Ίδιος πλανήτης, διαφορετικοί κόσμοι: All eyes on Rafah…Eurovision 2024 και Met Gala

Είμαστε στον ίδιο πλανήτη αλλά μήπως ζούμε σε διαφορετικούς κόσμους, αναρωτιέται η κοινή γνώμη τα τελευταία 24ωρα. Την ίδια στιγμή που βομβαρδίζεται η Ράφα από το Ισραήλ, διάσημες και διάσημοι φωτογραφίζονται στο κόκκινο χαλί του Met Gala, ενώ η διοργάνωση της Eurovision απαγορεύει τις σημαίες της Παλαιστίνης αλλά επιτρέπει την συμμετοχή του Ισραήλ στον διαγωνισμό.

Οι εξελίξεις στην Λωρίδα της Γάζας τα τελευταία 24ωρα μας κρατάνε όλους και όλες με κομμένη την ανάσα. Οι βομβαρδισμοί από το Ισραήλ στη Ράφα, στο νοτιότερο σημείο της Λωρίδας της Γάζας, σε ένα σημείο που βρίσκονται 1,4 εκατομμύριο άνθρωποι και 600.000 παιδιά ξεκίνησαν την Δευτέρα το βράδυ. Την ίδια στιγμή, στη μακρινή Νέα Υόρκη τα βλέμματα εκείνων που πιστεύουν ακόμη στο «american dream» ήταν στραμμένα στο περίφημο Met Gala, ενώ οι ευρωπαίοι και ευρωπαίες προετοιμάζονταν για τον Α’ Ημιτελικό τoυ Μουσικού φεστιβάλ της Eurovision.

Τις τελευταίες μέρες λοιπόν κυριαρχεί η έκφραση «same planet but different worlds». Σε απλά ελληνικά ίδιος πλανήτης αλλά διαφορετικοί κόσμοι.

Με το χασταγκ #All eyes on Rafah η κοινή γνώμη προσπαθεί να δείξει την στήριξη της στους ανθρώπους της Ράφα την στιγμή που ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν τη Λωρίδα της Γάζας.

Mερικές ώρες πριν από την ανάπτυξη ισραηλινών στρατευμάτων στη Ράφα, η Χαμάς ανακοίνωσε πως άναψε πράσινο φως στην πρόταση που της είχε υποβληθεί από τους μεσολαβητές.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ απάντησε πως η πρόταση της Χαμάς βρίσκεται «μακριά από τις απαιτήσεις» της.

Οι ΗΠΑ απειλούν να σταματήσει τις παραδόσεις όπλων και πυρομαχικών στο Ισραήλ σε περίπτωση χερσαίας επίθεσης ευρείας κλίμακας στη Ράφα ενώ ο πλανητάρχης Τζο Μπάιντεν παραδέχθηκε ότι «έχουν σκοτωθεί άμαχοι στη Γάζα εξαιτίας» των αμερικανικών βομβών .

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απειλεί εδώ και καιρό ότι θα διατάξει χερσαία επίθεση ευρείας κλίμακας στη Ράφα.

Ο ΟΗΕ ανησυχεί για την εξέλιξη που θα μπορούσε να σταματήσει τις προσπάθειες ανθρωπιστικής βοήθειας σε ολόκληρη τη Γάζα καθώς το Ισραήλ απαγόρευσε την πρόσβαση του στο συνοριακό σημείο διέλευσης της Ράφας. Το κλείσιμο του συνοριακού περάσματος της Ράφα από το Ισραήλ «εμποδίζει την είσοδο σωτήριας βοήθειας στη Γάζα», αναφέρει το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

Η ισραηλινή αστυνομία πραγματοποίησε έφοσο σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στην Ιερουσαλήμ το οποίο χρησιμοποιείτο από το Al Jazeera ως γραφείο του, μετά την κυβερνητική απόφαση να διακόψει τη λειτουργία στη χώρα, με το επιχείρημα ότι η καταριανή τηλεόραση απειλή την εθνική ασφάλεια.

Οι φοιτητές στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη συνεχίζουν τις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις και ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Tην ίδια εβδομάδα στην Ευρώπη εξελίσσεται ο μουσικός διαγωνισμός της Eurovision, οι διοργανωτές του οποίου απαγόρευσαν τα φιλοπαλαινιστιακά σύμβολα (σημαίες, με τον ισχυρισμό ότι η Eurovision δεν έχει πολιτικό χαρακτήρα.

