Ειδήσεις για τα ελληνοτουρκικά – Του Παναγιώτη Αναστόπουλου

Σε μια δύσκολη κατάσταση γενικά, όχι μόνο για τη Χώρα μας αλλά και, για όλο τον κόσμο σε ότι αφορά τις εξελίξεις με τον Covid-19, περνούν στα ψιλά πολλές ειδήσεις, που πνίγονται σκόπιμα ή σκεπάζονται από τη ροή της πληροφορίας που είναι άγριος χείμαρρος και παρασέρνει τα πάντα στο διάβα του.

Οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και στο μεταναστευτικό τρέχουν, τη στιγμή που ο κόσμος αυτοκτονεί ακόμη και μέσα στα νοσοκομεία, σκοτώνει ο ένας τον άλλο, έχουμε χωριστεί σε «ψεκασμένους» και «πρόβατα», τα οικονομικά προβλήματα διαλύουν τον κοινωνικό ιστό και ο εγκλεισμός δημιουργεί άτομα που χρειάζονται επειγόντως ψυχολογική υποστήριξη.

Μέσα σε αυτό τον κυκεώνα των ειδήσεων, δεν δίνουμε και μεγάλη σημασία σε ειδήσεις που αφορούν την Τουρκία και που περνούν χωρίς να μείνουν στο μυαλό μας για περαιτέρω σκέψη, όπως :

– Η απάντηση του Κώστα Καραμανλή στον Κ. Σημίτη για το Ελσίνκι και γενικότερα για τα ελληνοτουρκικά, που έχει βαρύνουσα σημασία. “Μοναδικό θέμα προς επίλυση με την Τουρκία: η υφαλοκρηπίδα και οι ΑΟΖ. Διαφορετικές αντιλήψεις θα με βρίσκουν πάντα αντίθετο”. Δεν είχαμε δώσει σημασία στο ότι ο όρος “θαλάσσιες ζώνες” που χρησιμοποιούν πολλοί κατ’ επανάληψη είναι ευρύτερος και παρέχει τη δυνατότητα για πολλές ερμηνείες.

– Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργάνωσε το Αμερικανό-ελληνικό Ινστιτούτο (AHI) στην Ουάσιγκτον, χαρακτήρισε ως μη σοβαρή την απειλή casus belli (αιτία πολέμου ή αφορμή πολέμου), στην περίπτωση επέκτασης της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια στο Αιγαίο, δηλώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί το νόμιμο κυριαρχικό δικαίωμά της να το ασκήσει όποτε επιθυμεί και όποτε κρίνει ότι είναι η πρέπουσα χρονική στιγμή. Η δήλωση αυτή, καταγράφεται στα θετικά καθόσον έγινε σε χρόνο που η Τουρκία δεν μπορούσε να απαντήσει. Η επίσημη θέση της Ελλάδας είναι ότι η άρση του casus belli είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ουσιαστική βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και ότι οι προσπάθειες εξομάλυνσης των σημείων τριβής και ειρηνικής επίλυσης των διαφορών δεν μπορούν να ευοδωθούν υπό το κράτος απειλής πολέμου.

– Στις επαφές που είχε ο πρωθυπουργός στην Τρίπολη Λιβύης με τον μεταβατικό πρωθυπουργό της, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, ζήτησε ευθέως την ακύρωση των τουρκολιβυκών μνημονίων και ξεκαθάρισε στον συνομιλητή του ότι το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών θα επηρεάσει όχι μόνο τις ελληνολιβυκές σχέσεις, αλλά θα έχει και επιπτώσεις στις σχέσεις της Λιβύης με την Ε.Ε. Η απάντηση δεν ήταν ακριβώς αυτή που περιμέναμε, αφού ο κ. Ντμπεϊμπά δήλωσε ότι “Επιδιώκουμε τη βελτίωση των σχέσεων και ακόμα ενθαρρύνουμε τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας και Λιβύης-Τουρκίας για τον ορισμό των οικονομικών ζωνών για να συνεχιστεί η συνεργασία στην περιοχή της Μεσογείου. Όσον αφορά τη συμφωνία μας με την Τουρκία σχετικά με τον καθορισμό των ΑΟΖ μας, επιβεβαιώνουμε τη σπουδαιότητα όποιας συμφωνίας θα συμβάλει στην εξεύρεση κατάλληλων λύσεων και στην εξασφάλιση των δικαιωμάτων μας. Όπως επίσης είμαστε έτοιμοι για τη σύσταση κοινής επιτροπής μεταξύ Λιβύης και Ελλάδας για τη συνέχιση των διαβουλεύσεων για τον καθορισμό θαλασσίων συνόρων και ΑΟΖ των δύο χωρών».

