυνο για υψηλές τιμές σακχάρου

Η σακχαρίνη (ζαχαρίνη) και η σουκραλόζη είναι δύο τεχνητές γλυκαντικές ουσίες που βρέθηκαν να αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου ή γλυκόζης στο αίμα. Αυτά τα γλυκαντικά χρησιμοποιούνται σε δημοφιλή υποκατάστατα ζάχαρης και κυκλοφορούν σε μεγάλο βαθμό ως υγιεινές εναλλακτικές λύσεις στη ζάχαρη.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins μελέτησαν την επίδραση τεσσάρων υποκατάστατων ζάχαρης στο σάκχαρο στο αίμα 120 υγιών ενηλίκων. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν κατανάλωσε γλυκαντικά με λίγες θερμίδες έξι μήνες πριν από την έναρξη της δοκιμής.

Αφού χωρίστηκαν σε έξι ομάδες, δόθηκαν στους συμμετέχοντες πακέτα του ενός γραμμαρίου με γλυκαντικά. Κατά τη διάρκεια δύο εβδομάδων, τέσσερις από τις ομάδες κατανάλωναν δύο πακέτα γλυκαντικών τρεις φορές την ημέρα. Εκτός από τη σουκραλόζη και τη σακχαρίνη, τα άλλα γλυκαντικά που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη ήταν η ασπαρτάμη και η στέβια. Αντί να πάρει άλλο είδος γλυκαντικού, η πέμπτη ομάδα κατανάλωνε ισοδύναμες ποσότητες σκόνης γλυκόζης, ενώ η τελευταία ομάδα δεν είχε συμπλήρωμα.

Φορώντας συνεχείς συσκευές παρακολούθησης γλυκόζης αίματος (CGM), τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα των συμμετεχόντων θα μπορούσαν να παρακολουθούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης, συμπεριλαμβανομένης μιας εβδομάδας πριν και μετά τη διεξαγωγή του πειράματος.

Τεστ ανοχής γλυκόζης χορηγήθηκαν επίσης σε εννέα σημεία σε όλη τη μελέτη, με στόχο να μετρηθεί πόσο αποτελεσματικά ρύθμιζε το σώμα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά την κατανάλωση γλυκόζης. Διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες στις ομάδες σακχαρίνης και σουκραλόζης είχαν αξιοσημείωτες αιχμές στο σάκχαρό τους μετά τα τεστ ανοχής γλυκόζης.

Ωστόσο, τα επίπεδα γλυκόζης σταθεροποιήθηκαν και σε ορισμένες περιπτώσεις μειώθηκαν στις άλλες ομάδες, υποδηλώνοντας ότι δεν ήταν η γλυκόζη στα γλυκαντικά υπεύθυνη για την αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Μετά από δοκιμή δειγμάτων κοπράνων και σάλιου των συμμετεχόντων, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα γλυκαντικά επηρέαζαν τις αλλαγές στα βακτήρια στο έντερο και το στόμα. Επιπρόσθετα, αντίστοιχες αλλαγές εντοπίστηκαν και σε δείγματα αίματος. Σημειώθηκε ότι οι αλλαγές του αίματος στις ομάδες σακχαρίνης και σουκραλόζης ήταν παρόμοιες με εκείνες σε άτομα με διαβήτη ή αγγειακές παθήσεις.

Θεωρείται ότι οι μικροβιακές αλλαγές προκάλεσαν τις αιχμές στη γλυκόζη του αίματος, μειώνοντας την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει αποτελεσματικά τα επίπεδα γλυκόζης λόγω διαδικασιών που ελέγχονται από το μικροβίωμα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν μεγαλύτερες μελέτες για να διαπιστωθεί εάν οι αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα από τα γλυκαντικά μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Cell Press.

Με πληροφορίες από diabetes.co.uk, odiavitismou.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΦΕΤ: Ανάκληση για τρόφιμα σε σουπερμάρκετ

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί παρτίδα μελιού

ΜΚΟ: Η μεγάλη απάτη με τους «μετανάστες» (ΒΙΝΤΕΟ)