Μεταναστευτικό: Αντίδραση από 40 MKO για ανάκληση της απόφασης που χαρακτηρίζει την Τουρκία ασφαλή τρίτη χώρα

Ξεσηκώνονται πολλές ΜΚΟ για τον τρόπο που προσπαθεί η χώρα μας να διαχειριστεί το εθνικό πρόβλημα του μεταναστευτικού. Οι “οργανώσεις” αυτές που βλέπουν να αλλάζει το καθεστώς που επικρατούσε μέχρι τώρα, ενώνουν τις φωνές τους κατά της ελληνικής απόφασης που χαρακτηρίζει την Τουρκία ασφαλή χώρα για τους αιτούντες άσυλο.

Οι οργανώσεις στην κοινή ανακοίνωσή τους, αναφέρουν: «Η λύση δεν μπορεί να είναι η επιστροφή εκτοπισμένων ατόμων στην Τουρκία. Η Τουρκία δεν παρέχει τη διεθνή προστασία της Σύμβασης της Γενεύης του 1951 σε άτομα που αιτούνται διεθνή προστασία προερχόμενα από μη ευρωπαϊκές χώρες, ενώ από τον Μάρτιο του 2021 ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και ως εκ τούτου δεν θα προστατεύει πλέον τα θύματα βίας, που κινδυνεύουν σε περίπτωση επιστροφής από την Ελλάδα, βάσει της νέας ΚΥΑ». Με αυτά τα δεδομένα, ζητούν την ανάκληση της κοινής υπουργικής απόφασης που χαρακτηρίζει την Τουρκία ασφαλή τρίτη χώρα για υπηκόους Συρίας, Αφγανιστάν, Σομαλίας, Πακιστάν και Μπαγκλαντές.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (15 Μαΐου 2021), που παραθέτουν οι οργανώσεις, το 68% των ασυνόδευτων παιδιών που έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα προέρχονται από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, συνεπώς «η εφαρμογή της ΚΥΑ δεν συνάδει με την αρχή του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού και τις προστατευτικές διατάξεις που προβλέπει η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού».

Μένει να μας προσδιορίσουν οι οργανώσεις αυτές, τι σημαίνει παιδί για τις χώρες αυτές και πως προσδιορίζεται η πραγματική ηλικία από τη δηλωθείσα.

Την ανακοίνωση μεταξύ άλλων συνυπογράφουν οι οργανώσεις Αλληλεγγύη Λέσβου, Άρσις, Γιατροί του Κόσμου, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Έλιξ, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, European Lawyers in Lesvos, HumanRights360, Intersos, Κέντρο Διοτίμα, Μετάδραση, Odyssea, Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, Refugees Rights Europe, Solidarity Now και Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο.

Αλλαγές στο Μεταναστευτικό: Επιτέλους, λαμβάνονται κάποια μέτρα