– «Εάν η Τουρκία κρατήσει μια καλή συμπεριφορά θα πάω στην Άγκυρα και ελπίζω ότι και εκεί θα υπάρξει μια επανέναρξη συνεννόησης», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο. Καλή συμπεριφορά η Τουρκία δεν επιδεικνύει. Οι παραβιάσεις στο Αιγαίο συνεχίζονται, τα τουρκικά UAV σαρώνουν το Αιγαίο, προκλητικές δηλώσεις δίνουν και παίρνουν και γενικά δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Τουρκία σκοπεύει να αλλάξει τη στάση της στα ελληνοτουρκικά και ότι επιθυμεί να γίνει η επίσκεψη Δένδια στις 14 Απριλίου.

– Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε ότι δεν θα διστάσει να θέσει θέμα βέτο στην τελωνειακή σύνδεση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας αν η τελευταία δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις της έναντι των κρατών μελών. «Έχω κάνει ξεκάθαρο προς τον Σαρλ Μισέλ όπως και στην Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ότι, εάν και εφόσον, η Τουρκία δεν εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της έναντι του συνόλου των κρατών της ΕΕ , δεν μπορεί να τύχουν της δικής μας σύμφωνου θέσης. Θα είμαστε αντίθετοι, συνεπώς θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν και από τους Ευρωπαίους εταίρους και από την Τουρκία ότι δεν μπορεί να συνεχίσει η συμπεριφορά της Τουρκίας, της μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας ή των υποχρεώσεών της που προκύπτουν έναντι του συνόλου των κρατών. Αυτό το έχω κάνει ξεκάθαρο και δεν υπάρχει θέμα υπαναχώρησης», αντικρούοντας τη δήλωση Ερντογάν για τη δημιουργία δύο ανεξαρτήτων κρατών στην Κύπρο.

– Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερντογάν, που είχε ο Ρώσος πρόεδρος Βλ. Πούτιν, επισήμανε την σημασία να διατηρηθεί η Συνθήκη του Μοντρέ, για το καθεστώς των Στενών και δεν ήταν ιδιαίτερα θετικός για το σχέδιο της Άγκυρας να κατασκευάσει τη διώρυγα της Κωνσταντινούπολης. Οποιεσδήποτε προσπάθειες επανεξέτασης της Συνθήκης του Μοντρέ θα έθιγαν τα συμφέροντα της Ρωσίας, η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών, που υπέγραψαν τη Συνθήκη του 1936.

– Την οργή της Άγκυρας προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος αποκάλεσε «δικτάτορα» τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά από το επεισόδιο με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν όπου κατά την συνάντησή του με την πρόεδρο της Κομισιόν την έβαλε να καθίσει σε ένα καναπέ μακριά του.

– Μετά το καλόπιασμα της Τουρκίας από τη Γερμανία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, έκανε λόγο ότι μπορεί να ανοίξει ένα «παράθυρο ευκαιρίας» στις σχέσεις ΕΕ με την Τουρκία και εναπόκειται στην Άγκυρα να δείξει ότι επιθυμεί μια θετική ατζέντα, σταματώντας «τις μονομερείς ενέργειες, την εχθρική ρητορική απέναντι στα ευρωπαϊκά κράτη». Υπογράμμισε
ότι η ΕΕ υπερασπίζεται τον σεβασμό για τα κράτη-μέλη της, την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ επισήμανε ότι τον Ιούνιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αξιολογήσει τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

– Από τον περασμένο Δεκέμβριο, οι ΗΠΑ είχαν ψηφίσει το νόμο για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA). Σε συνέχεια το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προχώρησε αυτές τις ημέρες στην περαιτέρω εξειδίκευση των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400.

Τακτική μαστίγιο – καρότο για την Τουρκία με τα χίλια μύρια εσωτερικά προβλήματα, μια λίρα που συνεχώς κατρακυλάει και που όλοι μιλάνε για διάλυσή της. Δυστυχώς αυτό το ακούμε εδώ και πάρα πολλά χρονιά και μάλλον είναι για εσωτερική κατανάλωση.

Αποφασιστικά βήματα, σκληρές αποφάσεις και συζήτηση επί ενός και μόνου θέματος με τους Τούρκους: Υφαλοκρηπίδα – ΑΟΖ