Οι αγορές αγαθών από το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πλέον δασμούς και ΦΠΑ

Μετά την πρώτη Ιανουαρίου, ότι αγορές κάνετε από το Ηνωμένο Βασίλειο, θα έχετε επιπλέον δασμούς, χρεώσεις, έξοδα τελωνείου και πιθανώς πληρωμή ΦΠΑ, γιατί πλέον με την ολοκλήρωση της διαδικασίας του Brexit, θεωρείται τρίτη χώρα και εφαρμόζεται ότι ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις σύμφωνα με τον Τελωνειακό Κώδικα.

Ενώ οι έμποροι και οι εισαγωγείς έχουν ενημερωθεί εδώ και καιρό για το τι έχει αλλάξει με τις εισαγωγές τους, οι απλοί καταναλωτές συχνά βρίσκονται προ εκπλήξεως. Για τα εμπορεύματα που εισέρχονται στη χώρα από το Ηνωμένο Βασίλειο υποβάλλονται τελωνειακές διασαφήσεις ανεξάρτητα από την επιβολή ή μη δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων. Αναλυτική εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για τις εισαγωγές εμπορευμάτων με ταχυδρομείο, όπως δηλαδή αγοράζουν οι περισσότεροι πολίτες από τις ψηφιακές πλατφόρμες αναφέρει ότι ισχύουν τα εξής:

• Αποστολές εμπορευμάτων αξίας έως 22 ευρώ απαλλάσσονται από δασμό και ΦΠΑ και δεν απαιτούνται τελωνειακές διασαφήσεις.
• Για αποστολές εμπορευμάτων αξίας άνω των 22 ευρώ και έως 150 ευρώ τηρούνται τελωνειακές διατυπώσεις, υποβάλλονται τελωνειακές διασαφήσεις, απαλλάσσονται από το δασμό και επιβάλλεται μόνο ΦΠΑ
• Για αποστολές αξίας άνω των 150 ευρώ, επιβάλλεται δασμός και ΦΠΑ. Δεν επιβάλλεται δασμός εφόσον πρόκειται:
α) για εμπορεύματα εμπορικού χαρακτήρα τα οποία δικαιούνται μηδενικό προτιμησιακό δασμό και οι θέσεις 34, 36 και 44.1 της διασάφησης εισαγωγής συμπληρώνονται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο σημείο Α.3 της παρούσας.
β) για μικρές αποστολές μη εμπορικού χαρακτήρα, κατά την εισαγωγή στην ΕΕ στο πλαίσιο της προτιμησιακής συμφωνίας, για προϊόντα που αποστέλλονται ως μικρά δέματα από ιδιώτες σε ιδιώτες, των οποίων η συνολική αξία δεν υπερβαίνει τα 500 ευρώ. Ο μηδενικός προτιμησιακός δασμός εφαρμόζεται εφόσον δηλώνονται ότι είναι καταγωγής ΗΒ και ότι ικανοποιούν τις απαιτήσεις του κεφαλαίου για τους κανόνες καταγωγής και το Τελωνείο εισαγωγής δεν έχει αμφιβολία ως προς την ειλικρίνεια της δήλωσης αυτής και ως εκ τούτου εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής αποδεικτικού καταγωγής.

Ωστόσο, σε περιπτώσεις μη εμπορικών αποστολών από ιδιώτη σε ιδιώτη χωρίς πληρωμή, όταν δεν μπορεί να αποδειχθεί η καταγωγή των εμπορευμάτων από το ΗΒ, επιβάλλεται κατ’ αποκοπή δασμός 2,5% εφόσον η αξία των εμπορευμάτων ανά αποστολή δεν υπερβαίνει τα 700 ευρώ.

Δεν εντάσσονται στην προαναφερόμενη εξαίρεση:
– προϊόντα των οποίων η εισαγωγή αποτελεί μέρος μιας σειράς εισαγωγών για τις οποίες μπορεί εύλογα να θεωρηθεί ότι έγιναν ξεχωριστά για να παρακαμφθούν οι απαιτήσεις για την αίτηση προτιμησιακής μεταχείρισης,
– προϊόντα που εισάγονται στο πλαίσιο εμπορικών συναλλαγών.

Στην περίπτωση παραλαβής των ταχυδρομικών αντικειμένων μέσω εταιρείας ταχυμεταφοράς, η τελωνειακή διασάφηση υποβάλλεται είτε από τον ίδιο τον παραλήπτη είτε από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο ορίσει ως αντιπρόσωπό του (συνηθέστερα από την εταιρεία ταχυμεταφορών ή από επαγγελματία εκτελωνιστή), κατόπιν σχετικής εξουσιοδότησης.

Στην περίπτωση παραλαβής μέσω ΕΛ.ΤΑ. Α.Ε., υποβάλλεται διασάφηση για λογαριασμό του παραλήπτη και ειδοποιείται ο παραλήπτης για το ποσόν της οφειλής.

Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας το εξής:
Ότι ο μηδενικός δασμός ισχύει για τα εμπορεύματα που είναι καταγωγής ΗΒ. Αν αυτό που θέλετε να αγοράσετε έχει εισαχθεί στη Βρετανία από την Κίνα, για παράδειγμα, θα πληρώσετε δασμό.

Διαβάστε επίσης:

Υπήρχε εμπλοκή και άλλου σκάφος στο θάνατο του Σήφη Βαλυράκη

Η τουρκική κυβέρνηση θα αποσύρει τα αυτοκίνητα της Volkswagen από τον στόλο των υπηρεσιακών οχημάτων.

Τραγωδία στον Όλυμπο: 2 νεκροί ορειβάτες από χιονοστιβάδα