Η πανδημία οδηγεί σε τσιπάκι; – Όχι φυσικά, αλλά ας δούμε δύο μόλις πρόσφατες ιστορίες

Πολλά γράφτηκαν και πολλά περισσότερα ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα, με τις δύο «αντίπαλες τάσεις» να ανταλλάσσουν βαριούς χαρακτηρισμούς παραθέτοντας ταυτόχρονα έναν σκασμό «αποδείξεων». Το τι από αυτά ισχύει και τι όχι, εκατέρωθεν, θα μας το πει η ιστορία και οι ιστορικοί του μέλλοντος. Το μόνο σίγουρο πάντως, είναι ότι αρκετές υπολείψεις θα θιγούν και αλλοίμονο στους καιροσκόπους όπου κι αν ανήκουν…

Βρισκόμαστε στα τέλη της δεκαετίας του ’80, όταν ξαφνικά όλος ο πλανήτης μαθαίνει για μια νέα νόσο η οποία πλήττει κυρίως τα κοπάδια των μεγάλων ζώων· είναι η «Νόσος των τρελών αγελάδων», όπως περιγραφικά έχουν ονομάσει οι επιστήμονες την «Σπογγώδη Εγκεφαλοπάθεια». Τα πρώτα κρούσματα καταγράφηκαν στην Μεγάλη Βρετανία ήδη από το 1986, δεν άργησαν όμως να εξαπλωθούν κι όπως ήταν <<φυσικό>> να εμφανιστούν επίσης στην Ελλάδα (αρχές Ιουλίου 2001). Πρόκειται πλέον για πανδημία!

Πριν ακόμη προλάβει να συνέλθει ο πλανήτης, κι αμέσως την ίδια χρονιά (αρχές 2001) θα εμφανιστεί ένα επιπλέον ιογενές νόσημα, στα ζώα, αυτό που αποκλήθηκε ως «αφθώδης πυρετός». Δεύτερη πανδημία!

Πολύ σύντομα, σύσσωμη η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα μαζί με τους <<σοφούς>> του κόσμου, αφού πρώτα έθεσαν απόλυτη κ α ρ α ν τ ί ν α έσπευσαν και με έρευνες βρήκαν τα κατάλληλα φάρμακα για την καταπολέμηση, εφάρμοσαν ένα σχέδιο για την καταπολέμηση και λύση του προβλήματος.

Άπαντα τα ζώα έπρεπε υποχρεωτικά να ελεγχθούν, κατόπιν δε να εμβολιαστούν.
Όσα ζώα είχαν ελεγχθεί, έπρεπε από τούδε και στο εξής να φέρουν υποχρεωτικά ένα ειδικό «σκουλαρίκι» με γραμμωτό κώδικα, ο οποίος θα φέρει τις σχετικές πιστοποιήσεις περί της υγείας του ζώου (ισχύει για μεγάλα κτήνη όπως αγελάδες, πρόβατα κ.α.)

Το πρώτο εκείνο διάστημα κανένα ζώο δεν έπρεπε να έλθει σε επαφή με ζώα άλλου κοπαδιού, εάν πρώτα δεν είχε ελεγχθεί και δεν έφερε τα σχετικά πιστοποιητικά. Αυτό ισχύει μέχρι σήμερα.

Τον πρώτο καιρό, επίσης, κανένα ζώο δεν επιτρεπόταν να ταξιδέψει σε άλλη χώρα για τους ίδιους λόγους (φόβος διασποράς κ.λπ.) Κι αυτό ισχύει μέχρι σήμερα.

Τέλος, άπαντα τα μικρότερα ζώα (οικόσιτα), θα έπρεπε υποχρεωτικά να φέρουν ένα άλλο ειδικό «τσιπάκι» με όλες τις πληροφορίες για τα εμβόλιά του, την ράτσα του, τον ιδιοκτήτη κ.λπ. Άνευ του συγκεκριμένου «τσιπ» το ζώο όχι απλώς μπορούσε να ταξιδέψει, αλλά με βάση τους αυστηρότατους «υγειονομικούς κανόνες» θα έπρεπε οι αρχές να προχωρήσουν άμεσα –υποχρεωτικώς- στην εφαρμογή των σχετικών διατάξεων, καθώς όμως να επιβληθούν βαριά πρόστιμα στους αμελείς ιδιοκτήτες. Δεν χρειάζεται να πούμε ότι το μέτρο ισχύει μέχρι τις ημέρες μας.

Εάν ακόμη το ζώο είναι αδέσποτο, σε αυτήν την περίπτωση θα έπρεπε να συλληφθεί, να του γίνουν όλα τα εμβόλια αλλά και να στειρωθεί απαραιτήτως!

Από τότε έχουν περάσει αρκετά χρόνια σχεδόν μια γενιά (δηλαδή 25 χρονιά), κι όλοι μας γνωρίζουμε πως ΟΛΑ τα ΖΩΑ πρέπει να είναι εμβολιασμένα. Αυτό είναι κάτι που το έχουμε μάθει, το έχουμε συνηθίσει, αλλά κ υ ρ ί ω ς το θεωρούμε απαραίτητο και επιβεβλημένο πρώτα απ’ όλα για την υ γ ε ί α μας!

Α. Κ.

ΥΓ. Εάν κάποιος θέλει να κάνει συσχετισμούς, ίσως κάποιον παραλληλισμό, νομίζω πως είναι δικαίωμά του. Εγώ για τα ζώα γράφω.