Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Όλοι ευχαριστημένοι, επιστροφή στις διερευνητικές

Τελικά έγινε αυτό που αναμενόταν, καθώς η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ μετέθεσε για ακόμα μια φορά ένα τρίμηνο αργότερα τις «οριστικές αποφάσεις» της για την Τουρκία.

Μέσα στον επόμενο μήνα (Απρίλιο) αναμένεται να πραγματοποιηθεί το τρίτο ραντεβού (63ος γύρος των διερευνητικών επαφών) των διπλωματικών αντιπροσωπειών Αθήνας και Άγκυρας. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης γνωστοποίησε σήμερα ότι η επόμενη συνάντηση στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών θα γίνει πριν από το Πάσχα, το οποίο φέτος πέφτει στις 2 Μαΐου.

Μέσα στον ίδιο μήνα και συγκεκριμένα στις 14 Απριλίου υπενθυμίζεται ότι έχει ανακοινωθεί η πραγματοποίηση συνάντησης του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με το Νίκο Δένδια στην Άγκυρα, αφού τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν διαφοροποιούν το κατ’ αρχάς «ναι» του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών γι’ αυτή τη συνάντηση. Αξιοσημείωτο είναι ότι από την τουρκική πλευρά το ραντεβού των δύο ΥΠΕΞ έχει παρουσιαστεί περίπου ως προάγγελος συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν, κάτι που η επισήμως τουλάχιστον δεν ισχύει.

Αν και η Αθήνα εμφανίζεται ικανοποιημένη από το ισοζύγιο του κειμένου συμπερασμάτων της ΕΕ για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, μένει να δούμε τις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας όπως έκδοση Navtex, παραβιάσεων εθνικού εναέριου χώρου κλπ, κινήσεις τις οποίες ουδέποτε εγκατέλειψε η Άγκυρα ακόμα και τις τελευταίες εβδομάδες αν και από την πλευρά της υπήρξαν σαφώς χαμηλότεροι τόνοι σε σχέση με την συμπεριφορά της κατά τη διάρκεια του 2020.

Η Γερμανία έχοντας μπροστά της τις εκλογές του φθινοπώρου του 2021 δεν έχει καμία πρόθεση να δημιουργήσει κλίμα έντασης και η Τουρκία παρά την όποια δυσαρέσκεια για το τελικό κείμενο, δεν κρύβει την ικανοποίησή της στο ότι οι Βρυξέλλες, με πρωτοστατούσα την κα Μέρκελ, προέταξαν τη «θετική ατζέντα» στις σχέσεις τους με την Τουρκία. Η Άγκυρα εκλαμβάνει ως ανοχή τη στάση της ΕΕ και κυρίως τη στάση της Γερμανίας, που και χτες επαναλάμβανε ότι αυτό που προέχει είναι οι καλές σχέσεις με μια χώρα όπως η Τουρκία που είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, υπάρχει και μια συγκρατημένη αισιοδοξία για την πολιτική που δείχνει ο Τζο Μπάιντεν στον παράγοντα Ελλάδα και το ρόλο της στην Ανατολική Μεσόγειο. Κάποιοι μιλούν για ισχυροποίηση των διεθνών συμμαχιών της Ελλάδας και την πρόσκληση στον κ. Μητσοτάκη να επισκεφτεί μέσα στο 2021 το Λευκό Οίκο, μιας και έχει τη σημασία του, το ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέλεξε να επικοινωνήσει πρώτα με τον κ. Μητσοτάκη, παρότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει εκδηλώσει δημοσίως την επιθυμία του για την πρώτη επαφή με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Η έλλειψη ανταπόκρισης από τον Μπάιντεν έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην Άγκυρα, που βλέπει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέτει νέους στόχους, στο κομμάτι που αφορά την Ανατολική Μεσόγειο.