Ο Θεσσαλικός κάμπος ήταν κάποτε λιμνοθάλασσα! Η Φύση ΘΥΜΑΤΑΙ!!! – Της Τζούλιας Λιακοπούλου

Ο Ηρόδοτος μας πληροφορεί πως ο Θεσσαλικός Κάμπος ήταν κάποτε λιμνοθάλασσα και δυστυχώς σήμερα…ξανάγινε “θάλασσα”! Επί δεκάδες αιώνων βρίσκεται σέ χαμηλότερη στάθμη από τούς ποταμούς και ήταν μια θαλάσσια λίμνη, της οποίας η γεωμορφολογία, είναι τέτοια ώστε να κάθεται το νερό στην περιοχή αυτή!
Η απίστευτη τραγωδία στον Θεσσαλικό Κάμπο και οι ανυπολόγιστες ζημιές πού υπέστη ὁ διατροφικός αυτός πνεύμονας της Ελλάδας, βαραίνουν σοβαρά τις κυβερνήσεις χρόνων και χρόνων, οι οποίες ασκούσαν και ασκούν μικροπολιτική διαχείριση στα σοβαρά προβλήματα της χώρας! Δεν γίνεται να προχωρήσει μπροστά αυτός ο τόπος με πολιτικές εκπτώσεις… Θα έπρεπε οι επαΐοντες να ανατρέχουν στην Ιστορία και να θωρακίσουν την περιοχή με σωστά αντιπλημμυρικά έργα κι όχι συγκυριακά… Ο κίνδυνος της πλημμύρας απειλεί τον Θεσσαλικό Κάμπο εδώ και δεκάδες αιώνες!
Οι Έλληνες δεν γνωρίζουμε την ιστορία μας… Η Θεσσαλία ετυμολογικά προέρχεται από τις λέξεις: θέση + αλός = ο τόπος που πριν ήταν θάλασσα!
Αν διαβάζαμε, θα γνωρίζαμε πως να χτίσουμε τα σπίτια μας αλλά και το πώς να διαμορφώσουμε τις πόλεις μας γενικότερα…
Ο Ηρόδοτος λοιπόν, μας πληροφορεί, πως πολλούς-πολλούς αιώνες πριν, ο Θεσσαλικός κάμπος ήταν λίμνη και το νερό από τις βροχές έφτανε μέχρι την θάλασσα, όπου υπήρχε ένωση. Απόδειξη για αυτό αποτελούν, εκτός από τα Μετέωρα και οι λόφοι στη Θεσσαλία που είναι γεμάτοι αλάτι και όστρακα! Καθώς λοιπόν αποστραγγιζόταν η λίμνη, δηλαδή έφθινε, ονομάστηκε Φθία, και τα Ομηρικά χρόνια αποτελούσε το βασίλειο του Πηλέως. Αυτό που έμεινε σήμερα από όλη αυτή την τεράστια θαλάσσια λίμνη είναι το μικρό κομμάτι της τεχνικά αποξηραμένης λίμνης Κάρλα (Βοιβηίδα παλαιότερα, Βοιβηΐς κατά την Αρχαιότητα) δίπλα από το Στεφανοβίκειο αεροδρόμιο. Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι οι επιπτώσεις στο οικοσύστημα της περιοχής ήταν μεγαλύτερες από το όφελος που προσέφερε η αποξήρανσή της. Έτσι, από το 2010 γίνεται προσπάθεια για αναδημιουργία της λίμνης. Η Φύση όμως θυμάται και μας πρόλαβε… Η λίμνη Κάρλα εμφανίστηκε πάλι, και η τωρινή έκταση της (μετά τις πλημμύρες) είναι σχεδόν ίση με την έκταση που είχε πριν την αποξήρανσή της το 1962…
Μετά τη βύθιση της Αιγηίδος, ο λαός που πήγε προς τα εκεί για να εγκατασταθεί άλλαξε το όνομα από Φθία σε Θεσσαλία (η περιοχή που πριν ήταν θάλασσα). Η Φθία έμεινε ζωντανή μέσα από την πόλη της Φθιώτιδος – που και αυτή πλημμυρίζει! Οι Αρχαίοι Έλληνες λοιπόν, είχαν δημιουργήσει τεχνητές απορροές προς την θάλασσα για να μην κάθεται το νερό από τις πλημμύρες. Ο Ξέρξης αυτό το ήξερε και όταν ήρθε στην Ελλάδα προσπάθησε να κλείσει αυτές τις απορροές για να βυθίσει τις πόλεις της Θεσσαλίας.
Αυτή η γνώση με τα χρόνια χάθηκε και έτσι, οι άνθρωποι εφόσον δεν γνωρίζουν την ιστορίας τους, δεν φρόντισαν να κρατήσουν αυτές τις απορροές που στα αρχαία χρόνια ήταν προτεραιότητα!

Η Ιστορία επιστρέφει, όχι ως φάρσα αλλά, ως Τραγωδία!!!
Δεν φταίει ο καιρός. Φταίει ο κακός μας ο καιρός…

Μεταμόρφωση Καρδίτσας 7/9/2023
https://www.youtube.com/watch?v=Hypn8wskLzg