Φύλαξη συνόρων στον Έβρο και επικοινωνιακή στρατηγική – Του Θανάση Μανουσάκη

Στην επικαιρότητα εξακολουθεί να βρίσκεται το θέμα του μεταναστευτικού – προσφυγικού στην Ελλάδα, απασχολώντας την διεθνή κοινότητα ιδιαίτερα μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, με την ιδιαιτερότητα όμως, σε ότι αφορά την χώρα μας, την φύλαξη των εξωτερικών της συνόρων στην περιοχή του Έβρου.
Στο θέμα αυτό που όπως προαναφέρθηκε είναι από τα πρώτα θέματα της επικαιρότητας, σημειώθηκε μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, την Παρασκευή 20 Αυγούστου με την επίσκεψη δυο αρμόδιων υπουργών της κυβέρνησης, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, συνοδευόμενοι από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο και τον αρχηγό της ΕΛ. ΑΣ Μιχάλη Καραμαλάκη.

Στην συνέντευξη τύπου που δόθηκε, ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση του φράγματος του Έβρου με επέκταση και στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στην περιοχή της Ροδόπης, ένα πολύ σοβαρό θέμα που έχουν θέσει, η τοπική κοινωνία και οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των συνοριοφυλάκων, (αφού αποτελεί πέρασμα για εύκολη προώθηση παράνομων μεταναστών) και η πρόσληψη επιπλέον 250 συνοριοφυλάκων που σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη θα είναι μόνιμοι.

Από την πλευρά τους τα κόμματα της Αντιπολίτευσης με διαφορετικό σχολιασμό το καθένα, όπως προκύπτει από τις τοποθετήσεις τους, διαφώνησαν με τους κυβερνητικούς χειρισμούς και ορισμένα εξέφρασαν και την έντονη διαφωνία τους, για τον φράχτη του Έβρου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ως ”επικοινωνιακή φιέστα” την κατασκευή του φράχτη στον Έβρο, ενώ η νεολαία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάνοντας ένα βήμα παραπάνω, χαρακτηρίζει ως ”ακροδεξιά επικοινωνιακή φιέστα” την κατασκευή του φράχτη και υποστηρίζει την δημιουργία ασφαλών διόδων για τους Αφγανούς, προκειμένου να προωθηθούν σε όλη την Ευρώπη.
Το Κίνημα Αλλαγής δεν τοποθετήθηκε επίσημα τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο όμως κατά την συζήτηση στη Βουλή για την ψήφιση της κατασκευής του φράχτη τον Αύγουστο του 2020, είχε ταχθεί υπέρ, εκφράζοντας μόνο επιφυλάξεις για το κόστος.
Η Ελληνική Λύση με τη σειρά της τονίζει την ανάγκη αυστηρής φύλαξης των συνόρων και επικρίνει την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να επικοινωνήσει με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ – Ταγίπ – Ερντογάν για την αποφυγή έντασης στον Έβρο, ενώ ΚΚΕ και ΜΕ.ΡΑ 25, εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους στην δημιουργία του φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ζητώντας την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου για τους Αφγανούς στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με βάση όλα τα παραπάνω, η δημιουργία κατασκευής του φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου καθίσταται απαραίτητη, κάτι που σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, θα πρέπει να γίνει σε όλο το μήκος του ποταμού, έτσι ώστε να μην υπάρχουν ακάλυπτα περάσματα, για αυτό και απαιτείται η περαιτέρω φύλαξη με δυνάμεις της Αστυνομίας και του Στρατού για να υπάρχει πραγματική ασφάλεια στην περιοχή και γενικά σε όλη την χώρα.

Ας αναλάβουν λοιπόν όλοι τις ευθύνες τους και ειδικότερα η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ. έτσι ώστε στο θέμα φύλαξης των συνόρων της πατρίδας μας, και συγκεκριμένα των ελληνοτουρκικών, έτσι ώστε στο παρόν και στο μέλλον να μην υπάρξει όπως έχει τονιστεί σε προηγούμενη αρθρογραφία, κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια και κοινωνική συνοχή της Ελλάδας, ιδιαίτερα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς γεωπολιτικά.