Συνέντευξη με την Ποιήτρια Αγγέλα Χρονοπούλου, στην Ανθούσα Κορτσίνογλου, για το politispress

Ανθούσα Κορτσίνογλου: Αγαπητή κα. Χρονοπούλου, ο Ποιητής πρέπει να βρίσκεται διαρκώς σε μια πνευματική εγρήγορση, ώστε να παρακολουθεί και να αξιολογεί τα πάντα γύρω του και ύστερα να γράφει. Στερεύει ποτέ η έμπνευση;

Αγγέλα Χρονοπούλου: Σ ̓ ευχαριστώ πολύ, αγαπητή Ανθούσα, για την πρόσκληση καθώς και το Politispress. Είναι χαρά και τιμή μου τούτη η ευκαιρία να μιλήσω για την Ποίηση. Πράγματι, ο Ποιητής παρατηρεί γύρω του και καταγράφει. Παρατηρεί και μέσα του. Πρέπει να μπορούμε να δούμε τον κόσμο και τον εαυτό μας με καθαρή, φρέσκια ματιά. Ανόθευτα όσο γίνεται. Οι φρενήρεις ρυθμοί της ζωής συχνά δεν μας το επιτρέπουν. Μα πάντα υπάρχει χρόνος και υλικό για έμπνευση. Δεν στερεύει η έμπνευση. Υπάρχει σε κάθε πτυχή της ζωής μας, σε κάθε ματιά μας στη φύση. Κάνει, φυσικά, τα απαραίτητα διαλείμματά της η έμπνευση κατά καιρούς, τα οποία πρέπει να σεβόμαστε και να μην την εξαναγκάζουμε.

 

Ανθούσα Κορτσίνογλου: Συνήθως ο Ποιητής τι περνάει στο χαρτί, τις χαρές ή τις λύπες του και πώς εσείς νιώθετε όταν γράφετε; Συγκρίνεται αυτό το συναίσθημα;

Αγγέλα Χρονοπούλου: Η αλήθεια είναι πως ο Ποιητής πιότερο γράφει για λύπες παρά για χαρές. Συχνά φέρνω στο μυαλό μου τα λόγια της αξέχαστης, σπουδαίας Ποιήτριας Κατερίνας Αγγελάκη Ρουκ που έλεγε πως το ποίημα πρέπει να βρει πληγή για ν’ ακουμπήσει. Καταθέτει ο Ποιητής την αγωνία του, τους προβληματισμούς του για το παρόν και το μέλλον, τον πόνο, τη θλίψη. Δεν θέλω να είμαι απόλυτη όμως. Ναι, θα μοιραστεί και τις χαρές. Γιατί, παρά τους ζοφερούς καιρούς που ζούμε, υπάρχουν και οι μικρές ή μεγάλες καθημερινές ευτυχίες.

Όταν γράφω είναι πολύπλευρα τα συναισθήματα. Σπρώχνονται οι έννοιες μέσα στο μυαλό μου ανακατεμένες κι εγώ προσπαθώ να τις βάλω σε σειρά, να αποδώσω παραστατικά με τις κατάλληλες λέξεις αυτό που θέλω να καταλάβει ο αναγνώστης. Κάθε ποίημα είναι σαν μια γέννα. Εκείνες τις ώρες είναι σαν να ταξιδεύω έξω και πέρα από την καθημερινότητα.

 

Ανθούσα Κορτσίνογλου: Με ποιον Ποιητή ταυτίζεστε στη σκέψη;

Αγγέλα Χρονοπούλου: Βρίσκω συχνά “κομμάτια” μου σε πολλούς Ποιητές. Νομίζω πως σε πολλούς συμβαίνει το ίδιο.

Η Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ, ο Μανόλης Αναγνωστάκης, ο Τάσος Λειβαδίτης, μα ακόμη κι ο Λογοτέχνης Φερνάντο Πεσσόα, νιώθω πως διαβάζουν την ψυχή μου. Ταυτίζομαι περισσότερο με την Ποίηση που αποπνέει μια απογοήτευση, μια θλίψη, αυτό το κάτι που όσο κι αν το κυνηγήσαμε, έφυγε ανεπιστρεπτί.

