Δηλώσεις ειδικών: «Μάλλον δεν αποδίδει το lockdown, σε αυτή του τη μορφή»

Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα, λέει ο ελληνικός λαός. Πλέον κάθε λογική πλευρά, τονίζει την ανάγκη να βρεθούν ασφαλείς τρόποι πρόσβασης των πολιτών στους εξωτερικούς χώρους.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνά Λινού τάσσεται υπέρ της χαλάρωσης των περιορισμών ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση στους εξωτερικούς χώρους μιλώντας στο CNN Greece, ενώ παράλληλα απευθύνει έκκληση για επιτάχυνση των εμβολιασμών.

«Νομίζω ότι το τελευταίο lockdown είχε κάποια στοιχεία που ενθάρρυναν τους ανθρώπους να μένουν μέσα και να συνωστίζονται σε εσωτερικούς χώρους χωρίς μέτρα. Δεν είναι λογικό να μην έχεις πρόσβαση έξω. Όλες οι οδηγίες λένε να γίνεται αξιοποίηση του υπαίθριου χώρου. Το να μην έχεις πρόσβαση σε κάποιον υπαίθριο χώρο είναι λάθος γιατί κάπου θα είσαι: ή έξω ή μέσα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Σε ότι αφορά το λιανεμπόριο, δηλώνει : «Καλό είναι να χαλαρώσουν μόνο αυτά τα μέτρα που επιτρέπουν στους ανθρώπους να δραστηριοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους. Αναφορικά με τα καταστήματα να ανοίξουν μόνο τα πολύ μικρά που έχουν τη δυνατότητα να έχουν παράθυρα και πόρτες και πολύ μικρό αριθμό εργαζομένων».

Ο καθηγητής υγειονομικής και περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, είπε στο Mega: «Εγώ θεωρώ ότι δεν στοχεύουμε εκεί που γίνεται η κύρια διασπορά. Στοχεύουμε στον ελεύθερο χρόνο, ενώ θα έπρεπε να στοχεύσουμε εκεί που περνάμε τον περισσότερο χρόνο, δηλαδή στο χώρο εργασίας και στα ΜΜΜ. Πρέπει να γίνονται περισσότερα τεστ στους χώρους εργασίας αλλά και περαιτέρω εφαρμογή του συστήματος τηλεργασίας». Και προσθέτει στο τέλος για να καλυφτούν όλες οι περιπτώσεις: «ένα ενδεχόμενο άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων μέσα στις επόμενες ημέρες είναι «εκτός θέματος».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη, ισχυρίστηκε ότι το lockdown δεν αποδίδει και ότι πρέπει να γίνουν κινήσεις για να σταματήσει η πίεση του κόσμου και να ξεκινήσει η χαλάρωση των μέτρων. Για την μετακίνηση από νομό σε νομό, είπε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα.

O καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, δήλωσε στο ΣΚΑΙ ότι πρέπει να ανοίξουν όλες οι δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους για να διοχετευτεί η ενέργεια των πολιτών και να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού. Θεωρεί πλέον ότι είναι προτιμότερο να ανοίξουν τα καφέ και οι ταβέρνες σε εξωτερικούς χώρους για να συναντιούνται εκεί όσοι θέλουν συντεταγμένα και προσεκτικά, παρά σε σπίτια.