Νέα δήλωση Τουρκίας για συμφωνία ΑΟΖ με την Παλαιστίνη

Μετά τη δήλωση πιθανής αποστολής στρατευμάτων από την Τουρκία στην Παλαιστίνη, κατά τα πρότυπα του Αζερμπαιτζάν, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα οφείλει να υπερασπιστεί τους Παλαιστινίους, με τη δημιουργία ενός διεθνούς μηχανισμού προστασίας, μέσω της εθελοντικής προσφοράς κρατών, υπό την μορφή οικονομικής αλλά και στρατιωτικής συνεισφοράς και απείλησε το Ισραήλ με ποινικές κυρώσεις.

“Είναι ώρα να επιδείξουμε την ενότητα και την αποφασιστικότητα μας. Η μουσουλμανική κοινότητα αναμένει την ηγεσία και το θάρρος μας. Η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει την όποια απαραίτητη δράση.” ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι σε συγκεντρώσεις, καλούν τον Ερντογάν να παρέμβει στρατιωτικά, ενώ η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, αναγράφει σε άρθρο της , οτι οι διαδηλωτές φωνάζουν ρυθμικά «Ερντογάν – Ερντογάν» και «για όνομα του Θεού, Τουρκία», καλώντας τον πρόεδρο της Τουρκίας να βοηθήσει στρατιωτικά στη σύρραξη με τον ισραηλινό στρατό.

Παράλληλα προτείνεται από την τουρκική πλευρά συμφωνία με τους Παλαιστίνιους για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) στην Ανατολική Μεσόγειο στο πρότυπο του τουρκολυβικού μνημονίου. Την πρόταση αυτή παρουσιάζει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, με το παραλιακό μέτωπο της Τουρκίας από το ύψος περίπου της Μαρμαρίδας, βόρεια της Ρόδου, μέχρι τα δυτικά του Φετχιγιέ, να συναντά σε ευθεία γραμμή την παραλία της Λωρίδας της Γάζας και να τοποθετείται το όριο της τουρκικής με την παλαιστινιακή ΑΟΖ νότια της Κύπρου. Στη συνέχεια, προχωρώντας ανατολικά, το τουρκικό παραλιακό μέτωπο συναντά, τις ακτές του Ισραήλ, παρακάμπτοντάς την Κύπρο.

Όπως φαίνεται και από τον χάρτη, που δημοσιεύει η Yeni Safak, ο Γιαϊτζί «εξαφανίζει» από τον χάρτη την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της Ρόδου, του Καστελόριζου και της Κύπρου. «Κόβει» επίσης τμήμα της ΑΟΖ της Αιγύπτου.

Δεδομένου ότι η Παλαιστίνη δεν είναι μέλος του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και ως εκ τούτου δεν μπορεί να υπογράψει συμφωνία με κράτη-μέλη για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, η Τουρκία επικαλείται την παράνομη συμφωνία του 2011 για την ΑΟΖ με τα κατεχόμενα στην Κύπρο, ισχυριζόμενος ότι η συμφωνία αυτή έχει ισχύ.

Ο ίδιος σχολιάζει ότι η δυαρχία στην Παλαιστίνη, με την εξουσία μα είναι μοιρασμένη μεταξύ της Χαμάς και της Φατάχ, ενισχύει τη θέση του Ισραήλ. Έτσι, προτείνει να ορίσουν οι Παλαιστίνιοι ως διαμεσολαβητή την Τουρκία, «του ισχυρότερου», όπως λέει, «υπερασπιστή του αγώνα της Παλαιστίνης».