 

Ανθούσα Κορτσίνογλου: «Νυγμοί Ψυχής». Με αυτήν την Ποιητική Συλλογή σας είναι σαν η γραφή σας να αποκωδικοποιεί το ανεξερεύνητο της ανθρώπινης ψυχής;

Αγγέλα Χρονοπούλου: Η πρώτη μου Ποιητική Συλλογή “Νυγμοί Ψυχής”, που κυκλοφορεί σε ebook, κατ’ αρχήν είναι μια προσπάθεια να καταγράψω ποιητικά ένα κομμάτι του εσωτερικού μου κόσμου, μα και την οπτική μου για το πώς βλέπω εγώ τον κόσμο γύρω μου. Είναι ποιήματα που υπήρχαν για χρόνια στο συρτάρι και περίμεναν μια κατάλληλη στιγμή.

 

Ανθούσα Κορτσίνογλου: «Ποίηση-χαϊκού, ζαπάι, τάνκα». Ταξιδέψτε μας στην Ποίησή σας.

Αγγέλα Χρονοπούλου: Η δεύτερη Ποιητική μου Συλλογή “Ποίηση: χαϊκού, ζαπάι, τάνκα”, που κυκλοφορεί δωρεάν στον ιστότοπο της Ανοιχτής Βιβλιοθήκης είναι μια πρώτη προσπάθεια να προσεγγίσω τον υπέροχο κόσμο της ιαπωνικής ποίησης. Αυτό που με εντυπωσίασε στην ιαπωνική ποίηση και τις ποιητικές της φόρμες είναι η λιτότητα. Μέσα σε λίγες συλλαβές (17 συλλαβές σε χαϊκού και ζαπάι, 31 συλλαβές στο τάνκα) μπορεί να παρουσιαστεί απλά, αλλά και μεστά μια εικόνα με βαθύτερο νόημα. Η σοφία κι η φιλοσοφία της Ιαπωνίας αντικατοπτρίζονται και στις διάφορες ποιητικές φόρμες της. Το δεύτερο, που καθιστά το γράψιμο σε αυτές τις τεχνικές μία πρόκληση, είναι οι συγκεκριμένοι κανόνες που πρέπει να ακολουθηθούν εκτός από τον αριθμό των συλλαβών. Αυτά όλα μου κέντρισαν το ενδιαφέρον και με τη βοήθεια του Ιάπωνα καθηγητή κου Mashashi Nakamura έκανα μια προσπάθεια να κατανοήσω τον υπέροχο αυτόν κόσμο.

 

Ανθούσα Κορτσίνογλου: Τι έχετε να πείτε για τις πολυάριθμες συμμετοχές σας σε Συλλογικά Έργα;

Αγγέλα Χρονοπούλου: Η συμμετοχή σε Συλλογικά Έργα είναι ένας τρόπος να γίνει γνωστή η συγγραφική μου δουλειά, μα κυρίως είναι η ευχαρίστηση να αποτελώ μέρος μιας συλλογικής προσπάθειας, να συνυπάρχω σ ̓ ένα βιβλίο με άλλους αξιόλογους Λογοτέχνες. Έχω συμμετάσχει σε αρκετά Συλλογικά Έργα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και το κάθε ένα από αυτά είναι ξεχωριστό, φτιαγμένο με αγάπη και προσπάθεια.

