Ευρωπαϊκή Ένωση: Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία, αλλά…Turkaegean

Αν και στη Σύνοδο κορυφής εστάλη σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ότι οφείλει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και να εγκαταλείψει την οδό των προκλήσεων και της επιθετικότητας, ταυτόχρονα προχώρησε σε μία απαράδεκτη απόφαση, για χρήση του brand name «Turkaegean», σε βάρος της Ελλάδας και υπέρ της Τουρκίας, μέσω της Επιτροπής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO).

Η Επιτροπή έκανε αποδεκτή –χωρίς καμία ένσταση– την τουρκική απαίτηση, να οικειοποιηθεί έμμεσα την θάλασσα του Αιγαίου, μέσω διαφημιστικής καμπάνιας, για χρήση του brand name «Turkaegean» για τουριστικούς σκοπούς. Σε έγγραφο που αναρτήθηκε στην EUTM, αρμόδια ευρωπαϊκή υπηρεσία για την κατοχύρωση εμπορικών σημάτων και φέρνει στη δημοσιότητα το naftemporiki.gr, φαίνεται ότι ο όρος έχει γίνει δεκτός, ήδη από τις 15 Δεκεμβρίου του 2021, με ημερομηνία λήξης την 16 Ιουλίου του 2031.

Τον όρο «Turkaegean» για εμπορικές χρήσεις προσπάθησε να κατοχυρώσει η Τουρκία στις ΗΠΑ, μέσω της αρμόδιας υπηρεσίας του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου. Η προσπάθεια της γείτονος, ωστόσο, φαίνεται πως έπεσε στο κενό. Το αίτημα της Άγκυρας προς τους Αμερικανούς συνοδευόταν από βίντεο που αναρτήθηκε και στην επίσημη σελίδα του τουρκικού οργανισμού Τουρισμού, και περιείχε εικόνες που εύκολα μπορεί να ξεγελάσει τους ξένους, καθώς θυμίζουν έντονα Ελλάδα.

Ο τίτλος του βίντεο ήταν «Turkaegean, η ακτή της ευτυχίας» και συνοδευόταν από κείμενο που έλεγε «Η Türkiye φιλοξενεί άπειρες τοποθεσίες που ξεπερνούν τα πιο τρελά σας όνειρα! Γεμάτη αρχαίες τοποθεσίες, μοναδική ομορφιά και απαράμιλλους προορισμούς, η επίσκεψη στην Τουρκία είναι μια αξέχαστη εμπειρία.

Το θέμα της τουρκικής αιτήματος προς τις ΗΠΑ έφερε στην δημοσιότητα ο ιστότοπος The Greek Analyst, στο twitter.

Φυσικά και θεωρείται θετική για τη χώρα μας η απόφαση των 27, όμως παράλληλα θεωρείται λίαν επικίνδυνο, το εν λόγω θέμα, καθόσον εγείρει σοβαρούς κινδύνους, η Τουρκία να ισχυριστεί δεδομένο την συγκεκριμένη απόφαση ώστε να συνεχίσει τις προκλήσεις της, αμφισβητώντας την ελληνικότητα του Αιγαίου.

Εκνευρισμός επικρατεί στην Τουρκία για το σαφές μήνυμα που έστειλε η Σύνοδος Κορυφής, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, κάτι που είναι εμφανές και στην τελευταία αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σχολιάζοντας το ανακοινωθέν, το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγόρησε εκ νέου την Ελλάδα για παράνομες ενέργειες, ενώ παρότρυνε την ΕΕ να μην θυσιάσει τα οφέλη της συνεργασίας με την Τουρκία και να «μην παρασυρθεί από τις στενόμυαλες, παράνομες και μαξιμαλιστικές τις διεκδικήσεις της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης» .

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας:

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι στις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), επιδείχθηκε μια προκατειλημμένη, χωρίς οράματα και αποστασιοποιημένη στάση απέναντι στη χώρα μας. Αυτό είναι απόδειξη ότι η ΕΕ δεν κατάφερε για άλλη μια φορά να βγει από τον φαύλο κύκλο σχετικά με την Τουρκία.
Είναι απαράδεκτο να προσπαθεί η ΕΕ να νομιμοποιήσει τις μαξιμαλιστικές και παράνομες θέσεις για την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Κατά τον ίδιο τρόπο, είναι εντελώς ντροπιαστικό το γεγονός, ότι η ΕΕ παραμένει σιωπηλή για τις παράνομες ενέργειες της Ελλάδας που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της διεκδίκησής της για 10 μίλια εναέριου χώρου, την στρατιωτικοποίηση των νησιών και τις πρακτικές απώθησης. Αυτές οι αποφάσεις δεν συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων, αλλά βλάπτουν και την περιφερειακή σταθερότητα.
Αν και η Τουρκία διατηρεί πάντα τη στάση της υπέρ του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, αποτελεί παράδειγμα πλήρους ανειλικρίνειας η απάντηση σε αυτή την προσέγγιση της χώρας μας με στρατηγική σκόπιμης έντασης και κλιμάκωσης.
Η ΕΕ θα πρέπει τώρα να συνειδητοποιήσει ότι δεν πρέπει να δεσμευτεί – και να θυσιάσει τα οφέλη που θα αποκομίσει από τη διαδικασία ένταξης και τη συνεργασία με τη χώρα μας – στις στενόμυαλες, παράνομες και μαξιμαλιστικές τις διεκδικήσεις της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης. Αυτό απαιτούν τα ουσιαστικά και τα γενικά συμφέροντα της ΕΕ.
Η Τουρκία πιστεύει ότι η ΕΕ πρέπει να συνεργαστεί ειλικρινά με όλες τις υποψήφιες χώρες και ότι οι ενταξιακές διαδικασίες πρέπει να προχωρήσουν με βάση την αξία».

Διαβάστε επίσης:

Κάτω από την βέβηλη σημαία στα κατεχόμενα, υπάρχει ομαδικός τάφος μαρτύρων αγνοουμένων (VIDEO)

ΕΟΦ: Ανάκληση παρτίδας αντικαταθλιπτικού

Τι σημαίνει το σήμα της Πολιτικής Προστασίας – Άρθρο του Παναγιώτη Αναστόπουλου