Ευρωπαϊκή Ένωση και ενεργειακή κρίση – Αποφάσεις κατώτερες των περιστάσεων – Του Θανάση Μανουσάκη

Στην επικαιρότητα εξακολουθεί να βρίσκεται εδώ και οκτώ μήνες περίπου μετά το ξέσπασμα του ρωσοουκρανικού πολέμου, το θέμα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης που ταλανίζει την Ευρώπη, ειδικότερα τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις τελευταίες εξελίξεις εν όψει ενός δύσκολου χειμώνα λόγω καιρικών συνθηκών ,να προκαλούν ανησυχία έως και προβληματισμό.
Ωστόσο το θέμα έχει πάρει τις τελευταίες ημέρες εντός του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, διαστάσεις αντιπαράθεσης μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις του Γερμανού καγκελάριου ΄Ολαφ Σόλτς για πακέτο ενίσχυσης 200 εκατ. ευρώ για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση στην πατρίδα του, την ίδια ώρα που σύμφωνα με τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου Ενεργείας και Περιβάλλοντος την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, αλλά και τις δηλώσεις της πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δεν έχουν παρθεί αντίστοιχες πρωτοβουλίες για την συνολική στήριξη των Ευρωπαίων πολιτών.
Οι αποφάσεις αυτές της γερμανικής κυβέρνησης, όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσαν αντιδράσεις με τοποθετήσεις επικεφαλής και αξιωματούχων άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, αλλά και δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου,.
΄΄ Η υπόλοιπη Ευρώπη ανατριχιάζει. Φαίνεται ότι το Βερολίνο έχει βαθιές τσέπες και προτιμά να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό της χώρας, έστω και αν πληρώνει υψηλό τίμημα . ”Αλλά αυτή η εθνική στρατηγική, έρχεται σε σύγκρουση με την Ευρώπη”, τονίζει η γαλλική εφημερίδα ”Figaro”.
”Η Γερμανία έδειξε ένα μεσαίο δάχτυλο στην υπόλοιπη Ευρώπη με αυτό το πακέτο”, δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με το Politico, άλλο ένα χαρακτηριστικό δημοσίευμα ευρωπαϊκού μέσου ενημέρωσης για την γερμανική στάση έναντι των άλλων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακόμα πιο έντονες ήταν και οι αντιδράσεις κυβερνήσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών, με τις πλέον
χαρακτηριστικές της Ιταλίας και της Γαλλίας, που αποτελούν ενδεχομένως και χαρακτηριστικό δείγμα της δυσφορίας και των περισσότερων από τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
” Οι Γερμανοί ανησυχούν περισσότερο προμήθειες φυσικού αερίου παρά για τις τιμές, ωστόσο δεν είναι έτσι για τις άλλες χώρες 26 μέλη έτσι ”, δήλωσε σε συνέντευξή του την Κυριακή 2 Οκτωβρίου στην ιταλική κρατική τηλεόραση RAI ο υπουργός Ενέργειας Ρομπέρτο Τσινκαλόνι.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο απερχόμενος Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι σε δηλώσεις του την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου τόνισε χαρακτηριστικά ” Δεν μπορούμε να χωρίσουμε τους εαυτούς μας, ανάλογα με το δημοσιονομικό περιθώριο ελιγμών, χρειαζόμαστε αλληλεγγύη ”.
Την ενόχλησή της για την στάση της Γερμανίας, δεν απέκρυψε και η Γαλλία με τον υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, προσερχόμενος στην συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου να δηλώνει ”είναι σημαντικό να διατηρήσουμε τους ίσους όρους ανταγωνισμού μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωζώνης και μεταξύ των κρατών-μελών εν γένει ΄΄προσθέτοντας” αν δεν γίνονται διαβουλεύσεις, αν δεν υπάρχει αλληλεγγύη, στοχευμένη υποστήριξη για τις επιχειρήσεις και σεβασμός για τους ίσους όρους ανταγωνισμού, τότε ριψοκινδυνεύουμε τον κατακερματισμό της Ευρωζώνης”.

Αντίδραση υπήρξε και από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Μαργκρέτε Βεστάγκερ αρμόδια επίτροπο για την πολιτική ανταγωνισμού να δεσμεύεται στην αναθεώρηση του πλαισίου κρατικών ενισχύσεων τον τρέχοντα μήνα Οκτώβριο, προκειμένου να επιτρέψει στις χώρες μέλη να αντιμετωπίσουν την κρίση ενέργειας.
Στο ίδιο πλαίσιο αντιδρώντας έμμεσα στις γερμανικές αποφάσεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανακοίνωσε ότι συζητά με την Γερμανία το πακέτο ενεργειακή στήριξης, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι δεν στρεβλώνει τον ανταγωνισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
΄΄Οι ενέργειες που γίνονται σε εθνικό επίπεδο έχουν επιπτώσεις σε άλλα κράτη μέλη, επομένως με συντονισμένη προσέγγιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι πιο αναγκαία από ποτέ” δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντολίνι, μετά την συνάντηση των υπουργών Οικονομικών. Ανάλογη προσέγγιση και από την αρμόδια θέματα ανταγωνισμού, εκπρόσωπο της Κομισιόν Αριάνα Ποντέστα να δηλώνει ”Είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στην διατήρηση ίσων όρων ανταγωνισμού και μιας ενιαίας αγοράς στην αποφυγή επιβλαβών κρατικών ενισχύσεων”.
Με βάση όλα τα παραπάνω είναι αναγκαίο παρά ποτέ, η Ευρωπαϊκή Ένωση να κρατήσει μια ενιαία στάση στο θέμα της ενεργειακής κρίσης, μια αυτονόητη επιλογή που δεν βοηθά στην επίτευξη της, η πρόσφατη μονομερή στάση της Γερμανίας.
Μια ενιαία στάση συνολικά που θα πρέπει να έχει η Δύση, η Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με τις ΗΠΑ απέναντι στην τακτική της Ρωσίας που με τις ενέργειες της ελιγμών έως και πίεσης καθιστά αναγκαία την επιλογή της αυτόνομης ενεργειακής πολιτικής όπως έχει αναφερθεί σε προηγούμενη αρθρογραφία.
Θα επανέλθουμε στο θέμα της ενεργειακής κρίσης με επιπτώσεις στην αύξηση των τιμών, την ακρίβεια, αναμένοντας τις εξελίξεις ενδεχομένως ραγδαίες του επόμενους μήνες ,με πολύ σοβαρό ενδεχόμενο ενός πολύ δύσκολου και μετεωρολογικά χειμώνα.

Διαβάστε επίσης :

Και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν συμφωνεί με το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 54 ετών ο επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Λύκας

«Δρόμος Μνήμης των Σφαγών της Χίου 1822-2022 – ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑ» – (ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ)

Δείτε επίσης :

Δρόμος Μνήμης των Σφαγών της Χίου 1822-2022