 

Ανθούσα Κορτσίνογλου: Επίσης, είστε και πολυβραβευμένη. Υπάρχει κάποιο βραβείο που θα θέλατε να αφιερώσετε σ’ ένα αγαπημένο σας πρόσωπο;

Αγγέλα Χρονοπούλου: Επειδή το έναυσμα για να ασχοληθώ πιο σοβαρά με τη Λογοτεχνία, αν και γράφω από μικρή, μου το έδωσε στα 45 μου χρόνια ένας πολύ καλός μου φίλος που ασχολείται με το γραπτό λόγο, ο οποίος διάβασε κάποια ποιήματά μου, θα ήθελα να του αφιερώσω όλα τα βραβεία μου. Έστω και αργά ηλικιακά για μένα για ξεκίνημα, αυτός ο άνθρωπος μού έδωσε την ώθηση να το κάνω με αποτέλεσμα να ζω αυτό το ενδιαφέρον και υπέροχο ταξίδι με όλα τα πλούσια συναισθήματα που μου δίνει η ποίηση κι η Λογοτεχνία γενικότερα.

 

Ανθούσα Κορτσίνογλου: Η Ποίηση απολαμβάνει, σήμερα, την αναγνώριση που της αξίζει;

Αγγέλα Χρονοπούλου: Η Ποίηση στις μέρες μας, δυστυχώς, δεν έχει την αναγνώριση που της αξίζει. Από τη μια, τα ΜΜΕ αναδεικνύουν και προβάλλουν εντελώς διαφορετικά πρότυπα ψυχαγωγίας. Ψυχαγωγία όμως, αγωγή της ψυχής δηλαδή, πρέπει να είναι οι καλές τέχνες, η λογοτεχνία, το ποιοτικό θέατρο. Από την άλλη, οι αγχώδεις ρυθμοί της ζωής και τα οικονομικά προβλήματα αποτρέπουν τον κόσμο από την ποιοτική ενασχόληση με τη Λογοτεχνία. Δεν παραγνωρίζουμε φυσικά τη συμβολή κάποιων φορέων, σωματείων και πολιτιστικών συλλόγων. Είναι λυπηρό, όμως, πως η πλειοψηφία ανάμεσα στο ποιος είναι ο φετινός νικητής του τάδε ριάλιτι σόου και στο ποιος πήρε το Νόμπελ Λογοτεχνίας, θα γνωρίζει τον πρώτο…

 

Ανθούσα Κορτσίνογλου: Κυρία Χρονοπούλου, σε ποιες ποιητικές διαδρομές θα σας δούμε στο μέλλον;

Αγγέλα Χρονοπούλου: Το αμέσως επόμενο ποιητικό βήμα μου είναι η έκδοση της τρίτης μου Ποιητικής Συλλογής, με τίτλο “Αμφισημίες της άλλης όχθης” από τις εκδόσεις Όστρια, έντυπη αυτήν τη φορά.  Περιλαμβάνει 51 ποιήματα. Θα ήθελα να σημειώσω πως είναι τιμή μου που ο εκδότης μου, άνθρωπος με όραμα, δεν ζήτησε την οικονομική μου συμμετοχή στην έκδοση, πράγμα σπάνιο πλέον στις μέρες μας για έκδοση Ποιητικής Συλλογής. Δεν σου κρύβω πως την περιμένω με ανυπομονησία και ενθουσιασμό. Θα κυκλοφορήσει, ευελπιστώ, μέσα στο Μάιο σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

 

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

 

Η Αγγέλα Χρονοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου κατοικεί μόνιμα.

Σπούδασε στο Αμερικανικό Κολλέγιο Αγίας Παρασκευής στην Αθήνα – Deree College – Bussiness Administration με ειδίκευση Computer Information Systems.

Έχει εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα και στο Δήμο Λέσβου ως υπάλληλος γραφείου.

Η ποίηση υπήρχε ανέκαθεν στη ζωή της ως αναπόσπαστο κομμάτι της. Είναι για εκείνη η κατάθεση της ψυχής της, η εξωτερίκευση όσων νιώθει, ο τρόπος που βλέπει τον κόσμο και τον εαυτό της, ο δικός της τρόπος της να μιλάει!

