Τα ψιλά γράμματα πίσω από την προσάρτηση στη Ρωσία περιοχών της Ουκρανίας – Του Παν. Αναστόπουλου

Την πρόθεσή της να προσαρτήσει επίσημα τις τέσσερις περιφέρειες της Ουκρανίας σε ειδική τελετή την Παρασκευή (30/9), έκανε γνωστή σήμερα η Ρωσία, λίγες μόνο ημέρες μετά την ολοκλήρωση των όποιων δημοψηφισμάτων στις περιοχές Χερσώνα, Ζαπορίζια, Λουχάνσκ και Ντονέτσκ.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων και στις τέσσερις περιοχές ήταν συντριπτικά υπέρ της ένταξης των κατεχόμενων περιοχών στη Ρωσία, ενώ η Ουκρανία έχει χαρακτηρίσει τα παράνομα δημοψηφίσματα «τρομοκρατική ενέργεια» και οι δυτικές χώρες προειδοποιούν για νέες κυρώσεις.

Οι περιοχές που η Ρωσία θα ενσωματώσει σημαίνει πρακτικά ότι περίπου το 15% της επικράτειας της Ουκρανίας θα περιέλθει σε Ρωσική κατοχή, με βήματα όπως το 2014, όταν η Ρωσία είχε ανακηρύξει την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.

Οι αξιωματούχοι, που έχουν διοριστεί από τη Μόσχα στις περιοχές του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, όπως και στην Ζαπορίζια και την Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, έφτασαν χθες, Τετάρτη, το βράδυ αεροπορικώς στη Μόσχα, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, το κοινοβούλιο της Ρωσίας αναμένεται να ψηφίσει τις προσεχείς ημέρες κείμενο, με το οποίο θα επισημοποιείται η προσάρτηση. Επίσης αναμένεται αύριο Παρασκευή (30/9), ομιλία του προέδρου Πούτιν ενώπιον των μελών της Δούμας (κάτω Βουλή) και του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή), με εορταστικές εκδηλώσεις στη Μόσχα, με τις δημοτικές αρχές της ρωσικής πρωτεύουσας να ανακοινώνουν το κλείσιμο δρόμων στο κέντρο της πόλης, κυρίως γύρω από την εμβληματική Κόκκινη Πλατεία.

Παρά το επόμενο πακέτο κυρώσεων που έχει ανακοινώσει η Κομισιόν με αφορμή τα «δημοψηφίσματα», η Μόσχα επιμένει και στις 3 Οκτωβρίου, θα διεξαχθεί η έκτακτη συνεδρίαση της Κρατικής Δούμας (Κάτω βουλή), όπως ήδη έχει ανακοινώσει ο πρόεδρος της, Βιτσισλάβ Βολόντιν και μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Οι αναλύσεις των πολιτικών, διπλωματών και διεθνολογικών φόρουμ, καταλήγουν σε ένα σημείο: Οι περιοχές αυτές θα αποτελούν Ρωσικό έδαφος, κατά τη Ρωσία, και οποιαδήποτε πολεμική ενέργεια επανάκτησης θα είναι επίθεση κατά της Ρωσίας.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έχει τοποθετηθεί, ότι η Μόσχα θα κάνει χρήση του πυρηνικού της οπλοστασίου μόνο σε “συνθήκες έκτακτης ανάγκης” και ότι δεν έχει συμφέρον να έρθει σε απευθείας αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. «Δεν απειλούμε κανέναν με πυρηνικά όπλα. Τα κριτήρια για την χρήση τους περιγράφονται στο στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας», είπε ο Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Σύμφωνα ακριβώς με το στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας, επιτρέπεται η χρήση πυρηνικών όπλων εάν η Μόσχα αισθανθεί ότι αντιμετωπίζει «υπαρξιακή απειλή». Πολύ λεπτό ζήτημα, μιας και σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ρωσίας, που έχει κάνει γνωστό σε όλους τους ενδιαφερόμενους, αν κινδυνεύει έδαφός της, έχει δικαίωμα να ενεργοποιήσει πυρηνικά όπλα.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, προειδοποίησε στο διάγγελμα της 21ης Σεπτεμβρίου τη Δύση ότι «δεν μπλοφάρει» όταν λέει ότι θα έκανε χρήση πυρηνικών όπλων, αν απειλείτο η εδαφική ακεραιότητα της Ρωσίας. Ρώσοι αξιωματούχοι, ανάμεσά τους και ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, έγινα πιο συγκεκριμένοι, λέγοντας ότι αφότου οι υπό πλήρη ή μερική ρωσική κατοχή περιοχές της Ουκρανίας, θα ενσωματωθούν στη Ρωσία, οποιαδήποτε επίθεση εναντίον τους από ουκρανικές δυνάμεις θα θεωρηθεί επίθεση κατά της Ρωσίας.

Ο Μεντβέντεφ, το πήγε ακόμη παραπέρα, λέγοντας ότι η Ρωσία έχει την επιλογή να χρησιμοποιήσει στρατηγικά πυρηνικά όπλα, δηλαδή πυρηνικά όπλα μακρού βεληνεκούς.

“Σύντομη ιστορία των πολεμικών τεχνών” – Παναγιώτης Αναστόπουλος εκδόσεις 24γράμματα

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤΑΚΤΟ: Εντοπίστηκε μαχαιρωμένος άνδρας στο Πεδίον του Άρεως

Μας βάζουν σε μπελάδες με δηλώσεις «Είμαστε σε πόλεμο με Ρωσία»

Το 2023 θα είναι χρονιά τουλάχιστον τεσσάρων εκλογικών διαδικασιών – του Παν. Αναστόπουλου