«Πυρά» της τουρκικής αντιπολίτευσης στο Σουλτάνο για τα αποτελέσματα της Συνόδου του ΝΑΤΟ

Δεν δέχτηκε με τον καλύτερο τρόπο η τουρκική αντιπολίτευση τα αποτελέσματα της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Τα «βέλη» των πολιτικών αντιπάλων του Σουλτάνου, έχουν να κάνουν με τη στάση που κράτησε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και τη μυστηριώδη σιωπή του για τα ελληνοτουρκικά, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητο και το αίτημα της Ελλάδας στις ΗΠΑ για τα F-35.

Χαρακτηριστική είναι δήλωση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Οζγκιούρ Οζέλ.

«Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε «για μένα πλέον δεν υπάρχει ο Μητσοτάκης», «δεν θα ξανασυναντηθώ με τον Μητσοτάκη», αν όμως κρίνουμε από τις απότομες αλλαγές του, τις «αναστροφές» τις οποίες κάνει, τότε δεν πρέπει να απορήσουμε αν τον επόμενο μήνα ο ίδιος ο Ερντογάν γίνει κουμπάρος σε γαμήλια τελετή του Μητσοτάκη. Εκεί που φτάσαμε δεν έχει καμία αξία η κάθε κουβέντα που λέει!» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του.

Τα τουρκικά ΜΜΕ είναι «μοιρασμένα». Ορισμένα παρουσιάζουν τον Ερντογάν ως τον νικητή του ΝΑΤΟ, ενώ άλλα επικρίνουν τη σιωπή του στη συνάντηση των ηγετών κρατών – μελών του ΝΑΤΟ.

Tο πρωτοσέλιδο της Hurriyet αναφέρει «Επιστολή της Ελλάδας στις ΗΠΑ για τα F-35. Θα αγοράσουν 20+20 F-35» με την A Haber να σημειώνει «Κίνηση από την Ελλάδα για τα F-35. H Eλλάδα επιχειρεί να εμποδίσει την Τουρκία για τα F-16, όμως ξεκίνησε τις ενέργειες για την αγορά 40 F-35» και τη SOZCU να γράφει «H Eλλάδα έστειλε επιστολή στις ΗΠΑ για τα F-35».

Την ικανοποίηση της εξέφρασε εξάλλου η ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με το Σουλτάνο, για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Ελληνικές Κυβερνητικές πηγές επεσήμαναν τα ακόλουθα σχετικά με την εν λόγω συμφωνία:

– Δεν κράτησε μεγάλο χρονικό διάστημα η ιδιότυπη διαπραγμάτευση του κ. Ερντογάν για το θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας.
– Η συμφωνία που επιτεύχθηκε δεν επηρεάζει την ελληνική πλευρά ούτε τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.
– Επιπλέον η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ενισχύει τον ευρωπαϊκό χώρο της Συμμαχίας και ενισχύει τη θέση της Ελλάδας.

Η Τουρκία είναι σε προεκλογική εκστρατεία και ο Ερντογάν χρειαζόταν πολύ να δείξει ότι παραμένει ένας ηγέτης με μεγάλη διεθνή απήχηση που τελικά αντιμετωπίζεται με σεβασμό. Μικρή σημασία έχει από ένα σημείο και μετά εάν οι παραχωρήσεις που εξασφάλισε από τις σκανδιναβικές χώρες είναι μικρές ή μεγάλες, το βασικό είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί να υποστηρίζει ότι ήγειρε συγκεκριμένες αντιρρήσεις και διατύπωσε τα τουρκικά αιτήματα και αυτά όχι μόνο δεν απορρίφθηκαν αλλά συζητήθηκαν σε μια διαπραγμάτευση που περιλάμβανε και τις ΗΠΑ και τελικά οδήγησε σε κάτι που ο Ερντογάν μπορεί να παρουσιάζει ως «δικαίωση» των τουρκικών θέσεων.

Διαβάστε επίσης:

Έφυγε από τη ζωή ο αναλυτής εκλογικών τάσεων και δημοσκοπήσεων, Ηλίας Νικολακόπουλος

ΕΟΦ: Ανάκληση παρτίδας φαρμάκου για το στομάχι

Πέθανε ο πρωταθλητής ιστιοπλοΐας Στράτος Κοσμόγλου