Η ινδική μετάλλαξη και η απειλή 4ου κύματος

Μετά τη «βρετανική» μετάλλαξη Άλφα, όπως αποκαλείται σήμερα, διανύουμε κάποια φάση ύφεσης, μιας και βοηθάει ο καιρός, αλλά και η εξέλιξη των εμβολιασμών. Όμως μια άλλη παραλλαγή, η Δέλτα (ή «ινδική»), φαίνεται να προκαλεί διαρκώς εντεινόμενη ανησυχία, λόγω της ακόμη μεγαλύτερης μεταδοτικότητας σε σχέση με το Άλφα.

Τα διαθέσιμα εμβόλια φαίνεται να παρέχουν επαρκή προστασία απέναντι στη Δέλτα μετάλλαξη, αλλά μόνο σε όσους κάνουν και τις δύο δόσεις. Αυτό καθιστά επιτακτική την ανάγκη περαιτέρω αύξησης του εμβολιαστικού ρυθμού μέχρι το φθινόπωρο, ως μοναδική «ασπίδα» απέναντι στο 4ο κύμα, όπως επισημαίνει μιλώντας στο iatronet.gr ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου στο ΑΠΘ Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, λέγοντας ότι το “κλειδί”, είναι οι περισσότεροι εμβολιασμοί και μάλιστα με τις δύο δόσεις.

Όπως φαίνεται, μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί η δεύτερη μετάλλαξη του στελέχους Δέλτα, η οποία ονομάζεται E484Q. Η συγκεκριμένη μετάλλαξη επηρεάζει (μειώνει) την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, τα οποία στοχεύουν την πρωτεΐνη της ακίδας του ιού. Το στέλεχος εμφανίζει έντονα συμπτώματα σε όσους νοσήσουν, κάποια εκ των οποίων διαφέρουν από όσα γνωρίζαμε ως σήμερα. Ορισμένα απ’ αυτά είναι κοιλιακό άλγος, ναυτία, έμετοι, απώλεια όρεξης, απώλεια ακοής και αρθραλγίες και σπάνια θρόμβους που μπορεί να οδηγήσουν και σε γάγγραινα.

Μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι μία δόση του εμβολίου της εταιρείας Pfizer παρέχει ασφάλεια της τάξης του 33% έναντι στο νέο στέλεχος Δέλτα, που ονομάστηκε Β.1.617.2, ενώ μετά από δύο δόσεις η προστασία που παρέχει το εμβόλιο φτάνει το 88%.

Στις ΗΠΑ, το εμβόλιο Pfizer βρέθηκε να παρέχει 79% προστασία έναντι μόλυνσης από την παραλλαγή Δέλτα, σε σύγκριση με το 92% έναντι της παραλλαγής Aλφα, τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση.

Το εμβόλιο AstraZeneca, από την πλευρά του, παρέχει προστασία περίπου 65% έναντι της παραλλαγής Δέλτα.

Η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε την Παρασκευή ότι η παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, γίνεται η κυρίαρχη παραλλαγή της ασθένειας στην υφήλιο.

«Η παραλλαγή Δέλτα οδεύει να γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή παγκοσμίως, λόγω της υψηλότερης μεταδοτικότητάς της», ανέφερε σύμφωνα με το Reuters η Σούμια Σουαμιναθάν, σε συνέντευξη Τύπου.

Όπως είπε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, Λόταρ Βίλερ, «το θέμα δεν είναι εάν η Δέλτα καταστεί κυρίαρχη, αλλά πότε. Μέχρι το φθινόπωρο, το αργότερο, θα έχει πάρει το πάνω χέρι». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο, ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα θέσει το θέμα της από κοινού αντιμετώπισης του ινδικού στελέχους, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που προγραμματίζεται για την επόμενη εβδομάδα, στις 24 και 25 Ιουνίου.