Ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι δηλώσεις των εταίρων σε Ε.Ε. – ΝΑΤΟ υπέρ της Ελλάδας – Του Θανάση Μανουσάκη

Στην επικαιρότητα εξακολουθεί να βρίσκεται το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων εξαιτίας των συνεχόμενων τουρκικών προκλήσεων, κυρίως σε λεκτικό επίπεδο με τις γνωστές προκλητικές δηλώσεις, ειδικά του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του υπουργού Εξωτερικών της γείτονας χώρας, Μεβλέτ Τσαβούσογλου.
Ωστόσο, οι τρέχουσες εξελίξεις σε σχέση με τις αρθρογραφία της προηγούμενης εβδομάδας, όσον αφορά στην στάση της διεθνούς κοινότητας, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ και τις σχέσεις των δύο χώρων, ανέδειξαν μια αλλαγή στάσης υπέρ της χώρας μας.
Χαρακτηριστικές προς αυτή την κατεύθυνση, ήταν η ανακοίνωση του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, οι δηλώσεις του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σόλτς, του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, που όλοι τόνισαν την ανάγκη, ειδικά ως χώρα μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, η Τουρκία να εγκαταλείψει την επιθετική ρητορική έναντι της Ελλάδας, να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, και να επανέλθει το ήρεμο κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την στάση του Γερμανού καγκελαρίου, πρέπει να αναφερθεί και η κοινή απόφαση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για απόσυρση αρμάτων που έχει στείλει η χώρα του προς την δική μας, και αντικατάσταση με νέα σύγχρονα άρματα, προκειμένου να αποσταλούν τα άρματα αυτά μάχης στην Ουκρανία, στην συνεχιζόμενη πολεμική αναμέτρηση προς την Ρωσία.
Πρέπει να σημειωθεί στο σημείο αυτό, πως σε δημοσιεύματα ελληνικών εφημερίδων, αλλά και γενικότερα σε μερίδα του Τύπου, υπήρξε κριτική σύμφωνα και με τις απόψεις που έχουν διατυπωθεί ,γιατί ανακοινώθηκε πρώτα από τον Γερμανό καγκελάριο και όχι από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ως επικοινωνιακό λάθος.
Πέραν του ότι υπήρχε ανακοίνωση από το ελληνικό υπουργείο Άμυνας για την επίτευξη της αμυντικής αυτής συμφωνίας, το πιο ουσιαστικό είναι η επικειμένη δημοσιοποίηση των λεπτομερειών αυτής της συμφωνίας, όπου πρέπει να φανεί αν υπάρχουν αρνητικά για την χώρα μας στοιχεία, με μόνο θετικό έως τώρα, να είναι ότι η παραχώρηση οχημάτων από Γερμανία προς την Ελλάδα είναι δωρεάν.
Επίσης όσοι μιλάνε για εισήγηση του ΚΥΣΕΑ, που θα έπρεπε να προηγηθεί της απόφασης αποστολής αμυντικού υλικού προς την Ουκρανία, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η Ελλάδα στο πλαίσιο των διεθνών υποχρεώσεων της, ως μέλος δυο συμμαχιών (Ευρωπαϊκής Ένωσης -ΝΑΤΟ) και ως χώρα του δυτικού κόσμου, και χωρίς έως τώρα να έχει διαρρεύσει η οποιαδήποτε αντίρρηση της στρατιωτικής ηγεσίας, αυτονοήτως συνεκφέρει προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ρωσική εισβολή, κάτι που έκανε και ο Ισπανός σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέντρο Σάντσεθ τον περασμένο Μάρτιο, λίγες ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου.
Σημαντική και απολύτως ξεκάθαρη υπέρ της Ελλάδας, ήταν και η δήλωση του Γάλλου Πρόεδρου Εμμανουέλ Μακρόν για ακόμα φορά. Μια δήλωση που αναδεικνύει την αναγκαιότητα της αμυντικής συμφωνίας των δυο χώρων που ψηφίστηκε από την πλειοψηφία της ελληνικής Βουλής, τον Οκτώβριο του 2021 ,αλλά και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με τις ΗΠΑ να φαίνεται ότι εγκαταλείπουν την πολιτική των ίσων αποστάσεων.
Με βάση όλα τα παραπάνω, όπως έχει τονιστεί και σε προηγούμενα άρθρα, η Ελλάδας ως μέλος διεθνών οργανισμών, ειδικότερα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ θα πρέπει συνεχώς να καταγγέλλει τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο με την διαρκή απειλή για την ειρήνη στην περιοχή, την προκλητική ρητορική αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και το δικαίωμα εξοπλισμού, την ίδια ώρα που ο γείτονας εξ Ανατολών, απειλεί και απαράδεκτα αμφισβητεί κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, αλλά και την εξίσου απαράδεκτη αμφισβήτηση της συνθήκης της Λοζάνης, με την παρουσίαση της μειονότητας όχι ως μουσουλμανικής ,αλλά ως ”τουρκικής”.
Είναι λοιπόν δεδομένο ότι δεν αρκούν οι χάρτες της ”γαλάζιας πατρίδας” του Τούρκου πρόεδρου να επιδεικνύονται σε ξένους επισήμους, συμμαχικών χωρών σε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Έλληνα πρωθυπουργό, αλλά θα πρέπει να υπάρχει συνεχής ενημέρωση και παρέμβαση σε διεθνείς οργανισμούς.
Παράλληλα μαζί με την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ειδικότερα η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να επιδείξουν μια εθνικά υπεύθυνη στάση, σε ένα κλίμα εθνικής ομοψυχίας, ασκώντας κριτική αλλά όχι ισοπεδωτική και όρους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης.
Ας ελπίσουμε ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα επιδείξουν την απαιτούμενη εθνική στάση, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για την πατρίδα μας

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: Ημερίδα από την Πρωτοβουλία Αυτοδιοικητικών Παρατάξεων – Ρεπορτάζ Παναγιώτης Αποστόλου

Έκτακτο δελτίο καιρού: Έρχονται καταιγίδες, κεραυνοί και χαλαζοπτώσεις