Συμφωνία των Πρεσπών και Παραβιάσεις-Σκέψεις και προβληματισμοί 3 χρόνια μετά την υπογραφή της συμφωνίας

Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν από την συμφωνία των Πρεσπών που υπογράφηκε στις 17 Ιουνίου 2018 στο χωριό Ψαράδες του νόμου Φλώρινας, στην ομώνυμη λίμνη των Πρεσπών ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά και των Σκοπιών Νίκολα Ντιμιτρόφ, παρουσία των πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, ενώ στην τελετή υπογραφής παρευρέθηκαν η ύπατη εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φρεντερίκα Μονκερίν και ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη ημέρα στις 16 Ιουνίου, η πλειοψηφία της Βουλής είχε απορρίψει την πρόταση μομφής που είχε καταθέσει για την συμφωνία των Πρεσπών, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η Ν.Δ. κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ με ψήφους 153 έναντι 127 υπέρ, σε σύνολο 280 παρόντων, με 20 απόντες βουλευτές από την ψηφοφορία.
Η συμφωνία των Πρεσπών κυρώθηκε από την Βουλή των Ελλήνων στις 25 Ιανουαρίου 2019 με ψήφους 153 υπέρ, 146 κατά και 1 παρών, είχε προηγηθεί η κύρωση από το κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας στις 11 Ιανουαρίου, ενώ πριν από την ψήφιση της συμφωνίας είχαν προηγηθεί στο εσωτερικό της χώρας έντονες αντιδράσεις με μεγάλα συλλαλητήρια από τον Ιανουάριο του 2018 όταν ανακοινώθηκε η έναρξη των διαπραγματεύσεων, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες ελληνικές πόλεις προκειμένου η τότε ελληνική κυβέρνηση να μην κυρώσει την συγκεκριμένη συμφωνία.

Ωστόσο από τις πρώτες ημέρες και μετά την κύρωση του πρωτοκόλλου εισδοχής των ΝΑΤΟ στις 8 Φεβρουαρίου 2019 όπως προέβλεπε η συμφωνία, από την ελληνική Βουλή φάνηκε πόσο αντίθετη στα ελληνικά συμφέροντα είναι η συμφωνία των Πρεσπών, αμφισβητώντας ουσιαστικά την εθνική, ιστορική ειδικότερα πολιτιστική ταυτότητα της ελληνικής μόνης Μακεδονίας.
Χαρακτηριστικές είναι οι προκλητικές τοποθετήσεις του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ ( με την συμφωνία των Πρεσπών ονομάζεται ” Βόρεια Μακεδονία ΄’) σε τηλεοπτική αντιπαράθεση με τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO) Κρίτσιαν Μίτσοτσκι στις 28 Μαρτίου 2019, όπου δήλωσε ότι αποδέχθηκε την συγκεκριμένη ονομασία στο εσωτερικό της χώρας, επειδή η τότε ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ αποδέχθηκε την ” μακεδονική ταυτότητα ”.
Μια δήλωση που ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, είχε επαναλάβει πριν, αλλά και μετά το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου 2018 στην πατρίδα του, δικαιώνοντας έτσι και από μόνο από την τοποθέτηση του, τις έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας μας.

Αποκορύφωμα πάντως των παραβιάσεων από την πλευρά των Σκοπίων της συμφωνίας των Πρεσπών, ήταν τα όσα συνέβησαν την Κυριακή 13 Ιουνίου 2021, στο αγώνα του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της γειτονικής χώρας με την Αυστρία, με τις φανέλες που περιλάμβαναν την προκλητική ονομασία ” Μακεδονία ” και τους φιλάθλους της επίσης να προκαλούν με κασκόλ που ανέφεραν την παραπάνω ονομασία μαζί με το αστέρι της Βεργίνας , μέχρι και με περικεφαλαίες του μακεδονικού στρατού του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Όλα αυτά παρά τις αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς με τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια την ίδια ημέρα να αποστέλλει σχετική επιστολή διαμαρτυρίας στον ομόλογο του Μπουγιάρ Οσμάνι, με τον ίδιο να απαντά ότι δεν υποχρεούται να μετατρέψει και να προσαρμόσει την ονομασία της ποδοσφαιρικής ομάδας της χώρας του, καθώς αυτή δεν επιχορηγείται από το κράτος.
Να σημειωθεί στην επιστολή του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι και η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της γειτονικής χώρας, υποχρεούται με βάση την συμφωνία των Πρεσπών να αλλάξει την ονομασία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματός της, σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 3 της συνθήκης.

Παρόλα αυτά κατά την μετάδοση του αγώνα η κρατική τηλεόραση των Σκοπίων, συνεχώς αποκαλούσε την εθνική ομάδα της χώρας της προκλητικά ” Μακεδονία ΄΄, γεγονός που δείχνει ότι πολύ περισσότερο η συγκεκριμένη συμφωνία των Πρεσπών, είναι απέναντι στα ελληνικά συμφέροντα.

Δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχίζει να εφαρμόζει την συγκεκριμένη συμφωνία. Μπορεί ο δρόμος για την ακύρωση της συμφωνίας σε νομικό επίπεδο να είναι δύσκολος ( όχι όμως εντελώς χαμένος ) σύμφωνα με όσα περιγράφονται στο άρθρο 20 παράγραφο 9 για αυτό, αν η Ελλάδα με άλλη κυβέρνηση αμφισβητήσει την συμφωνία, θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια, όχι μόνο σε νομικό, αλλά ειδικότερα σε διπλωματικό επίπεδο.