Καταστροφικές πυρκαγιές και μικροκομματική εκμετάλλευση – Του Θανάση Μανουσάκη

Στην επικαιρότητα, όπως κάθε χρόνο, βρίσκεται το θέμα αντιμετώπισης των πυρκαγιών στην Ελλάδα, όχι μόνο ως προς τις συνέπειες, με την καταστροφή που προκαλούν στην φύση και στο περιβάλλον, αλλά και ως θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, ιδιαίτερα ανάμεσα στην κυβέρνηση της Ν.Δ. και στην αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι εξελίξεις, ειδικότερα ως προς την πολιτική αντιπαράθεση, συμβαίνουν όταν στην Πεντέλη Αττικής την περασμένη εβδομάδα καήκαν 150.000 στρέμματα και διατάχθηκε ήδη εισαγγελική έρευνα, στην Δυτική Ελλάδα στην περιοχή της Αμαλιάδας κάηκαν δασικά στρέμματα σε Τραγανό, Βάρδα και Αγνάντα, φωτιές υπήρξαν επίσης στην Μόρια Λέσβου, στο Ρέθυμνο Κρήτης, πυρκαγιές που κατασβήστηκαν άμεσα, ενώ την στιγμή που συντάσσεται το άρθρο αυτό, στην Βόρεια Ελλάδα στην περιοχή της Δαδιάς Έβρου για τετάρτη συνεχόμενη ημέρα συνεχίζει να καεί ανεξέλεγκτα.
Η κυβέρνηση, και συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών από τον κρατικό μηχανισμό, παρά το γεγονός ότι μόνο στην Πεντέλη Αττικής κάηκαν 150.000 στρέμματα και υπήρξε η παρέμβαση της ελληνικής δικαιοσύνης με εισαγγελική έρευνα.
Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πανηγυρίζει πάνω στα καμένα και οι υπόλοιποι (Κίνημα Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ , Ελληνική Λύση, ΜΕ.ΡΑ 25) αναφέρθηκαν στις ευθύνες της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Με βάση τα παραπάνω είναι αναγκαίο και επιβεβλημένο, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, να υπάρχει και λόγω των κλιματικών αλλαγών, ένα σχέδιο αποτελεσματικής αντιμετώπισης των πυρκαγιών και όχι απλώς ικανοποίηση επειδή δεν υπήρχαν μεγάλες καταστροφές ή θύματα.
Από την άλλη πλευρά η κριτική της αντιπολίτευσης και όχι μόνο των σημερινών κομμάτων, θα πρέπει να εστιάζει στα σοβαρά λάθη και παραλείψεις και όχι στην μικροκομματική εκμετάλλευση , μόνο και μόνο για την δημιουργία εντυπώσεων.
Να μην ξεχνάμε ότι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ έχουν ήδη συμπληρωθεί τέσσερα χρόνια από την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής, με 102 νεκρούς τον Ιούλιο του 2018, μια εθνική τραγωδία, που ανέδειξε δραματικά τις ευθύνες του κρατικού μηχανισμού στην Ελλάδα διαχρονικά να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές.
Επίσης, επειδή συχνά γίνεται η συζήτηση αυτή για το ενδεχόμενο εμπρησμών στις καταστροφικές πυρκαγιές, δεν είναι ώρα να συζητάμε ποιοι είναι πίσω από πυρκαγιές (στο παρελθόν υπάρχουν αναφορές ακόμα και για εμπρησμούς που προκληθήκαν από ξένες μυστικές υπηρεσίες, όπως της τουρκικής ΜΙΤ το καλοκαίρι του 1994), αλλά πως πέρα από την πολιτεία και ως πολίτες με κοινωνική ευθύνη και συνείδηση, δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθούν οι πυρκαγιές που πλήγωσαν τα ελληνικά δάση και την πατρίδα μας ,τα προηγούμενα χρόνια.
Ας ελπίσουμε, ότι όλοι μαζί, πολιτεία, κοινωνία και μέσα ενημέρωσης θα κινηθούμε στην κατεύθυνση αυτή και στο τέλος της αντιπυρικής περιόδου, μετά το καλοκαίρι, δεν θα επανέλθουμε με ανάλογο τραγικό απολογισμό, όπως το καλοκαίρι του 2021.