Δεν πιάνεται φίλος ο Σουλτάνος: Αποστρατικοποίηση νησιών – Του Παν. Αναστόπουλου

Πολλά ακούγονται και ακόμη περισσότερα γράφονται για μυστική συμφωνία Ελλάδος και Τουρκίας με θέμα την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών του Αιγαίου.
Μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έγινε στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Γενί Σαφάκ, γεννάει ερωτήματα και αφήνει αιχμές ότι υπάρχει μια “συμφωνία κυρίων” για αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών.

Συγκεκριμένα, αναγράφει σε άρθρο της:
«Βήμα έκπληξη από την Αθήνα: Σταμάτησε ο εξοπλισμός των νησιών»
Ένα θετικό βήμα ήρθε από την Ελλάδα, η οποία έδωσε ενδείξεις ομαλοποίησης με την Τουρκία. Η κυβέρνηση της Αθήνας σταμάτησε να εξοπλίζει τα νησιά, τις βραχονησίδες και τους βράχους των οποίων η κυριαρχία δεν καθορίζεται με συνθήκες, κάτι που ήταν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών».

Δεν είναι πια μυστικό, ότι η σημερινή κυβέρνηση άσκησε ουκ ολίγες φορές μυστική και προσωπική διπλωματία, πολλές φορές ενάντια στα εθνικά συμφέροντα. Αρκεί να θυμηθούμε τη μυστική αποστολή οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών στο καθεστώς Ζελένσκι που είχε ξεκινήσει ήδη από τον Φεβρουάριο του 2022 και η ελληνική κοινή γνώμη το πληροφορήθηκε από ξένα διεθνή μέσα.

Η Ελλάδα έστειλε σε πρώτη φάση «ανθρωπιστική βοήθεια και αμυντικό υλικό» και αποδείχθηκε τελικά ότι στείλαμε χιλιάδες καλάσνικοφ στην Ουκρανία, όπως και 2.100 ρουκέτες RM-70, 3,2 εκατομμύρια φυσίγγια 7,62 χιλιοστών, 60 αντιαεροπορικούς πυραύλους, 17.000 βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών και 1.100 φορητούς αντιαρματικούς πυραύλους RPG, κυρίως από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αδειάζοντας κυριολεκτικά τις στρατιωτικές αποθήκες και στερώντας πιθανά κρίσιμο πολεμικό υλικό που είναι απαραίτητο για την άμυνα της χώρας.

Σε δεύτερη φάση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προχωρήσει πάλι σε “κρυφή” συμφωνία με τον Όλαφ Σολτς και την οποία αποκάλυψε τότε ο Γερμανός καγκελάριος. Ήταν η παραχώρηση στην Ελλάδα των τεθωρακισμένων Μarder ως αντάλλαγμα για την αποστολή στην Ουκρανία των οχημάτων μάχης TOMA BMP-1 που διέθετε ο ελληνικός στρατός στα νησιά και που ήδη ήσαν δε διαδιασία παράδοσης στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο. Η κυβερνητική δέσμευση ότι «κανένα BMP-1 δε θα φύγει αν δε αντικατασταθεί» δεν τηρήθηκε και η ελληνική πλευρά έχει παραλάβει περίπου τα μισά από τα γερμανικά Marder.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με γενικόλογες κατηγορίες περί fake news για τα εθνικά θέματα που «είναι αδιανόητο να διακινούνται» πήρε επιτέλους θέση στο δημοσίευμα της Yeni Safak, με το Μέγαρο Μαξίμου να επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Είναι αδιανόητο, είπε, να διακινούνται fake news, την ημέρα που καθελκύεται η πρώτη φρεγάτα Belharra, που μαζί με την απόκτηση των μαχητικών Rafale και την αναβάθμιση των F-16, σηματοδοτούν τη σημαντική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και συμβάλλουν στην αμυντική θωράκιση της χώρας μας.

Το ξεκαθαρίζουμε, είπε, για ακόμα μία φορά: δεν έχει υπάρξει απολύτως καμία αλλαγή στρατηγικής σε σχέση με την κατανομή δυνάμεων και την αμυντική θωράκιση της χώρας. «Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι ισχυρότερη διπλωματικά, γεωστρατηγικά και αμυντικά και σε αυτή την κατεύθυνση παραμένουμε προσηλωμένοι» καταλήγει ο εκπρόσωπος του Μεγάρου Μαξίμου.

Το θέμα σέρνεται από τότε που έφυγαν τα τεθωρακισμένα από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και αυτά που θα αποκτηθούν, σύμφωνα με την ίδια την κυβέρνηση, δεν θα πάνε στα νησιά, αλλά στον Έβρο.

Έκπληξη και πολλά ερωτηματικά προκαλεί, η δήλωση του Άγγελου Συρίγου, στο focus:
«Σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να υπάρξουν διευκολύνσεις στους Τούρκους ώστε να πηγαίνουν στα λιμάνια τους χωρίς να περνάνε από ελληνικά χωρικά ύδατα. Αυτό είναι κάτι εύλογο και αυτό είναι κάτι που μπορούμε να συζητήσουμε. Ταυτοχρόνως όμως, κι επειδή αυτό αποτελεί μία παραχώρηση από πλευράς μας, θα περίμενα αντιστοίχως ότι και οι Τούρκοι θα αποδεχτούν κάποια άλλα πράγματα, ρητώς, όπως την επαναστρατικοποίηση των Ανατολικών νησιών του Αιγαίου.

Παν. Αναστόπουλος