Είναι Μέλος:

–  της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος

– της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων

 

Προσωπικές ποιητικές συλλογές:

1) «Νυγμοί Ψυχής» (e-book), εκδόσεις  Rbooks, 2021

2) «Ποίηση-χαϊκού, ζαπάι, τάνκα» (e-book), αυτοέκδοση, Ανοιχτή Βιβλιοθήκη, 2023

 

Συμμετοχές σε Συλλογικά Έργα:

  • Γιορτή Ποιητών, εκδόσεις Ωρίων, 2015
  • Μια εικόνα, Χίλιες λέξεις, β’ τόμος, εκδόσεις «το βιβλίο», 2016
  • Λεύκωμα Ποίησης Κέφαλος, εκδόσεις Κέφαλος, 2020
  • Λογοτεχνικό Ημερολόγιο 2022, εκδόσεις Κέφαλος, 2021
  • Ποιητικό Λεύκωμα Γιορτή Ποίησης, εκδόσεις Κέφαλος, 2022
  • Σαν βγω απ’ αυτή τη φυλακή, εκδόσεις Γραφή, 2022
  • Λογοτεχνικά Μονοπάτια, εκδόσεις Όστρια, 2022
  • Μικρά Ασία, σε θυμάμαι, εκδόσεις Αποστακτήριο, 2022
  • Μνήμη και Αναδημιουργία- Ένωση Μεσσηνίων Συγγραφέων, εκδόσεις 24 Γράμματα, 2022
  • Λογοτεχνικό Ημερολόγιο 2023, εκδόσεις Κέφαλος, 2022
  • Φιλολογική Πρωτοχρονιά 2023, εκδόσεις Α. Θαλασσέλη, 2022
  • Το Δάκρυ της Μικρασίας, Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, 2023
  • 37οι Πανελλήνιοι Ποιητικοί Αγώνες Δελφών, εκδόσεις Χάρη Πάτση, 2023
  • Σύγχρονοι Έλληνες ποιητές, εκδόσεις Β. Κ. Παππά, 2023
  • Λογοτεχνικό Ημερολόγιο 2024, εκδόσεις Κέφαλος, 2023
  • Λογοτεχνών Αντάμωμα, εκδόσεις Όστρια, 2023
  • Ανθολόγιο Μελών, Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, 2024

Συμμετοχές σε διάφορα έντυπα λογοτεχνικά περιοδικά και λογοτεχνικές ιστοσελίδες, μεταξύ αυτών: Περιοδικό Χάρτης, εφημερίδα Νουμάς, Λογοτεχνικό Δελτίο φιλολογικού ομίλου Θεσσαλονίκης, Ατέχνως, Γραφίδα, Έννεπε Μούσα, Κουκκιδάκι, Fractal, Pause κ.α.

Βραβεύσεις:

  • 3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ποίησης ιστοσελίδας Bonsaistories.gr (3ο βραβείο)
  • 1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ποίησης εκδόσεων Κέφαλος (Τιμητική Διάκριση)
  • 40ος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (Έπαινος στην ποίηση)
  • 37οι Πανελλήνιοι Ποιητικοί Αγώνες Δελφών (Τιμητική Διάκριση)
  • 18ος Διεθνής λογοτεχνικός διαγωνισμός Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος (2ο βραβείο στην κατηγορία «Ελεύθερη Ποίηση»)
  • 10ος Διαγωνισμός Διηγήματος από την Εθελοντική Δράση Πιερίας (Έπαινος)
  • Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ποίησης 2023 από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών (Ειδικό Βραβείο Ποίησης)
  • Πανελλήνιος Διαγωνισμός Διηγήματος 2023 από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών (Ειδικό Βραβείο Διηγήματος)
  • 1ος Διεθνής Διαγωνισμός Ποίησης και Πεζογραφήματος από την Ένωση Λογοτεχνών Αιγαίου (Έπαινος στην ποίηση)
  • Λογοτεχνικός Διαγωνισμός της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος (1ο βραβείο διηγήματος)
  • 19ος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος (2ο βραβείο στην κατηγορία «Ελεύθερη Ποίηση»)

 

Email επικοινωνίας : angelasalonikia@gmail.com

Facebook: Αγγέλα Χρονοπούλου

Instagram: aggela_hronopoulou