Μήνυμα από Γερμανία προς Τουρκία: Δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η αμφισβήτηση της Ελληνικής κυριαρχίας

Αλλαγή σκηνικού από τη Γερμανία, η οποία δια στόματος αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου, Βόλφγκανγκ Μπούχνερ, αναφέρει ότι δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας. Πρώτη φορά η Γερμανία, εμμέσως, καταδικάζει την παραβίαση από τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη του ελληνικού εναέριου χώρου και τις υπερπτήσεις τους πάνω από ελληνικά νησιά. Χαρακτηρίζει δε, αντιπαραγωγικό και ενάντια στο πνεύμα της Συμμαχίας «το να κλείνει κανείς τις πόρτες σε συνομιλίες με “συμμάχους”.

Αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, περί αμφισβήτησης της κυριαρχίας ελληνικών νησιών, αναφέρθηκε ότι «δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Επισήμανε δε ότι τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με διάλογο και όχι με κλιμάκωση της έντασης.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπούχνερ: «Η Γερμανία ήδη κατά το παρελθόν υποστήριξε ότι τα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας πρέπει να λυθούν με διάλογο εμπιστοσύνης και στη βάση του διεθνούς δικαίου. Παραμένουμε βεβαίως πρόθυμοι να το στηρίξουμε αυτό, εφόσον θεωρείται επωφελές από τους εμπλεκόμενους. Αλλά θέλω να καταστήσω σαφές ότι η αμφισβήτηση της κυριαρχίας κρατών – μελών της ΕΕ δεν μπορεί για εμάς να γίνει ανεκτή. Τασσόμαστε υπέρ της επίλυσης προβλημάτων μέσω συνομιλιών και όχι με κλιμάκωση της έντασης»,

«Ο καγκελάριος είναι της άποψης ότι ειδικά σε αυτή την τρέχουσα κατάσταση, επιβάλλεται όλοι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ να είναι ενωμένοι, να απέχουν από προκλήσεις μεταξύ τους. Η παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου και η υπέρπτηση στα ελληνικά νησιά δεν είναι σωστή. Και φαίνεται αντιπαραγωγικό και ενάντια στο πνεύμα της Συμμαχίας το να κλείνεις την πόρτα σε συνομιλίες με άλλους συμμάχους», πρόσθεσε αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχε χθες, Τρίτη, ο καγκελάριος με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες σχετικά με τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

«Είναι προς το συμφέρον όλων μας να συμπεριφερόμαστε μεταξύ μας στη Συμμαχία με σεβασμό και να φροντίζουμε για καλές και ανθεκτικές σχέσεις. Για αυτό το θέμα πρέπει να είναι να επιδιώκονται από κοινού λύσεις για ανοιχτά ζητήματα μέσω διαλόγου και στο πνεύμα της καλής γειτονίας».

Ας ελπίσουμε αυτή η στροφή της γερμανικής διπλωματίας στα ελληνο τουρκικά, να συνεχιστεί.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Θα θέσουμε θέμα κυριαρχίας των νησιών αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν
Οι Έλληνες γυρνούν την πλάτη στο σουβλάκι
BMP-1 φεύγουν για την Ουκρανία, Γερμανικά Marder1 Α3 και Α5 έρχονται
Λάθος τίτλος του ΣΚΑΪ με «πέντε νεκρούς από την κακοκαιρία στη Χαλκιδική»