Κυβερνητική πειθώ και μέτρα για ανεμβολίαστους – Του Θανάση Μανουσάκη

Στην επικαιρότητα, ειδικά στον δημόσιο διάλογο, βρίσκεται το θέμα της ενημέρωσης της κοινής γνώμης, προκειμένου να πειστεί η πλειοψηφία των Ελλήνων και των Ελληνίδων πολιτών για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού απέναντι στον Covid -19 , ιδιαίτερα σε ότι αφορά στην ανάγκη αντιμετώπισης της διασποράς ψευδών ειδήσεων από ιστοσελίδες και blog των αρνητών της πανδημίας και του εμβολιασμού.
Το θέμα αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη την ώρα που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών που δημοσιοποιήθηκαν την Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου, στην Ελλάδα, με μια δόση να έχουν εμβολιαστεί 6.415.000 πολίτες, το 61,1% του πληθυσμού .
Έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους 6.060.000 πολίτες, δηλαδή το 57,7% του γενικού πληθυσμού και 67,2 % του ενήλικου πληθυσμού.

Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύουν ότι η χώρα μας δεν έχει κτίσει ακόμα ένα ισχυρό τείχος ανοσίας, σύμφωνα με τους ειδικούς ιατρούς επιστήμονες, απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού. Γι’ αυτό παρά τις δικαιολογημένες έως ένα σημείο απορίες και επιφυλάξεις, έχει τεθεί δικαιολογημένα κατά την προσωπική άποψη του γράφοντος, θέμα όσον αφορά στην ποινική δίωξη των αρνητών του εμβολιασμού, στην προσπάθειά τους να περάσουν τις απόψεις τους στο ακαταδίωκτο για την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους, σύμφωνα με την νομοθεσία, όπως τα σχολικά συγκροτήματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Κινούμενος προς την κατεύθυνση αυτή, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου, έδωσε εντολή προς τις αστυνομικές αρχές να εντοπίσουν σελίδες στο διαδίκτυο που προτρέπουν σε ανυπακοή των μέτρων της πανδημίας και διέδιδαν γενικότερα ψευδείς ειδήσεις σχετικά με τον κορωνοϊό.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου, εντοπίστηκαν τέσσερις ιστοσελίδες και έξι προφίλ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αδικήματα που ερευνώνται για διασπορά ψευδών ειδήσεων, διέγερση σε ανυπακοή και απόπειρα απάτης.
Σχηματίστηκαν δυο δικογραφίες που ήδη υποβλήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για περαιτέρω διεύρυνση, με την διαδικασία του κατεπείγοντος, ενώ η αρμόδια εισαγγελική αρχή εξέδωσε παραγγελία για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και περαιτέρω διερεύνηση των υποθέσεων.
Παράλληλα η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας, συνεχίζει την έρευνά της για συγκεκριμένες δέκα περιπτώσεις και άλλες που μπορεί να προκύψουν.
Με βάση τα παραπάνω είναι σαφές και κατανοητό ότι οποιαδήποτε απόπειρα προβολής ψευδών ειδήσεων και μεθόδων εξαπάτησης γύρω από την εξέλιξη της πανδημίας, όσο και να διαφωνούν κάποιοι, θα πρέπει να τιμωρείται αυστηρά σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Όμως θα πρέπει η όποια ποινική τιμωρία να στοιχειοθετείται με πραγματικά στοιχεία, έτσι ώστε η προσπάθεια της κυβέρνησης και γενικά των αρμόδιων Αρχών για αύξηση των εμβολιασμών, να έχει αποτέλεσμα, ώστε οι πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, κυρίως λόγω επιφυλάξεων και όχι λόγω στείρας άρνησης, να το πράξουν άμεσα.
Αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό προς πάσα κατεύθυνση και ειδικά σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς της κυβέρνησης της Ν.Δ., για ένα θέμα όπως η πανδημία του κορωνοϊού να μην υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη ένταση, που ήδη έχει διχάσει σε πολιτικό, επιστημονικό και κοινωνικό επίπεδο. Απαιτούνται ιδιαίτερα από πλευράς κυβερνώντων συνετοί, σοβαροί και υπεύθυνοι χειρισμοί.

Διαβάστε επίσης :

Θεσσαλονίκη: Ένα βήμα πριν από το μίνι lockdown

Άγριος ξυλοδαρμός μεταξύ κοριτσιών, με εκατοντάδες θεατές: Του Κρικόρ Τσακιτζιάν