Θετική εξέλιξη στο θέμα του ΚΥΤ Φυλακίου… – Του Αρθούρου Καραγκιοζίδη

Καμία αναβάθμιση και καμία επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου στον Έβρο. Αυτή είναι η απόφαση της κυβέρνησης. Προς στιγμήν τουλάχιστον, γιατί πολλά έχουν δει τα μάτια μας. Για την τοπική κοινωνία φυσικά, η απόφαση εκλαμβάνεται ως θετική και παρουσιάζεται, από τους βουλευτές της περιοχής, ως νίκη του λαού!..
Θέλω να σταθώ λίγο στο τελευταίο, γιατί έχει ενδιαφέρον. Πραγματικά, ο κόσμος εδώ την νιώθει την εξέλιξη αυτή ως νίκη. Αλλά τίθεται το ερώτημα, νίκη απέναντι σε ποιόν;.. Και η απάντηση είναι- απέναντι στην ίδια σου την κυβέρνηση, όσο οξύμωρο και αν ακούγεται αυτό!..
Δυστυχώς είναι μόνιμη η κατάσταση, που η κάθε κυβέρνηση αντιμετωπίζει την περιφέρεια, και ειδικά την Θράκη, ως μια παλαιά και ξεχασμένη αποθήκη ενός σπιτιού, την οποία θυμάται μόνο όταν θέλει να ρίξει εκεί μέσα κάτι άχρηστο και βρόμικο, κάτι που δεν χρειάζεται και ενοχλεί, χωρίς να σκεφτεί ποτέ για την συντήρηση αυτού του χώρου. Δεκαετίες ακούμε για ανάπτυξη, και ανάπτυξη δεν βλέπουμε. Η Θράκη φορτώνεται μόνο προβλήματα, και θα ήταν λογικό να φορτωθεί το μέρος που της αναλογεί στον διαμερισμό αυτών, αλλά μόνο στα προβλήματα πρέπει να συμμετάσχει;..
Συζητούσαμε χτες με έναν φίλο τα σχετικά, και με λύπη καταλήξαμε στο ότι η Αλεξανδρούπολη, πρωτεύουσα του Έβρου, δεν έχει δυστυχώς καμία προοπτική ανάπτυξης, στο κοντινότερο μέλλον τουλάχιστον. Ήδη υπάρχει ένα έντονο δημογραφικό πρόβλημα. Η πόλη αδειάζει, τα χωριά έχουν αδειάσει προ πολλού. Από τα 4-5 εργοστάσια που δούλευαν στον νομό, δεν λειτουργεί κανένα. Χρόνια μας τάιζαν με ελπίδες για ανάπτυξη του λιμανιού. Μια το θέλανε οι ολλανδοί, μια οι αμερικάνοι, και δεν προχώρησε τίποτα. Σε άθλια κατάσταση είναι το δίκτυο του ΟΣΕ, και το αεροδρόμιο εξυπηρετεί μόνο μια γραμμή, Αλεξανδρούπολη- Αθήνα, με τιμές, που φθηνότερα πετάς στην Ρώμη. Μιλάμε για την Θράκη, που η ιστορία της είναι γνωστή σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Μια περιοχή, που είναι η πύλη της Ευρώπης, και μόνο ως τέτοια, έπρεπε να ήταν στο κέντρο της προσοχής του κεντρικού κράτους και να είχε μια πραγματική ανάπτυξη.
Θα μου πείτε- φταίνε οι τοπικές εξουσίες;.. Ίσως. Αλλά ακόμα και αν ήταν έτσι, το κεντρικό κράτος σχεδιάζει στην χώρα μας την κάθε πολιτική, και θα έπρεπε να επιβάλλει λύσεις. Να χρηματοδοτεί συγκεκριμένα προγράμματα ανάπτυξης και να απαιτεί τα αντίστοιχα αποτελέσματα. Αντί αυτού, βλέπετε, να αναβαθμίσουμε το ΚΥΤ. Να ρίξουμε και άλλο ένα άχρηστο σακίδιο στην ξεχασμένη αποθήκη…
Δεν μπορεί να αναπτύσσεται μια χώρα συγκεντρώνοντας τα πάντα στην πρωτεύουσα, είναι κοινός τόπος, δεν μπορεί. Ειδικά στην δική μας περίπτωση, που είμαστε περικυκλωμένοι όχι και από καλύτερους γείτονες, οι ανάπτυξη τω αντίστοιχων περιφερειών είναι άκρως αναγκαία. Πρέπει να το καταλάβει το κεντρικό κράτος και να αρχίζει να πράττει τα δέοντα. Πρέπει, επιτέλους, στην χώρα αυτή τα αυτονόητα να πάψουν να είναι ζητούμενα…