Τι αλλάζει τελευταία στιγμή στο φορολογικό νομοσχέδιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Όλοι οι επαγγελματίες θα έχουν τη δυνατότητα να προσβάλουν το τεκμαρτό εισόδημα που τους έχει υπολογίσει η εφορία ζητώντας έλεγχο στα εισοδήματά τους.

“Φιξάρουν” οι όποιες αλλαγές υπάρξουν στο φορολογικό νομοσχέδιο, που κατατίθεται αυτήν την εβδομάδα στην Βουλή, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων.

Το οικονομικό επιτελείο, μετά την επεξεργασία των 2.000 σχολίων από φορείς, επαγγελματίες και οικονομολόγους θα ολοκληρώσει τις παρεμβάσεις στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

Το σχέδιο νόμου που προβλέπει την τεκμαρτή φορολόγηση με ελάχιστο ποσό τα 10.920 ευρώ θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή προκειμένου να ψηφισθεί πριν το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης (στην ΕΡΤ) “τρέχουμε και τα τελευταία σενάρια και βλέπουμε κάποιες αλλαγές οι οποίες δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου και τη στόχευση, αλλά λίγο τους τρόπους υπολογισμού (της ελάχιστης αμοιβής) ώστε να βελτιώσουμε σε όλες τις κατηγορίες την επιβάρυνση”.

Οι αλλαγές που είναι στο τραπέζι
1. Μέσος Τζίρος και τεκμαρτό εισόδημα. Σχεδιάζεται η μείωση των συντελεστών προσαύξησης του τεκμαρτού εισοδήματος λόγω τζίρου ώστε να περιορίζεται η επιβάρυνση για τους επαγγελματίες. Σύμφωνα με την διάταξη η ελάχιστη αμοιβή προσαυξάνεται με ένα συντελεστή όταν ο ετήσιος τζίρος του αυτοαπασχολούμενου είναι σημαντικά μεγαλύτερος από το μέσο όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ. Οι συντελεστές που θα μειωθούν προβλέπουν σήμερα:

-35% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 100% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων

-70% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 150% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων

-100% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 200% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων, με ανώτατο όριο τις 50.000 ευρώ.

2. Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει το τεκμαρτό εισόδημα να περιορίζεται για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων, όπως κυλικεία σχολείων, εποχικές επιχειρήσεις που είναι δηλωμένες στην ΑΑΔΕ. Για τις περιπτώσεις αυτές το τεκμαρτό εισόδημα θα υπολογίζεται με βάση τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης δηλαδή με δωδεκατημόρια. Δηλαδή αν η επιχείρηση είναι ανοιχτή 4 μήνες το χρόνο το ελάχιστο εισόδημα θα περιορίζεται αντίστοιχα.

3. Μαχητά τεκμήρια. Όλοι οι επαγγελματίες θα έχουν τη δυνατότητα προσβάλουν το τεκμαρτό εισόδημα που τους έχει υπολογίσει η εφορία ζητώντας έλεγχο στα εισοδήματά τους προκειμένου να αποδείξουν ότι αυτά είναι χαμηλότερα από την ελάχιστη αμοιβή. Στην περίπτωση αυτή ο φορολογικός έλεγχος εκτός από τα εισοδήματα θα επεκταθεί σε δαπάνες για αγορά περιουσιακών στοιχείων, τραπεζικές καταθέσεις, πληρωμές με κάρτες, καταναλωτικές δαπάνες που έχει πραγματοποιήσει ο επαγγελματίας. Με τη διάταξη του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα μπορεί να αμφισβητηθεί από επαγγελματίες με βάση πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία (π.χ. στρατιωτική θητεία, νοσηλεία σε νοσοκομείο, κράτηση σε φυλακή, εγκυμοσύνη ή λοχεία, αδύνατη άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας λόγω ζημιών από φυσικές καταστροφές, κ.λπ.).