Ο Σουηδός Eric Saade, πρώην νικητής του διαγωνισμού, ο πατέρας του οποίου έχει καταγωγή από την Παλαιστίνη, βγήκε στην σκηνή φορώντας στο χέρι το παλαιστινιακό keffiyeh, ένα παραδοσιακό μαντήλι που φοριέται στην Παλαιστίνη, με αποτέλεσμα οι διοργανωτές της Eurovision να μην προβάλουν την εμφάνιση του στους επίσημους λογαριασμούς του στο Youtube και στα social media.

Ο Eric Saade κατηγορεί τον διαγωνισμό για ρατσισμό λέγοντας πως «Αυτός ήταν ο δικός μου τρόπος να δείξω τις ρίζες μου, που είναι πολύ σημαντικό σε έναν τέτοιο κόσμο. Έλαβα αυτή την keffiyeh από τον πατέρα μου όταν ήμουν μικρός, για να μην ξεχάσω ποτέ από που προέρχεται η οικογένειά μου. Τότε δεν ήξερα ότι μία μέρα θα αποκαλείται από την EBU “πολιτικό σύμβολο“ και καταλήγοντας τόνισε «Μπορείτε να πάρετε τα σύμβολά μας, αλλά δεν μπορείτε να αφαιρέσετε την παρουσία μου».

Το άτομο που διαγωνίζεται εκ μέρους της Ιρλανδίας αναγκάστηκε να αφαιρέσει πριν ανέβει στυην σκηνή το μακιγιάζ στο σώμα του που έγραφε σε μία ιρλανδική διάλεκτο, τις λέξεις «κατάπαυση του πυρός» και «ελευθερία».

Σημειώνεται ότι η ίδια διοργάνωση απαγόρευσε την συμμετοχή της Ρωσίας στο διαγωνισμό όταν ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία, όμως φέτος υποδέχεται το Ισραήλ που έχει εισβάλει στη Γάζα εδώ και επτά μήνες.

Λίγες ώρες πριν τον ημιτελικό, εκπρόσωπος του Ισραήλ, Eden Golan, με αποδοκιμαδίες, την έκφραση “Free Palestine” και τα γιουχαΐσματανα κυριαρχούν. Ταυτόχρονα, υψώθηκαν σημαίες και σύμβολα υπέρ της Παλαιστίνης. Σύμφωνα με μαρτυρίες,καθώς η EBU κάνει υπέρογκες προσπάθειες να μην βγούν όλα στο φως, η αστυνομία επενέβη και απομάκρυνε αρκετούς από τους ανθρώπους που διαμαρτυρήθηκαν ενώ «φυγάδευσε» την τραγουδίστρια.

Έντονες διαμαρτυρίες αναμένεται να λάβουν χώρα αυτές τις ημέρες, ειδικότερα σήμερα Πέμπτη 09/05 που διεξάγεται ο Β’ Ημιτελικός αλλά και το Σάββατο 11/05 στον τελικό, με αίτημα τον αποκλεισμό του Ισραήλ από την Eurovision 2024.

Στην Νέα Υόρκη, σε ένα μάλλον παράλληλο σύμπαν, celebrities, διάσημες προσωπικότητες, ηθοποιοί, τραγουδιστές και τραγουδίστριες και μεγαλοεπιχειρηματίες έβαλαν τα πολύ καλά τους για να παρευρεθούν στη φιλανθρωπική εκδήλωση του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης και να περπατήσουν στο κόκκινο χαλί.

Η εκδήλωση ήταν φιλανθρωπική, για να συγκεντρωθούν χρήματα για έναν «ιερό σκοπό». Αναρωτιέστε πόσο ιερό; Το πολυτελές event αφορά έρανο για την πτέρυγα μόδας του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης!

Στο σημείο αυτό χρειάζεται να τονίσουμε ότι ένα εισιτήριο για το Met Gala κοστίζει 75.000 δολάρια και ένα τραπέζι 10 θέσεων ξεκινά από 350.000 δολάρια. Οι καλεσμένες και οι καλεσμένοι αριθμούσαν στις /στους 450 περίπου .

Οι εικόνες που φτάνουν στις οθόνες μας από το Met Gala, εντυπωσιάζουν και έρχονται σε αντιδιαστολή με τις σπαρακτικές εικόνες από τη Ράφα.

Ομάδα ακτιβιστών έφτασε σε απόσταση αναπνοής από τους celebrities που ετοιμάζονταν για το event, φωνάζοντας «λευτεριά στην Παλαιστίνη» ενώ παράλληλα αστυνομία της Νέας Υόρκης προχώρησε σε συλλήψει φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών κοντά στο Met Gala.

Δικαίως τα μάτια όλων μας είναι και θα έπρεπε να είναι στραμμένα στη Ράφα.

Πηγή: politic.gr