Μπορεί το blockchain να λύσει το πρόβλημα ιδιοκτησίας σχετικά με την τέχνη που δημιουργείται ; – Άρθρο του Νίκου Νικολαΐδη

Καθώς το Web3 και οι αναδυόμενες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζουν να επεκτείνουν τις δημιουργικές δυνατότητες, προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο προστασίας των δημιουργικών δικαιωμάτων και των τεχνών.
Το Web3 και οι αναδυόμενες τεχνολογίες έχουν πιέσει τα όρια της διανομής τέχνης, της ιδιοκτησίας και της ενασχόλησης με τους θαυμαστές. Ωστόσο, δεν είναι όλες οι πρόσφατες εξελίξεις ευπρόσδεκτες από την καλλιτεχνική κοινότητα, ειδικά όταν πρόκειται για την τεχνητή νοημοσύνη (AI).
Πρόσφατα, η τέχνη που δημιουργήθηκε από την τεχνητή νοημοσύνη πυροδότησε μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με την ιδιοκτησία, αφού μια εφαρμογή smartphone έγινε viral, η οποία δημιούργησε πορτρέτα που δημιουργήθηκαν από την τεχνητή νοημοσύνη.
Η συζήτηση γύρω από την ιδιοκτησία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας είναι παρόμοια με αυτή που παρατηρείται στον κινηματογράφο και τη μουσική βιομηχανία. Ωστόσο, οι προγραμματιστές στον αναδυόμενο τεχνολογικό χώρο λένε ότι η τεχνολογία blockchain μπορεί να προσφέρει τη λύση για τους καλλιτέχνες και το περιεχόμενο που δημιουργείται από AI.
Ο Dan Neely διευθύνον σύμβουλος της Vermillio λέει ότι το πιστοποιημένο AI εισάγει ένα σύστημα αυτοματισμού και επαλήθευσης διαθέσιμο στο κοινό. Σε αυτήν την περίπτωση, οποιοσδήποτε θα μπορούσε να επαληθεύσει την ιδιοκτησία και την καταγωγή αντί να βασίζεται σε πολλές πηγές τρίτων: «Αυτό έχει σημασία όχι μόνο επειδή οι δημιουργοί πρέπει να αποδείξουν ότι ένα κομμάτι περιεχομένου είναι δικό τους, αλλά επειδή πρέπει να πιστοποιήσουν τη χρήση των ψηφιακών τους δημιουργιών».
Αυτό συμβαδίζει με μεγάλο μέρος της αγανάκτησης που επικρατεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με το περιεχόμενο που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη. Ένας καλλιτέχνης δημοσίευσε ένα σχέδιο με 6 tweet αναλύοντας στους καλλιτέχνες ενάντια στο κίνημα της τεχνητής νοημοσύνης, αποκαλώντας αυτό που συμβαίνει «εκμετάλλευση».
Ο Neely λέει ότι η τέχνη που δημιουργείται μέσω της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης δεν πρέπει να αποτελεί απειλή για την πρωτότυπη τέχνη, αλλά μάλλον πρέπει να συνυπάρχουν. Αντίθετα, είπε ότι θα δημιουργηθούν διαφορετικές αγορές για την ανθρώπινη τέχνη και την τέχνη που κατασκευάζεται από μηχανή. Ωστόσο, τα θεμιτά ζητήματα της ιδιοκτησίας και της γνησιότητας πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.
Ο Mike Winkelmann, γνωστός και ως Beeple, είναι ένας ενεργός ψηφιακός καλλιτέχνης που έχει χρησιμοποιήσει αναδυόμενες τεχνολογίες για να δημιουργήσει συλλογές nonfugible token (NFT) υψηλής αξίας. Συμμετείχε επίσης στη συζήτηση στο Twitter σχετικά με τη διαμάχη για την τεχνητή νοημοσύνη με ένα νέο κομμάτι ενάντια στη μηχανική κατασκευή.
Είτε το ονομάσουμε μάχη είτε αποφασιστική στιγμή, ο Neely πιστεύει ότι οι δημιουργικές βιομηχανίες βρίσκονται σε σταυροδρόμι για να κάνουν μια επιλογή. Τα διαφημιστικά κείμενα είτε θα πρέπει να ανέχονται μη εξουσιοδοτημένα τρίτα μέρη που χρησιμοποιούν γενετικό AI είτε να χρησιμοποιούν νέα εργαλεία όπως το blockchain.
Σύμφωνα με τον Neely, «τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και το blockchain χρησιμοποιούνται για να επιτρέψουν σε τρίτους να αγοράσουν πρόσβαση σε μια εξουσιοδοτημένη ψηφιακή υπογραφή δεδομένων εκπαίδευσης που ελέγχεται ψηφιακά από έναν δημιουργό».
Η επαληθευμένη τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να είναι ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία που θα επιτρέψουν στους δημιουργούς να είναι αυτοί που φέρνουν τάξη και δικαιοσύνη στο περιεχόμενο τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργεί «Άγρια Δύση» και στον ευρύτερο χώρο του Web3.
Τελικά, ο κόσμος του Web3 εξαρτάται από τους δημιουργούς που θα ωθήσουν τον χώρο προς τα εμπρός στο μέλλον του διαδικτύου. Ο Neely υπογραμμίζει ότι ο έλεγχος ταυτότητας της τεχνητής νοημοσύνης και της ιδιοκτησίας περιεχομένου μέσω του blockchain θα επιτρέψει στους δημιουργούς να παίξουν τον ρόλο τους με τους δικούς τους όρους: «Οι δημιουργοί θέλουν να παίρνουν τη δουλειά τους μαζί τους όπου κι αν επιλέξουν και να τη μοιραστούν με τις κοινότητες που τους ενδιαφέρουν».
Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να είναι πιο δημόσια και διάχυτη στους ψηφιακούς χώρους, η ελαχιστοποίηση της υποψίας των χρηστών γύρω από την τεχνολογία είναι το κλειδί για πολλούς προγραμματιστές. Πρόσφατα, ορισμένες εταιρείες χρησιμοποιούν ακόμη και τεχνολογία βασισμένη στην τεχνητή νοημοσύνη, προκειμένου να κάνουν τη σχεδίαση του metaverse προσιτή στους δημιουργούς.