Εκτός ελέγχου (και πάλι) το μεταναστευτικό…

Η κυβέρνηση περνά ένα δύσκολο φεγγάρι από την επομένη των εκλογών του Ιουνίου. Τα φάλτσα, οι γκάφες, τα λάθη, οι αστοχίες διαδέχονται το ένα το άλλο. Και σαν να μην έφταναν στον Κυριάκο Μητσοτάκη οι φωτιές και οι πλημμύρες, προστίθεται ένας ακόμη πονοκέφαλος που είναι το μεταναστευτικό και το οποίο τείνει να τεθεί εκτός ελέγχου.
Το υπουργείο Μετανάστευσης αδυνατεί, επί του παρόντος, να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες οι ροές θυμίζουν έντονα ημέρες 2015. Το χειρότερο είναι ότι οι εκτιμήσεις είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες για το προσεχές διάστημα, με το θέμα να απασχολεί έντονα το επόμενο υπουργικό συμβούλιο. Για το λόγο αυτόν ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τα συναρμόδια υπουργεία (Μετανάστευσης, Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας) να ενώσουν δυνάμεις και να καταστρώσουν ένα σχέδιο που θα δίνει λύσεις ως προς τη διαχείριση του φαινομένου.

Έρχονται ημέρες…2015
Η ανησυχία είναι έκδηλη, καθώς υπάρχει διάχυτος φόβος ότι εάν δεν αλλάξει κάτι άμεσα, τότε οι δομές φιλοξενίας θα γεμίσουν σε χρόνο ρεκόρ και το πιο ανησυχητικό είναι ότι δεν θα μπορούν να καλύψουν τις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες που θα προκύψουν. Τότε, σε αυτήν την περίπτωση, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να επιταχθούν μέχρι και ξενοδοχεία.

Το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να διαμηνύει στον Τούρκο Πρόεδρο ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία της Τουρκίας προκειμένου να μειωθούν στο ελάχιστο οι μεταναστευτικές ροές. Στην προκειμένη περίπτωση τίθεται το ερώτημα εάν και κατά πόσο βρήκε πρόθυμο συνομιλητή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η θέση της Αθήνας για το θέμα είναι σαφής, καθώς κυβερνητικοί αξιωματούχοι σημειώνουν ότι η Ελλάδα έχει υιοθετήσει μια αυστηρή αλλά δίκαιη προσέγγιση όσον αφορά τη μετανάστευση. Όπως είπε και στο βρετανικό ITV ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε πρόσφατη συνέντευξή του, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Ελλάδας είναι “να διασφαλίσουμε ότι θα τσακίσουμε τα δίκτυα των διακινητών, εκείνων που εκμεταλλεύονται ανθρώπους προσφέροντάς τους κάτι που «πουλούν» ως ασφαλές, όμως θα μπορούσε κάλλιστα να καταλήξει σε τραγωδία”.

Οι νόμιμες οδοί μετανάστευσης
Παράλληλα, η κυβέρνηση δεν απορρίπτει το ενδεχόμενο να προσφέρει νόμιμες οδούς μετανάστευσης, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή ανάγκη από εργάτες γης στον αγροτικό κλάδο. Επομένως, μπορεί να προσφέρει στους ανθρώπους που θέλουν να έρθουν και να εργαστούν στην Ελλάδα νόμιμες οδούς για να έρθουν και να το πράξουν.
Φυσικά αυτό θα γίνει με συγκεκριμένους όρους, διότι πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι να καταστήσει σαφές στους λαθροδιακινητές ότι δεν μπορούν να υπαγορεύουν τη μεταναστευτική μας πολιτική.