Κυβερνητικά χαμόγελα για την πορεία της οικονομίας

Επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στο τρέχον β’ τρίμηνο. Το άνοιγμα της αγοράς μετά την καραντίνα έφερε ταχεία ανάκαμψη, σε σχέση με τις επιδόσεις του αντίστοιχου περυσινού τριμήνου, όταν το lockdown είχε παραλύσει την αγορά και τις επιχειρήσεις.

Οι δείκτες ανάκαμψης μεγιστοποιήθηκαν ως ποσοστό, λόγω της χαμηλής βάσης εκκίνησης με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2020. Στο β’ φετινό τρίμηνο το ΑΕΠ σημείωσε αύξηση +16,25% από πέρυσι και +3,4% από το α΄ τρίμηνο του 2020.

Από τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι στην άνοδο του ΑΕΠ συνέβαλαν η κατανάλωση, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών και οι επενδύσεις. Ειδικότερα:
– Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 12,1% σε σχέση με το 2 o τρίμηνο του 2020.
– Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 12,9% σε σχέση με το 2 o τρίμηνο του 2020.
– Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 22,6%.
– Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 17,1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 28,8%.
– Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 22,5% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2020. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 19,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 35,2%.

Οι αυξήσεις αυτές στους δείκτες της οικονομίας, έφεραν χαμόγελα στο κυβερνητικό επιτελείο, καθώς δίνει τη δυνατότητα για περαιτέρω φοροελαφρύνσεις που αποτελούν βασική προτεραιότητα για εξαγγελίες στη ΔΕΘ της κυβερνητικής πολιτικής.

Οι κυβερνητικοί χειρισμοί, με μια συνετή και ορθολογική δημοσιονομική πολιτική, κατάφεραν από τη μία τα ταμεία του κράτους να είναι εύρωστα και από την άλλη να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για νέα μέτρα ελάφρυνσης στη μεσαία τάξη.

Η Ελλάδα συνεχίζει να δανείζεται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια και σχεδόν μηδενικούς τόκους, γεγονός που έχει θετική επίδραση στο προφίλ του χρέους, ενώ είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας ακολουθούν συγκεκριμένο σχέδιο.

Το πόσο θα συνεχιστούν τα χαμόγελα στην οικονομία θα εξαρτηθούν φυσικά και από την εξέλιξη της πανδημίας, που κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα.